0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chlazená vinná pěna zabaglione

Zabaglione s jahodami
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Chlazená vinná pěna zabaglione

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3829 kcal
Bílkoviny 349 g
Sacharidy 137 g
Tuky 205 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Půvab slavného italského dezertu spočívá v našlehané pěně. Zabaglione v klasické podobě byste proto měli sníst okamžitě, aby krém nesedl. My jsme ho ale vyztužili trochou želatiny, a tak ho bez obav můžete před podáváním vychladit.

Suroviny

jahody 200 g
na větší kousky
krupicový cukr 1 PL
Na zabaglione
želatina 2 plátky
víno dezertní 150 ml
žloutek 5 ks
krupicový cukr 100 g
smetana ke šlehání 150 ml

Postup

1
Jahody v misce posyp­te cukrem a nechte dvě až čtyři hodiny stát. Želatinu dejte změknout do studené vody.
2
Do většího lavoru nebo dřezu nalijte co nejstudenější vodu, případně do ní ještě přidejte kostky ledu.
 
3
V malém kastrůlku ohřejte tři lžíce vína, přidejte vymačkané plátky želatiny a za důkladného míchání je nechte rozpustit. Mezitím natočte do velkého kastrolu, na jehož okraj můžete zavěsit misku, asi čtyři centimetry vody a přiveďte ji k varu.
4
V míse šlehejte žloutky a cukr asi tři minuty do zhoustnutí, nejlépe elektrickou metlou. Přilijte zbylé dezertní víno a šlehejte ještě asi minutu. Pak mísu postavte nad kastrol s mírně vroucí vodou (dno se nesmí dotýkat hladiny) a pěnu šlehejte v páře tak dlouho, až skoro zdvojnásobí objem a bude krásně hladká a lesklá.
5
Sejměte z ohně a do krému zašlehejte želatinu s vínem. Postavte mísu na deset minut do ledové vody a za občasného prošlehání ji nechte vychladit. Mezitím ušlehejte smetanu do polotuha (špičky šlehačky se budou ohýbat dolů) a zašlehejte ji do krému. Rozdělte do misek nebo sklenek a dejte dezert aspoň na dvě hodiny chladit. Před podáváním ozdobte jahodami s cukrem.

Získejte náskok: Vinný krém můžete připravit až 24 hodin předem a pod fólií ho uchovat v ledničce. Jahody ale máčejte v cukru nanejvýš čtyři hodiny, jinak budou vodnaté.
Obměna: Krémem můžete také jahody rovnou zalít a nechat ztuhnout společně. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/9

Komentáře

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč