Úžasná chuťovka, která skvěle doplní třeba sýrové prkénko. Zkuste zavařit květák, cibulku a hrušky se zázvorem a koriandrem.
Suroviny
květák
2
ks
malé, rozebrané na malé růžičky
cibule perlová
400
g
lze nahradit malými šalotkami, oloupané
cuketa
600
g
na kostky o hraně asi 2 cm
hruška
6
ks
pevná, bez jadřince, na 2 cm kostky
sůl
100
g
jablečný ocet
1,7
l
zázvor (čerstvý)
1
ks
cca 5 cm dlouhý kousek, najemno nastrouhaný
2
PL
semena koriandru
3
PL
hnědá hořčičná semena
třtinový cukr
300
g
škrob
8
PL
6
PL
anglický hořčičný prášek
kurkuma (mletá)
3
ČL
Postup
1
1 V míse promíchejte zeleninu, hrušky, sůl a 2 litry studené vody. Přikryjte a nechte odstát přes noc.
2 Další den sceďte, krátce propláchněte a dejte do hrnce. Přidejte ocet, zázvor, koriandr, hořčičné semínko a cukr. Přiveďte k varu a nechte bublat 8-10 minut; zelenina a ovoce by měly částečně změknout, ale stále zůstat pevné. Sceďte a tekutinu uchovejte.
3 V jiném hrnci smíchejte škrob, práškovou hořčici, kurkumu a za stálého míchání přilévejte horký vinný nálev; měli byste získat hladký krém. Začněte za stálého míchání znovu zahřívat, asi po 4 minutách by měla směs dostatečně zhoustnout. Přidejte zeleninu a plňte do zavařovacích skleniček. Po zchladnutí můžete jíst hned, ve spíži vydrží až tři měsíce.
2 Další den sceďte, krátce propláchněte a dejte do hrnce. Přidejte ocet, zázvor, koriandr, hořčičné semínko a cukr. Přiveďte k varu a nechte bublat 8-10 minut; zelenina a ovoce by měly částečně změknout, ale stále zůstat pevné. Sceďte a tekutinu uchovejte.
3 V jiném hrnci smíchejte škrob, práškovou hořčici, kurkumu a za stálého míchání přilévejte horký vinný nálev; měli byste získat hladký krém. Začněte za stálého míchání znovu zahřívat, asi po 4 minutách by měla směs dostatečně zhoustnout. Přidejte zeleninu a plňte do zavařovacích skleniček. Po zchladnutí můžete jíst hned, ve spíži vydrží až tři měsíce.
Komentáře
8- 10 minut varu je zbytečně moc, kousky se dost rozvářely, takže jsem musela ubrat a taky je to příliš mnoho octa. Nevím, jaký přesně měli autoři receptu na mysli, ale je to úděsně kyselé. Piccalili s menším objemem octa, případně trošku naředěným, nebo jemným vinným octem je lepší. Možná příště narazím na superjemný jablečný ocet, taky si ho můžu nakonec udělat.
Kukuřičný škrob se musí nejdřív pečlivě rozmíchat v trošce studené vody, hned přidávat v receptu- " horký vinný nálev"...je nesmysl, když už tak octový a pokud se škrob nerozmíchá a postupně nezahřívá, tak hrudkuje. I škrobu je zbytečně moc, možná má neutralizovat tu příšernou kyselost, uvidíme po měsíci, jak se to rozleží.
Recept si příště rozhodně upravím, výsledek není ideální.
je to dobré, moc dobré!