Tenhle jahodový džem voní létem. Až ho v zimě otevřete, okamžitě vám připomene slunné teplé dny plné pohody...
Suroviny
jahody
1,5
kg
očištěné a nakrájené
limeta
2
ks
nejlépe chemicky neošetřená, kůra nastrouhaná, šťáva vymačkaná
z 1 citronu
vanilkový lusk
2
ks
semínka vyškrábnutá
želírovací cukr
1,1
kg
(2:1)
Postup
1
Ve velké skleněné míse (nebo jiné, ale ne kovové!) promíchejte jahody, limetovou kůru a šťávu, citronovou šťávu, vanilková semínka i lusky a cukr. Přetáhněte potravinářskou fólií a nechte v chladu přes noc macerovat.
2
Další den nalijte jahodovou směs do většího hrnce. Na nižším plameni přiveďte k varu. Trochu zvyšte plamen a vařte 15–20 minut do zhoustnutí. Vytáhněte vanilkové lusky a odstavte.
3
Džem naplňte do vysterilizovaných skleniček, uzavřete a otočte. Nechte zcela vychladnout.
Komentáře