0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sladká rýže a zabaglione ze švestkového vína

Sladká rýže a zabaglione ze švestkového vína
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Sladká rýže a zabaglione ze švestkového vína

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Pro zkušené 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4588 kcal
Bílkoviny 359 g
Sacharidy 409 g
Tuky 140 g
Vláknina 103 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suši nasladko podle Jiřího Štifta, jednoho z našich nejlepších šéfkuchařů, který je machr na asijskou kuchyni.

Suroviny

rýže 125 g
kulatozrnná, na sushi
mléko 500 ml
krupicový cukr 2 PL
dle chuti
sůl 1 špetka
zázvor (čerstvý) 2 cm
oloupaný
vanilkový lusk 3 ks
rozpůlené
pistácie 2 PL
loupané, nasekané
kokos strouhaný
nasucho opečený
Jahodové želé a omáčka
jahody 500 g
čerstvé nebo mražené
krystalový cukr 4 PL
podle sladkosti jahod
želatina 2 plátky
Zabaglione
víno 100 ml
japonské švestkové
žloutek 3 ks
krystalový cukr 2 PL

1 Rýži dobře properte ve studené vodě a nechte okapat. Nasypte ji do menšího rendlíku a zalijte polovinou mléka, přidejte cukr, špetku soli, zázvor a semínka i lusky vanilky. Rýži přiveďte k varu a pomalu za občasného míchání vařte doměkka (podle potřeby přilijte ještě mléko). Výsledkem je hustší kaše, která po vychladnutí ztuhne. Před koncem varu z rýže odstraňte vanilkové lusky a zázvor a podle potřeby přislaďte.

2 Jahody s cukrem pomalu zahřívejte ve vhodném rendlíku. Jahody rozvařte na kaši a případně ještě doslaďte. Mezitím želatinu namočte do studené vody dle návodu na obalu. Asi 150 g jahodové omáčky oddělte, smíchejte s vymačkanou želatinou a nalijte v asi 5mm vrstvě do menší obdélníkové nádoby dlouhé zhruba 10 cm a vyložené potravinářskou fólií. Ztuhlé jahodové želé nakrájejte na proužky 10 x 0,5 cm.

3 Suši rohožku obalte potravinářskou fólií. Do spodní části rohožky rozprostřete vychlazenou rýži ve tvaru obdélníku 20 x 10 cm a síle cca 7 mm. Rýži posypte opečeným kokosem a nasekanými pistáciemi. Poté podobně jako při balení kalifornské maki rolky přeložte horní část rohožky přes rozprostřenou rýži a rohožku celou i s rýží otočte tak, aby se strana posypaná kokosem a pistáciemi dostala naspod. Poté na rýži rozložte jahodové želé a zabalte jako maki rolku, tu překrojte na 6 stejných dílů.

4 Ve skleněné nebo nerezové misce smíchejte švestkové víno, žloutky a cukr. Misku položte na hrnec s vroucí vodou a metlou vyšlehejte žloutky na páře do husté vinné pěny zabaglione. Nakrájené ‚sladké suši‘ podávejte s jahodovou omáčkou a se zabaglione.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/2

Apetit magazín

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele
  • Jak na to

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele

Po vánočním hodování míváme chuť na lehčí ale výživná jídla, v nichž nechybí dávka bílkovin. Ať už si dáte Asií inspirovanou polévku, dýňovou frittatu nebo krůtí karbanátky, po všem se budete cítit sytě, přitom lehce a fit! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč