Hodnocení receptu
Průměr: 3.2 ()
Do 30 minut Velmi snadné Na 2 sklenice po 500 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 549 kcal
Bílkoviny 8 g
Cukr 48 g
Tuky 28 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když máte v chladničce sklenici paprik, můžete si i v zimě přivolat chuť léta.

Suroviny

paprika červená 8 ks
libovolný tvar
olivový olej 2 PL
250 ml
libovolný ocet sherry ocet, červený vinný, jablečný
nejodidovaná mořská sůl

1 Papriky opečte dočerna – nejlépe nad grilem s uhlíky nebo nad ohněm, ale jde to i nad plynovým hořákem, na grilovací ploténce, popřípadě na roštu pod grilem v troubě. Upečené papriky vložte do mísy a přetáhněte fólií, anebo je uzavřete do pevného plastového sáčku a nechte stát 20–40 minut. Až papriky zchladnou tak, že s nimi půjde pracovat, zbavte je slupek, stopek, semeníků a snažte se odstranit co nejvíc semínek. Nemyjte je, aby neztratily chuť. Očištěné papriky vložte do misky.

2 Až dočistíte poslední papriku, nalijte do mělké misky či kastrolu trochu octa, párkrát v něm každou papriku obraťte, aby se smočila pořádně ze všech stran, a odložte do jiné misky (původní misku nemyjte!). Papriky v misce osolte a opatrně promíchejte jako salát. Ještě trochu osolte a opět promíchejte. Trochu soli nasypte i do původní misky se šťávou, kterou pustily papriky po oloupání.

3 Do sterilizovaných sklenic nalijte trochu octa, aby zakrýval dno. Napěchujte je paprikami a nechte navrchu asi 3–5cm volných. Sklenici nakloňte a zespodu do ní poklepávejte rukou, abyste vyhnali vzduchové bublinky. Nepůjde-li to, zlehka promíchejte příborovým nožem nebo čistými jídelními hůlkami. Uvidíte, jak hladina tekutiny klesá. Doplňte ji osolenou paprikovou šťávou. Až vyženete vzduch a ocet se šťávou bude sahat těsně nad papriky, zalijte olivovým olejem tak, aby vytvořil asi 0,5–1cm vrstvu. Zašroubujte. Vydrží až rok v chladničce. 

 

PAPRIKOVÉ MINIBURGERY

PŘÍPRAVA 20 MINUT ■ NA 9 KOUSKŮ ■ VELMI SNADNÉ

V misce rozpusťte 3 lžíce cukru v 6 lžících červeného vinného či sherry octa. V rendlíku na středním ohni rozehřejte 1 lžíci panenského olivového oleje. Vsypte 1 šalotku, nadrobno, 1 chilli papričku, bez semen a nadrobno, a špetku soli. Za občasného míchání opékejte asi 3–4 minuty. Přidejte 2–3 kusy nakládané papriky, na kostičky, minutu míchejte, vlijte ocet a duste, než se vypaří, 7–9 minut. Vmíchejte 1,5 lžičky čerstvého tymiánu, osolte, opepřete a nechte vychladnout. Promíchejte 450g hovězího masa na burgery, 125ml vzniklého paprikového reliše, osolte, opepřete. Opatrně promíchejte. Vytvarujte 9 burgerů o něco vyšších než 1cm, opečte je na grilovací pánvi (cca 2 minuty z každé strany) a podávejte v burgerových žemlích, doplněné zbývajícím relišem. 

 

PRAVIDLA KONZERVÁRNY

Aby měly zavařené produkty dlouhou trvanlivost, je nutné dbát při konzervování na kvalitu surovin, čistotu a dodržování předepsaných postupů. Na co se soustředit?

  • ČISTÉ SKLO I VÍČKA. Troubu předehřejte na 140/120°C. Sklenice umyjte v horké vodě se saponátem a pak důkladně opláchněte (můžete je také umýt v myčce). Poté je postavte na plech, vložte do trouby, vypněte ji a nechte zcela vychladnout. Víčka vyvařte v horké vodě a pak nechte úplně oschnout.
  • VOLBA SKLENIC. Při výběru sklenic či jiných nádob berte v potaz způsob využití i tekutost či pevnost obsahu. Například kečup můžete dát i do lahví se širším hrdlem, na džemy nebo chilli omáčku, které je vhodné nabírat lžičkou, volte klasické sklenice, nejlépe se šroubovacími víčky, jež se snadno uzavírají. 
  • SPRÁVNÁ TEPLOTA. Postupujte podle rad v receptech nebo v návodech ke skleničkám. Obecně platí, že sklenice určené k zavaření se plní co nejteplejší hmotou, proto je dobré postavit je při plnění na poskládanou mokrou utěrku, která pomáhá vyrovnávat teploty (případně je ohřát). Nádoby určené k uchovávání v chladničce či mrazáku plňte naopak hmotou zchladlou.
  • ŽELÍROVACÍ TEST. U džemů a marmelád je dobré vyzkoušet, zda už želírují, tj. samovolně tuhnou: Do mrazáku nachystejte malé porcelánové talířky. Potom na ně kápněte svařenou hmotu, chvilku počkejte a pak vrstvu projeďte prstem. Když zůstane zvrásněná a prst v ní zanechá trvalou stopu, je hotovo. V opačném případě ještě chvilku vařte či přidejte pektin. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit