Půvab slavného italského dezertu spočívá v našlehané pěně. Zabaglione v klasické podobě byste proto měli sníst okamžitě, aby krém nesedl. My jsme ho ale vyztužili trochou želatiny, a tak ho bez obav můžete před podáváním vychladit.
Suroviny
jahody
200
g
na větší kousky
krupicový cukr
1
PL
Na zabaglione
želatina
2
plátky
víno dezertní
150
ml
žloutek
5
ks
krupicový cukr
100
g
smetana ke šlehání
150
ml
Postup
1
Jahody v misce posypte cukrem a nechte dvě až čtyři hodiny stát. Želatinu dejte změknout do studené vody.
2
Do většího lavoru nebo dřezu nalijte co nejstudenější vodu, případně do ní ještě přidejte kostky ledu.
3
V malém kastrůlku ohřejte tři lžíce vína, přidejte vymačkané plátky želatiny a za důkladného míchání je nechte rozpustit. Mezitím natočte do velkého kastrolu, na jehož okraj můžete zavěsit misku, asi čtyři centimetry vody a přiveďte ji k varu.
4
V míse šlehejte žloutky a cukr asi tři minuty do zhoustnutí, nejlépe elektrickou metlou. Přilijte zbylé dezertní víno a šlehejte ještě asi minutu. Pak mísu postavte nad kastrol s mírně vroucí vodou (dno se nesmí dotýkat hladiny) a pěnu šlehejte v páře tak dlouho, až skoro zdvojnásobí objem a bude krásně hladká a lesklá.
5
Sejměte z ohně a do krému zašlehejte želatinu s vínem. Postavte mísu na deset minut do ledové vody a za občasného prošlehání ji nechte vychladit. Mezitím ušlehejte smetanu do polotuha (špičky šlehačky se budou ohýbat dolů) a zašlehejte ji do krému. Rozdělte do misek nebo sklenek a dejte dezert aspoň na dvě hodiny chladit. Před podáváním ozdobte jahodami s cukrem.
Získejte náskok: Vinný krém můžete připravit až 24 hodin předem a pod fólií ho uchovat v ledničce. Jahody ale máčejte v cukru nanejvýš čtyři hodiny, jinak budou vodnaté.
Získejte náskok: Vinný krém můžete připravit až 24 hodin předem a pod fólií ho uchovat v ledničce. Jahody ale máčejte v cukru nanejvýš čtyři hodiny, jinak budou vodnaté.
Obměna: Krémem můžete také jahody rovnou zalít a nechat ztuhnout společně.
Komentáře