0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nakládané papriky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 19
Do 30 minut Velmi snadné Na 2 sklenice po 500 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 594 kcal
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 58 g
Tuky 28 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když máte v chladničce sklenici paprik, můžete si i v zimě přivolat chuť léta.

Suroviny

paprika červená 8 ks
olivový olej 2 PL
ocet 250 ml
sůl mořská
nejodidovaná

Postup

1

Papriky opečte dočerna – nejlépe nad grilem s uhlíky nebo nad ohněm, ale jde to i nad plynovým hořákem, na grilovací ploténce, popřípadě na roštu pod grilem v troubě. Upečené papriky vložte do mísy a přetáhněte fólií, anebo je uzavřete do pevného plastového sáčku a nechte stát 20–40 minut. Až papriky zchladnou tak, že s nimi půjde pracovat, zbavte je slupek, stopek, semeníků a snažte se odstranit co nejvíc semínek. Nemyjte je, aby neztratily chuť. Očištěné papriky vložte do misky.

2

Až dočistíte poslední papriku, nalijte do mělké misky či kastrolu trochu octa, párkrát v něm každou papriku obraťte, aby se smočila pořádně ze všech stran, a odložte do jiné misky (původní misku nemyjte!). Papriky v misce osolte a opatrně promíchejte jako salát. Ještě trochu osolte a opět promíchejte. Trochu soli nasypte i do původní misky se šťávou, kterou pustily papriky po oloupání.

3

Do sterilizovaných sklenic nalijte trochu octa, aby zakrýval dno. Napěchujte je paprikami a nechte navrchu asi 3–5cm volných. Sklenici nakloňte a zespodu do ní poklepávejte rukou, abyste vyhnali vzduchové bublinky. Nepůjde-li to, zlehka promíchejte příborovým nožem nebo čistými jídelními hůlkami. Uvidíte, jak hladina tekutiny klesá. Doplňte ji osolenou paprikovou šťávou. Až vyženete vzduch a ocet se šťávou bude sahat těsně nad papriky, zalijte olivovým olejem tak, aby vytvořil asi 0,5–1cm vrstvu. Zašroubujte. Vydrží až rok v chladničce. 

PAPRIKOVÉ MINIBURGERY

PŘÍPRAVA 20 MINUT ■ NA 9 KOUSKŮ ■ VELMI SNADNÉ

V misce rozpusťte 3 lžíce cukru v 6 lžících červeného vinného či sherry octa. V rendlíku na středním ohni rozehřejte 1 lžíci panenského olivového oleje. Vsypte 1 šalotku, nadrobno, 1 chilli papričku, bez semen a nadrobno, a špetku soli. Za občasného míchání opékejte asi 3–4 minuty. Přidejte 2–3 kusy nakládané papriky, na kostičky, minutu míchejte, vlijte ocet a duste, než se vypaří, 7–9 minut. Vmíchejte 1,5 lžičky čerstvého tymiánu, osolte, opepřete a nechte vychladnout. Promíchejte 450g hovězího masa na burgery, 125ml vzniklého paprikového reliše, osolte, opepřete. Opatrně promíchejte. Vytvarujte 9 burgerů o něco vyšších než 1cm, opečte je na grilovací pánvi (cca 2 minuty z každé strany) a podávejte v burgerových žemlích, doplněné zbývajícím relišem. 

PRAVIDLA KONZERVÁRNY

Aby měly zavařené produkty dlouhou trvanlivost, je nutné dbát při konzervování na kvalitu surovin, čistotu a dodržování předepsaných postupů. Na co se soustředit?

  • ČISTÉ SKLO I VÍČKA. Troubu předehřejte na 140/120°C. Sklenice umyjte v horké vodě se saponátem a pak důkladně opláchněte (můžete je také umýt v myčce). Poté je postavte na plech, vložte do trouby, vypněte ji a nechte zcela vychladnout. Víčka vyvařte v horké vodě a pak nechte úplně oschnout.
  • VOLBA SKLENIC. Při výběru sklenic či jiných nádob berte v potaz způsob využití i tekutost či pevnost obsahu. Například kečup můžete dát i do lahví se širším hrdlem, na džemy nebo chilli omáčku, které je vhodné nabírat lžičkou, volte klasické sklenice, nejlépe se šroubovacími víčky, jež se snadno uzavírají. 
  • SPRÁVNÁ TEPLOTA. Postupujte podle rad v receptech nebo v návodech ke skleničkám. Obecně platí, že sklenice určené k zavaření se plní co nejteplejší hmotou, proto je dobré postavit je při plnění na poskládanou mokrou utěrku, která pomáhá vyrovnávat teploty (případně je ohřát). Nádoby určené k uchovávání v chladničce či mrazáku plňte naopak hmotou zchladlou.
  • ŽELÍROVACÍ TEST. U džemů a marmelád je dobré vyzkoušet, zda už želírují, tj. samovolně tuhnou: Do mrazáku nachystejte malé porcelánové talířky. Potom na ně kápněte svařenou hmotu, chvilku počkejte a pak vrstvu projeďte prstem. Když zůstane zvrásněná a prst v ní zanechá trvalou stopu, je hotovo. V opačném případě ještě chvilku vařte či přidejte pektin. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/8

Apetit magazín

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?
  • Kvízy

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?

Není tajemstvím, že mezi naše nejpopulárnější články patří ty, které se týkají jídelníčku osobností. Lidé zkrátka hoří touhou přečíst si, co jejich oblíbená celebrita jí (jedla) a inspiraovat se. Zkuste si pro pobavení tipnout chutě...
Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč