Poslední vrstvu pěny ozdobte kolem okrajů zbylým kompotem s celým rybízem. Mísu opatrně přikryjte potravinovou fólií a chlaďte v lednici aspoň čtyři hodiny, ale nejlépe přes noc. Vyrobte čokoládové hoblinky, vychlaďte je v jediné vrstvě na příhodném tácku a poté až do použití uchovejte v lednici v neprodyšné krabičce (vydrží tak až týden). Dávejte pozor, aby se zbytečně nepolámaly. Při podávání je jednoduše navršte na sebe.
ČOKOLÁDOVÉ HOBLINKY
Podle následujícího postupu zvládnete čokoládové hoblinky přímo profesionálně. Méně povedené kousky dejte dospodu a ty dokonalé nasypte nahoru.
200g tabulku bílé čokolády položte hladkou stranou nahoru na ubrousek nebo kousek kuchyňského papíru a deset vteřin ji ohřívejte na nejvyšší výkon v mikrovlnné troubě. Když čokoládu přejedete prsty, měla by být trochu hrubá. Je možné, že bude potřebovat o pár vteřin víc, ale snad žádná čokoláda by neměla vyžadovat víc než půl minuty. Jestli nemáte mikrovlnku, pak ještě zabalenou čokoládu ohřejte v dlaních. Pak tabulku pevně přitiskněte k podložce, položte na ni v úhlu ostrý nůž a klouzavým pohybem směrem od sebe vytvářejte hoblinky. Pokud čokoláda ztvrdne, nic se neděje, klidně ji znovu ohřejte. Někteří mistři cukráři doporučují úplně ji rozpustit, rozetřít asi do tloušťky mince na mramorový podklad, kuchyňskou desku nebo silné prkénko a nechat znovu ztuhnout. Jakmile je na omak hrubá, postupujte stejně jako ve výše uvedeném případě. Upozornění: Hoblinky připravujte čerstvé, dlouhé skladování jim příliš nesvědčí.
Tip Apetitu:
Pokud dáte přednost práškové želatině, postupujte takto: při přípravě kompotu rozprašte 2 lžíce želatiny do pánvičky s ovocnou šťávou (krok 5) a prohřejte, aby se želatina rozpustila; na pěnu budete potřebovat 4 lžíce želatiny, rozpuštěné ve 3 lžících vody. Do pěny ji přimíchejte spolu s limetkovou šťávou (krok 4). Ale pozor! Co želatina, to jiný postup – některé druhy se nesmějí vařit, jiné
naopak var vyžadují. Řiďte se proto návodem na obalu.