0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4 / 5. Počet hodnocení: 2
Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2759 kcal
Bílkoviny 74 g
Sacharidy 110 g
Tuky 218 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Zbyla vám nedopitá láhev marsaly nebo sladkého sherry? Šup s ní do moučníku, bude přímo božský!

Suroviny

žloutek 4 ks
třtinový cukr 100 g
víno bílé 100 ml
sladší
marsala 100 ml
lze nahradit sladkým sherry
smetana ke šlehání 285 ml
Na základ
200 g
vánočka lze nahradit panettone s odkrojenou kůrkou
marsala 3 PL
lze nahradit sladkým sherry
425 g
kompotované třešně scezené, odpeckované
K podávání
kakao
1 Dejte do mísy žloutky a cukr a elektrickými metlami šlehejte dvě minuty, až krém zesvětlá a za metličkami se tvoří brázdy. Za stálého šlehání pramínkem vlijte nejprve víno a pak marsalu. Směs přelijte do středně velkého nepřilnavého kastrolu. Míchejte na nejnižším možném plameni asi 5–7 minut do zhoustnutí (krém by se měl chytat vařečky). Dejte do misky a nechte v chladničce odpočinout 45 minut, nebo nejlépe přes noc.

2 Plátky vánočky nebo panettone o síle asi 1,5 cm vyložte rozkládací dortovou formu tak, aby bylo celé dno dokonale pokryté; pečivo můžete na dno i napěchovat. Základ pokapejte marsalou a nechte ji vsáknout. Třešně osušte papírovou utěrkou, aby příliš nerozmočily základ. Rozpulte je a rozložte na základ z vánočky.

3 Ušlehejte smetanu a zlehka do ní zamíchejte připravený žloutkový krém. Pokud se tvoří žmolky, krátce prošlehejte šlehačem. Navrstvěte na třešně a uhlaďte – na povrchu můžete špachtlí udělat ozdobné vlnky.

4 Dejte do mrazáku asi na hodinu, až povrch zpevní. Pak překryjte potravinářskou fólií a v mrazáku uchovejte až jeden měsíc. Před podáváním vyndejte, odstraňte fólii a dortovou formu a nechte asi 2 hodiny v chladničce povolit. Jemně poprašte kakaem a podávejte nakrájené na výseče.

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit