0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.6 / 5. Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Na 10 skleniček po 250 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2816 kcal
Bílkoviny 14 g
Sacharidy 649 g
Tuky 2 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Úžasná chuťovka, která skvěle doplní třeba sýrové prkénko. Zkuste zavařit květák, cibulku a hrušky se zázvorem a koriandrem.

Suroviny

květák 2 ks
malé, rozebrané na malé růžičky
cibule perlová 400 g
lze nahradit malými šalotkami, oloupané
cuketa 600 g
na kostky o hraně asi 2 cm
hruška 6 ks
pevná, bez jadřince, na 2 cm kostky
sůl 100 g
jablečný ocet 1.7 l
zázvor (čerstvý) 1 ks
cca 5 cm dlouhý kousek, najemno nastrouhaný
2 PL
semena koriandru
3 PL
hnědá hořčičná semena
třtinový cukr 300 g
škrob 8 PL
6 PL
anglický hořčičný prášek
kurkuma (mletá) 3 ČL
1 V míse promíchejte zeleninu, hrušky, sůl a 2 litry studené vody. Přikryjte a nechte odstát přes noc.

2 Další den sceďte, krátce propláchněte a dejte do hrnce. Přidejte ocet, zázvor, koriandr, hořčičné semínko a cukr. Přiveďte k varu a nechte bublat 8–10 minut; zelenina a ovoce by měly částečně změknout, ale stále zůstat pevné. Sceďte a tekutinu uchovejte.

3
V jiném hrnci smíchejte škrob, práškovou hořčici, kurkumu a za stálého míchání přilévejte horký vinný nálev; měli byste získat hladký krém. Začněte za stálého míchání znovu zahřívat, asi po 4 minutách by měla směs dostatečně zhoustnout. Přidejte zeleninu a plňte do zavařovacích skleniček. Po zchladnutí můžete jíst hned, ve spíži vydrží až tři měsíce.

Komentáře

Andrea Čierna

8- 10 minut varu je zbytečně moc, kousky se dost rozvářely, takže jsem musela ubrat a taky je to příliš mnoho octa. Nevím, jaký přesně měli autoři receptu na mysli, ale je to úděsně kyselé. Piccalili s menším objemem octa, případně trošku naředěným, nebo jemným vinným octem je lepší. Možná příště narazím na superjemný jablečný ocet, taky si ho můžu nakonec udělat.
Kukuřičný škrob se musí nejdřív pečlivě rozmíchat v trošce studené vody, hned přidávat v receptu- " horký vinný nálev"...je nesmysl, když už tak octový a pokud se škrob nerozmíchá a postupně nezahřívá, tak hrudkuje. I škrobu je zbytečně moc, možná má neutralizovat tu příšernou kyselost, uvidíme po měsíci, jak se to rozleží.
Recept si příště rozhodně upravím, výsledek není ideální.

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit