
Kvašená zelenina
Tenhle recept inspirovaný arménskou kuchyní sází na sílu přírody a funguje na podobném principu jako rychlokvašky (viz Tipy & triky níže).
Ingredience
- 2–4 malé, max. střední červené řepy, oloupané a nakrájené na kolečka
- 1/2 malého bílého zelí, nakrájená na klínky
- 200 g fazolových lusků (nejlépe barevné a tvarové směsi), zbavených konečků i stopek, podle potřeby nakrájených, aby se dobře vešly do sklenice
- 4 jarní cibulky
- 1 palička mléčného (nového) česneku, v celku, zbavená kořínků a vnějších obalů
- 50 g koprových květenství a/nebo nati
- 50 g nakrájeného čerstvého křenu
- 2 listy černého rybízu + 2 višňové listy + 1 list vinné révy (viz Něco navíc)
- 10 kuliček černého pepře
- 3 lžíce vločkové mořské soli nebo 2 vrchovaté lžíce jemně mleté nejodidované mořské soli
Příprava jídla
1 Většinu řepy dejte na dno sterilizované nahřáté zavařovací/nakládací sklenice (2- až 3litrové, záleží na tom, jak zeleninu skládáte), na ni prokládejte zelí, fazolky, jarní cibulky, česnek a kopr, křen a veškeré listy a zbylou řepu.
2 V rendlíku přiveďte k varu 1 litr vody s celým pepřem a se solí. Pak nálevem zalijte zeleninu ve sklenici tak, aby bylo všechno ponořené a nahoře zůstaly cca 3cm volné. Uzavřete a nechte stát na teplém místě (25°C) zhruba 2–3 dny, aby začalo kvasit. Potom přesuňte do chladničky (viz Tipy & triky níže). Neotevřené by mělo vydržet několik měsíců. Řepa postupně všechno (nejen nálev) obarví dorůžova.
NĚCO NAVÍC
Listy můžete různě kombinovat (nebo použít jenom vinné), pokud nemáte v dosahu žádné chemicky neošetřované ovocné stromy a keře, lze je nahradit například 2–3 snítkami celeru a 1–2 bobkovými listy.
TIPY & TRIKY
- NEJODIDOVANÁ SŮL Jód či jiná aditiva ze soli mohou způsobit neočekávané změny barvy zeleniny, proto je lépe používat k nakládání i při fermentování sůl přírodní.
- POZOR! Při kvašení se uvolňuje CO2, což může vést v krajním případě i k explozi. Bouřlivě kvasící produkt uklidní přesun do chladničky. Přesto buďte opatrní při otevírání nádob. Používejte sklenice určené k fermentování nebo s odnímatelnou gumou. Tescoma nabízí i nastavitelné víčko. Šroubovací sklenici lze rovněž uzavřít na dobu kvašení několika vrstvami plastové fólie a před uložením do chladničky přes ně našroubovat víčko nebo prostě jen počítat s kratší dobou uložení.
- ZÁTĚŽ Zelenina ke kvašení musí zůstat ponořená v láku. Jako zátěž lze použít čistý těžší porcelánový talířek s neporušeným povrchem anebo nový plastový sáček naplněný osolenou vodou a dobře uzavřený. Výhodou sáčku je, že ho vmanévrujete i do nádob s poměrně úzkým hrdlem. Prodávají se však i speciální závaží.
- RYCHLOKVAŠKY DAGMAR LÁNSKÉ Okurky nakládačky naskládejte do sklenic/e a proložte je koprovou natí (na 1 litr objemu nádob/y přidejte 2–3 stroužky česneku). Zalijte solným roztokem – na 1 litr vody 30 g soli. Povrch zatižte a nechte 2 týdny kvasit.
Přidat komentář