Sladká rýže a zabaglione ze švestkového vína

Sladká rýže a zabaglione ze švestkového vína

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Pro zkušené 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4320 kcal
Bílkoviny 351 g
Cukr 387 g
Tuky 125 g
Vláknina 99 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Suši nasladko podle Jiřího Štifta, jednoho z našich nejlepších šéfkuchařů, který je machr na asijskou kuchyni.

Suroviny

rýže 125 g
kulatozrnná, na sushi
mléko 500 ml
krupicový cukr 2 PL
sůl 1 špetka
zázvor (čerstvý) 1 ks
2 cm kousek, oloupaný
vanilkový lusk 3 ks
rozpůlené
2 PL
loupané pistácie nasekané
strouhaná kokos nasucho opečený
Jahodové želé a omáčka
jahody 500 g
čerstvé nebo mražené
krystalový cukr 4 PL
podle sladkosti jahod
želatina 2 plátek
Zabaglione
100 ml
japonské švestkové víno
žloutek 3 ks
krystalový cukr 2 PL

1 Rýži dobře properte ve studené vodě a nechte okapat. Nasypte ji do menšího rendlíku a zalijte polovinou mléka, přidejte cukr, špetku soli, zázvor a semínka i lusky vanilky. Rýži přiveďte k varu a pomalu za občasného míchání vařte doměkka (podle potřeby přilijte ještě mléko). Výsledkem je hustší kaše, která po vychladnutí ztuhne. Před koncem varu z rýže odstraňte vanilkové lusky a zázvor a podle potřeby přislaďte.

2 Jahody s cukrem pomalu zahřívejte ve vhodném rendlíku. Jahody rozvařte na kaši a případně ještě doslaďte. Mezitím želatinu namočte do studené vody dle návodu na obalu. Asi 150 g jahodové omáčky oddělte, smíchejte s vymačkanou želatinou a nalijte v asi 5mm vrstvě do menší obdélníkové nádoby dlouhé zhruba 10 cm a vyložené potravinářskou fólií. Ztuhlé jahodové želé nakrájejte na proužky 10 x 0,5 cm.

3 Suši rohožku obalte potravinářskou fólií. Do spodní části rohožky rozprostřete vychlazenou rýži ve tvaru obdélníku 20 x 10 cm a síle cca 7 mm. Rýži posypte opečeným kokosem a nasekanými pistáciemi. Poté podobně jako při balení kalifornské maki rolky přeložte horní část rohožky přes rozprostřenou rýži a rohožku celou i s rýží otočte tak, aby se strana posypaná kokosem a pistáciemi dostala naspod. Poté na rýži rozložte jahodové želé a zabalte jako maki rolku, tu překrojte na 6 stejných dílů.

4 Ve skleněné nebo nerezové misce smíchejte švestkové víno, žloutky a cukr. Misku položte na hrnec s vroucí vodou a metlou vyšlehejte žloutky na páře do husté vinné pěny zabaglione. Nakrájené ‚sladké suši‘ podávejte s jahodovou omáčkou a se zabaglione.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit