Zbyla vám nedopitá láhev marsaly nebo sladkého sherry? Šup s ní do moučníku, bude přímo božský!
Suroviny
Postup
Dejte do mísy žloutky a cukr a elektrickými metlami šlehejte dvě minuty, až krém zesvětlá a za metličkami se tvoří brázdy. Za stálého šlehání pramínkem vlijte nejprve víno a pak marsalu. Směs přelijte do středně velkého nepřilnavého kastrolu. Míchejte na nejnižším možném plameni asi 5–7 minut do zhoustnutí (krém by se měl chytat vařečky). Dejte do misky a nechte v chladničce odpočinout 45 minut, nebo nejlépe přes noc.
Plátky vánočky nebo panettone o síle asi 1,5 cm vyložte rozkládací dortovou formu tak, aby bylo celé dno dokonale pokryté; pečivo můžete na dno i napěchovat. Základ pokapejte marsalou a nechte ji vsáknout. Třešně osušte papírovou utěrkou, aby příliš nerozmočily základ. Rozpulte je a rozložte na základ z vánočky.
Ušlehejte smetanu a zlehka do ní zamíchejte připravený žloutkový krém. Pokud se tvoří žmolky, krátce prošlehejte šlehačem. Navrstvěte na třešně a uhlaďte – na povrchu můžete špachtlí udělat ozdobné vlnky.
Dejte do mrazáku asi na hodinu, až povrch zpevní. Pak překryjte potravinářskou fólií a v mrazáku uchovejte až jeden měsíc. Před podáváním vyndejte, odstraňte fólii a dortovou formu a nechte asi 2 hodiny v chladničce povolit. Jemně poprašte kakaem a podávejte nakrájené na výseče.