Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kvašená zelenina

Tenhle recept inspirovaný arménskou kuchyní sází na sílu přírody a funguje na podobném principu jako rychlokvašky (viz Tipy & triky níže).

 

Vydání: 2019/7
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 2–3litrovou sklenici
Doba přípravy: Do 20 minut
+ kvašení nejméně týden
P
Zelenina

Ingredience

    • 2–4 malé, max. střední červené řepy, oloupané a nakrájené na kolečka
    • 1/2 malého bílého zelí, nakrájená na klínky
    • 200 g fazolových lusků (nejlépe barevné a tvarové směsi), zbavených konečků i stopek, podle potřeby nakrájených, aby se dobře vešly do sklenice
    • 4 jarní cibulky
    • 1 palička mléčného (nového) česneku, v celku, zbavená kořínků a vnějších obalů
    • 50 g koprových květenství a/nebo nati
    • 50 g nakrájeného čerstvého křenu
    • 2 listy černého rybízu + 2 višňové listy + 1 list vinné révy (viz Něco navíc)
    • 10 kuliček černého pepře
    • 3 lžíce vločkové mořské soli nebo 2 vrchovaté lžíce jemně mleté nejodidované mořské soli

Příprava jídla

1 Většinu řepy dejte na dno sterilizované nahřáté zavařovací/nakládací sklenice (2- až 3litrové, záleží na tom, jak zeleninu skládáte), na ni prokládejte zelí, fazolky, jarní cibulky, česnek a kopr, křen a veškeré listy a zbylou řepu.

2 V rendlíku přiveďte k varu 1 litr vody s celým pepřem a se solí. Pak nálevem zalijte zeleninu ve sklenici tak, aby bylo všechno ponořené a nahoře zůstaly cca 3cm volné. Uzavřete a nechte stát na teplém místě (25°C) zhruba 2–3 dny, aby začalo kvasit. Potom přesuňte do chladničky (viz Tipy & triky níže). Neotevřené by mělo vydržet několik měsíců. Řepa postupně všechno (nejen nálev) obarví dorůžova.

NĚCO NAVÍC
Listy můžete různě kombinovat (nebo použít jenom vinné), pokud nemáte v dosahu žádné chemicky neošetřované ovocné stromy a keře, lze je nahradit například 2–3 snítkami celeru a 1–2 bobkovými listy.

TIPY & TRIKY

  • NEJODIDOVANÁ SŮL Jód či jiná aditiva ze soli mohou způsobit neočekávané změny barvy zeleniny, proto je lépe používat k nakládání i při fermentování sůl přírodní.
  • POZOR! Při kvašení se uvolňuje CO2, což může vést v krajním případě i k explozi. Bouřlivě kvasící produkt uklidní přesun do chladničky. Přesto buďte opatrní při otevírání nádob. Používejte sklenice určené k fermentování nebo s odnímatelnou gumou. Tescoma nabízí i nastavitelné víčko. Šroubovací sklenici lze rovněž uzavřít na dobu kvašení několika vrstvami plastové fólie a před uložením do chladničky přes ně našroubovat víčko nebo prostě jen počítat s kratší dobou uložení.
  • ZÁTĚŽ Zelenina ke kvašení musí zůstat ponořená v láku. Jako zátěž lze použít čistý těžší porcelánový talířek s neporušeným povrchem anebo nový plastový sáček naplněný osolenou vodou a dobře uzavřený. Výhodou sáčku je, že ho vmanévrujete i do nádob s poměrně úzkým hrdlem. Prodávají se však i speciální závaží.
  • RYCHLOKVAŠKY DAGMAR LÁNSKÉ Okurky nakládačky naskládejte do sklenic/e a proložte je koprovou natí (na 1 litr objemu nádob/y přidejte 2–3 stroužky česneku). Zalijte solným roztokem – na 1 litr vody 30 g soli. Povrch zatižte a nechte 2 týdny kvasit.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Nektarinkovo-fenyklové čatní

Květák s mrkví v kari nálevu

Cuketová čalamáda

Proč nám zakysané mléčné výrobky prospívají více než mléko?

REKLAMA

Přidat komentář