Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zabaglione s jahodami
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3829 kcal
Bílkoviny 349 g
Sacharidy 137 g
Tuky 205 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Půvab slavného italského dezertu spočívá v našlehané pěně. Zabaglione v klasické podobě byste proto měli sníst okamžitě, aby krém nesedl. My jsme ho ale vyztužili trochou želatiny, a tak ho bez obav můžete před podáváním vychladit.

Suroviny

jahody 200 g
na větší kousky
Na zabaglione
želatina 2 plátky

Postup

1
Jahody v misce posyp­te cukrem a nechte dvě až čtyři hodiny stát. Želatinu dejte změknout do studené vody.
2
Do většího lavoru nebo dřezu nalijte co nejstudenější vodu, případně do ní ještě přidejte kostky ledu.
 
3
V malém kastrůlku ohřejte tři lžíce vína, přidejte vymačkané plátky želatiny a za důkladného míchání je nechte rozpustit. Mezitím natočte do velkého kastrolu, na jehož okraj můžete zavěsit misku, asi čtyři centimetry vody a přiveďte ji k varu.
4
V míse šlehejte žloutky a cukr asi tři minuty do zhoustnutí, nejlépe elektrickou metlou. Přilijte zbylé dezertní víno a šlehejte ještě asi minutu. Pak mísu postavte nad kastrol s mírně vroucí vodou (dno se nesmí dotýkat hladiny) a pěnu šlehejte v páře tak dlouho, až skoro zdvojnásobí objem a bude krásně hladká a lesklá.
5
Sejměte z ohně a do krému zašlehejte želatinu s vínem. Postavte mísu na deset minut do ledové vody a za občasného prošlehání ji nechte vychladit. Mezitím ušlehejte smetanu do polotuha (špičky šlehačky se budou ohýbat dolů) a zašlehejte ji do krému. Rozdělte do misek nebo sklenek a dejte dezert aspoň na dvě hodiny chladit. Před podáváním ozdobte jahodami s cukrem.

Získejte náskok: Vinný krém můžete připravit až 24 hodin předem a pod fólií ho uchovat v ledničce. Jahody ale máčejte v cukru nanejvýš čtyři hodiny, jinak budou vodnaté.
Obměna: Krémem můžete také jahody rovnou zalít a nechat ztuhnout společně. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/9

Komentáře

03.09.2007 15:29
Recept se nachází v č.9/05, str.23