Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Chlazená vinná pěna zabaglione

Půvab slavného italského dezertu spočívá v našlehané pěně. Zabaglione v klasické podobě byste proto měli sníst okamžitě, aby krém nesedl. My jsme ho ale vyztužili trochou želatiny, a tak ho bez obav můžete před podáváním vychladit.
Vydání: 2005/9
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Chlazení: 2 hodiny
P
Italská

Ingredience

    • 200 g jahod, zbavených stopek a nakrájených na větší kousky
    • 1 lžíci přírodního cukru

    Na zabaglione:
    • 2 plátky želatiny (plátkovaná se nám osvědčila víc než prášková)
    • 150 ml dezertního vína
    • 5 žloutků z velkých vajec
    • 100 g přírodního cukru
    • 150 ml smetany ke šlehání

Příprava jídla

1. Jahody v misce posyp­te cukrem a nechte dvě až čtyři hodiny stát. Želatinu dejte změknout do studené vody.

2. Do většího lavoru nebo dřezu nalijte co nejstudenější vodu, případně do ní ještě přidejte kostky ledu.

3. V malém kastrůlku ohřejte tři lžíce vína, přidejte vymačkané plátky želatiny a za důkladného míchání je nechte rozpustit. Mezitím natočte do velkého kastrolu, na jehož okraj můžete zavěsit misku, asi čtyři centimetry vody a přiveďte ji k varu.

4. V míse šlehejte žloutky a cukr asi tři minuty do zhoustnutí, nejlépe elektrickou metlou. Přilijte zbylé dezertní víno a šlehejte ještě asi minutu. Pak mísu postavte nad kastrol s mírně vroucí vodou (dno se nesmí dotýkat hladiny) a pěnu šlehejte v páře tak dlouho, až skoro zdvojnásobí objem a bude krásně hladká a lesklá.

5. Sejměte z ohně a do krému zašlehejte želatinu s vínem. Postavte mísu na deset minut do ledové vody a za občasného prošlehání ji nechte vychladit. Mezitím ušlehejte smetanu do polotuha (špičky šlehačky se budou ohýbat dolů) a zašlehejte ji do krému. Rozdělte do misek nebo sklenek a dejte dezert aspoň na dvě hodiny chladit. Před podáváním ozdobte jahodami s cukrem.

Získejte náskok: Vinný krém můžete připravit až 24 hodin předem a pod fólií ho uchovat v ledničce. Jahody ale máčejte v cukru nanejvýš čtyři hodiny, jinak budou vodnaté. 
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.9/05, str.23

Přidat komentář