
Pomalu pečené kuře s jednoduchým pikantním kuskusem
Pokud se vám kuře při pečení často vysuší, zkuste tenhle recept. Pomalé pečení zajistí, že bude celá pečeně (včetně prsíček!) krásně šťavnatá.
Vydání: 2005/9
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: 2 a ¼ hodiny Odležení: 10–15 minut
Pečení: 2 a ¼ hodiny Odležení: 10–15 minut
P
Ingredience
- 1 kuře o váze 1,8–2,2 kg
- 50 g změklého másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 cibule, oloupané a nakrájené
- 2 stroužky česneku, oloupané a pokrájené
- 1 lžíci grilovacího koření
- sůl a pepř
- kůru z jednoho a šťávu z poloviny citronu
- 250 g kuskusu
- 100 g piniových oříšků, nasucho opražených v troubě
- malý svazek petržele, nahrubo nasekané
Příprava jídla
1. Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Omyté a osušené kuře vložte do pekáče a potřete máslem.
Osolte, opepřete a pečte dvacet minut. Snižte teplotu o dvacet stupňů, zalijte trochou vody, zakryjte alobalem a pečte ještě hodinu. Pak alobal sejměte a kuře zhruba padesát minut dopékejte.
Osolte, opepřete a pečte dvacet minut. Snižte teplotu o dvacet stupňů, zalijte trochou vody, zakryjte alobalem a pečte ještě hodinu. Pak alobal sejměte a kuře zhruba padesát minut dopékejte.
2. Mezitím rozpalte v pánvi olej a smažte na něm cibulku, dokud nezačne zlátnout; trvá to tak deset minut. Přidejte česnek a po minutě kořenicí směs. Smažte ještě minutu a poté sejměte z plamene. Do směsi přidejte strouhanou citronovou kůru, šťávu a pražené piniové oříšky.
3. Vyjměte kuře, překryjte ho fólií a nechte ho deset až patnáct minut odpočinout. Mezitím přelijte vypečenou šťávu do odměrné nádoby. Podle potřeby dolijte horkou vodu, abyste získali 400 ml šťávy. Vlijte ji zpět do pekáče a na přímém plameni přiveďte k varu. Ze dna seškrábejte veškeré usazeniny.
4. Vložte kuskus do velké mísy a přelijte ho vroucí šťávou. Důkladně zakryjte a dejte mu deset minut na to, aby nasál všechnu tekutinu.
5. Kuskus promíchejte a přidejte do něj ohřátou cibulovou směs spolu s petrželkou. Osolte, opepřete a podávejte ke kuřeti.
3. Vyjměte kuře, překryjte ho fólií a nechte ho deset až patnáct minut odpočinout. Mezitím přelijte vypečenou šťávu do odměrné nádoby. Podle potřeby dolijte horkou vodu, abyste získali 400 ml šťávy. Vlijte ji zpět do pekáče a na přímém plameni přiveďte k varu. Ze dna seškrábejte veškeré usazeniny.
4. Vložte kuskus do velké mísy a přelijte ho vroucí šťávou. Důkladně zakryjte a dejte mu deset minut na to, aby nasál všechnu tekutinu.
5. Kuskus promíchejte a přidejte do něj ohřátou cibulovou směs spolu s petrželkou. Osolte, opepřete a podávejte ke kuřeti.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Janík.. (neověřeno)
11. Leden 2007 08:31
Janík.. (neověřeno)
11. Leden 2007 08:32
Alena (neověřeno)
3. Září 2007 14:44