Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Sladká rýže a zabaglione ze švestkového vína
Sladká rýže a zabaglione ze švestkového vína
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Sladká rýže a zabaglione ze švestkového vína

5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Pro zkušené 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4588 kcal
Bílkoviny 359 g
Sacharidy 409 g
Tuky 140 g
Vláknina 103 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suši nasladko podle Jiřího Štifta, jednoho z našich nejlepších šéfkuchařů, který je machr na asijskou kuchyni.

Související recepty

Suroviny

rýže 125 g
kulatozrnná, na sushi
mléko 500 ml
dle chuti
sůl 1 špetka
zázvor (čerstvý) 2 cm
oloupaný
rozpůlené
pistácie 2 PL
loupané, nasekané
nasucho opečený
Jahodové želé a omáčka
jahody 500 g
čerstvé nebo mražené
krystalový cukr 4 PL
podle sladkosti jahod
želatina 2 plátky
Zabaglione
víno 100 ml
japonské švestkové
krystalový cukr 2 PL

Postup

1

Rýži dobře properte ve studené vodě a nechte okapat. Nasypte ji do menšího rendlíku a zalijte polovinou mléka, přidejte cukr, špetku soli, zázvor a semínka i lusky vanilky. Rýži přiveďte k varu a pomalu za občasného míchání vařte doměkka (podle potřeby přilijte ještě mléko). Výsledkem je hustší kaše, která po vychladnutí ztuhne. Před koncem varu z rýže odstraňte vanilkové lusky a zázvor a podle potřeby přislaďte.

2

Jahody s cukrem pomalu zahřívejte ve vhodném rendlíku. Jahody rozvařte na kaši a případně ještě doslaďte. Mezitím želatinu namočte do studené vody dle návodu na obalu. Asi 150 g jahodové omáčky oddělte, smíchejte s vymačkanou želatinou a nalijte v asi 5mm vrstvě do menší obdélníkové nádoby dlouhé zhruba 10 cm a vyložené potravinářskou fólií. Ztuhlé jahodové želé nakrájejte na proužky 10 x 0,5 cm.

3

Suši rohožku obalte potravinářskou fólií. Do spodní části rohožky rozprostřete vychlazenou rýži ve tvaru obdélníku 20 x 10 cm a síle cca 7 mm. Rýži posypte opečeným kokosem a nasekanými pistáciemi. Poté podobně jako při balení kalifornské maki rolky přeložte horní část rohožky přes rozprostřenou rýži a rohožku celou i s rýží otočte tak, aby se strana posypaná kokosem a pistáciemi dostala naspod. Poté na rýži rozložte jahodové želé a zabalte jako maki rolku, tu překrojte na 6 stejných dílů.

4

Ve skleněné nebo nerezové misce smíchejte švestkové víno, žloutky a cukr. Misku položte na hrnec s vroucí vodou a metlou vyšlehejte žloutky na páře do husté vinné pěny zabaglione. Nakrájené ‚sladké suši podávejte s jahodovou omáčkou a se zabaglione.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/2

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...