Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zimní zabaglione
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3035 kcal
Bílkoviny 74 g
Sacharidy 170 g
Tuky 218 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zbyla vám nedopitá láhev marsaly nebo sladkého sherry? Šup s ní do moučníku, bude přímo božský!

Suroviny

třtinový cukr 100 g
sladší
marsala 100 ml
lze nahradit sladkým sherry
Na základ
200 g
vánočka lze nahradit panettone s odkrojenou kůrkou
lze nahradit sladkým sherry
kompotované, scezené, odpeckované
K podávání

Postup

1

Dejte do mísy žloutky a cukr a elektrickými metlami šlehejte dvě minuty, až krém zesvětlá a za metličkami se tvoří brázdy. Za stálého šlehání pramínkem vlijte nejprve víno a pak marsalu. Směs přelijte do středně velkého nepřilnavého kastrolu. Míchejte na nejnižším možném plameni asi 5–7 minut do zhoustnutí (krém by se měl chytat vařečky). Dejte do misky a nechte v chladničce odpočinout 45 minut, nebo nejlépe přes noc.

2

Plátky vánočky nebo panettone o síle asi 1,5 cm vyložte rozkládací dortovou formu tak, aby bylo celé dno dokonale pokryté; pečivo můžete na dno i napěchovat. Základ pokapejte marsalou a nechte ji vsáknout. Třešně osušte papírovou utěrkou, aby příliš nerozmočily základ. Rozpulte je a rozložte na základ z vánočky.

3

Ušlehejte smetanu a zlehka do ní zamíchejte připravený žloutkový krém. Pokud se tvoří žmolky, krátce prošlehejte šlehačem. Navrstvěte na třešně a uhlaďte – na povrchu můžete špachtlí udělat ozdobné vlnky.

4

Dejte do mrazáku asi na hodinu, až povrch zpevní. Pak překryjte potravinářskou fólií a v mrazáku uchovejte až jeden měsíc. Před podáváním vyndejte, odstraňte fólii a dortovou formu a nechte asi 2 hodiny v chladničce povolit. Jemně poprašte kakaem a podávejte nakrájené na výseče.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/1

Apetit magazín