0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sladká rýže a zabaglione ze švestkového vína

Sladká rýže a zabaglione ze švestkového vína

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Pro zkušené 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4320 kcal
Bílkoviny 351 g
Sacharidy 387 g
Tuky 125 g
Vláknina 99 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suši nasladko podle Jiřího Štifta, jednoho z našich nejlepších šéfkuchařů, který je machr na asijskou kuchyni.

Suroviny

rýže 125 g
kulatozrnná, na sushi
mléko 500 ml
krupicový cukr 2 PL
sůl 1 špetka
zázvor (čerstvý) 1 ks
2 cm kousek, oloupaný
vanilkový lusk 3 ks
rozpůlené
2 PL
loupané pistácie nasekané
strouhaná kokos nasucho opečený
Jahodové želé a omáčka
jahody 500 g
čerstvé nebo mražené
krystalový cukr 4 PL
podle sladkosti jahod
želatina 2 plátek
Zabaglione
100 ml
japonské švestkové víno
žloutek 3 ks
krystalový cukr 2 PL

1 Rýži dobře properte ve studené vodě a nechte okapat. Nasypte ji do menšího rendlíku a zalijte polovinou mléka, přidejte cukr, špetku soli, zázvor a semínka i lusky vanilky. Rýži přiveďte k varu a pomalu za občasného míchání vařte doměkka (podle potřeby přilijte ještě mléko). Výsledkem je hustší kaše, která po vychladnutí ztuhne. Před koncem varu z rýže odstraňte vanilkové lusky a zázvor a podle potřeby přislaďte.

2 Jahody s cukrem pomalu zahřívejte ve vhodném rendlíku. Jahody rozvařte na kaši a případně ještě doslaďte. Mezitím želatinu namočte do studené vody dle návodu na obalu. Asi 150 g jahodové omáčky oddělte, smíchejte s vymačkanou želatinou a nalijte v asi 5mm vrstvě do menší obdélníkové nádoby dlouhé zhruba 10 cm a vyložené potravinářskou fólií. Ztuhlé jahodové želé nakrájejte na proužky 10 x 0,5 cm.

3 Suši rohožku obalte potravinářskou fólií. Do spodní části rohožky rozprostřete vychlazenou rýži ve tvaru obdélníku 20 x 10 cm a síle cca 7 mm. Rýži posypte opečeným kokosem a nasekanými pistáciemi. Poté podobně jako při balení kalifornské maki rolky přeložte horní část rohožky přes rozprostřenou rýži a rohožku celou i s rýží otočte tak, aby se strana posypaná kokosem a pistáciemi dostala naspod. Poté na rýži rozložte jahodové želé a zabalte jako maki rolku, tu překrojte na 6 stejných dílů.

4 Ve skleněné nebo nerezové misce smíchejte švestkové víno, žloutky a cukr. Misku položte na hrnec s vroucí vodou a metlou vyšlehejte žloutky na páře do husté vinné pěny zabaglione. Nakrájené ‚sladké suši‘ podávejte s jahodovou omáčkou a se zabaglione.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/2

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit