Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pomalu pečené kuře s jednoduchým pikantním kuskusem

Pokud se vám kuře při pečení často vysuší, zkuste tenhle recept. Pomalé pečení zajistí, že bude celá pečeně (včetně prsíček!) krásně šťavnatá.
Vydání: 2005/9
Autor:
Hodnocení:
10 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: 2 a ¼ hodiny Odležení: 10–15 minut
P

Ingredience

    • 1 kuře o váze 1,8–2,2 kg
    • 50 g změklého másla
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 2 cibule, oloupané a nakrájené
    • 2 stroužky česneku, oloupané a pokrájené
    • 1 lžíci grilovacího koření
    • sůl a pepř
    • kůru z jednoho a šťávu z poloviny citronu
    • 250 g kuskusu
    • 100 g piniových oříšků, nasucho opražených v troubě
    • malý svazek petržele, nahrubo nasekané

Příprava jídla

1. Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Omyté a osušené kuře vložte do pekáče a potřete máslem.

Osolte, opepřete a pečte dvacet minut. Snižte teplotu o dvacet stupňů, zalijte trochou vody, zakryjte alobalem a pečte ještě hodinu. Pak alobal sejměte a kuře zhruba padesát minut dopékejte.

2. Mezitím rozpalte v pánvi olej a smažte na něm cibulku, dokud nezačne zlátnout; trvá to tak deset minut. Přidejte česnek a po minutě kořenicí směs. Smažte ještě minutu a poté sejměte z plamene. Do směsi přidejte strouhanou citronovou kůru, šťávu a pražené piniové oříšky.

3. Vyjměte kuře, překryjte ho fólií a nechte ho deset až patnáct minut odpočinout. Mezitím přelijte vypečenou šťávu do odměrné nádoby. Podle potřeby dolijte horkou vodu, abyste získali 400 ml šťávy. Vlijte ji zpět do pekáče a na přímém plameni přiveďte k varu. Ze dna seškrábejte veškeré usazeniny.

4. Vložte kuskus do velké mísy a přelijte ho vroucí šťávou. Důkladně zakryjte a dejte mu deset minut na to, aby nasál všechnu tekutinu.
 
5. Kuskus promíchejte a přidejte do něj ohřátou cibulovou směs spolu s petrželkou. Osolte, opepřete a podávejte ke kuřeti.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pomalu pečené maso: drůbež

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Opravdu moc dobré. Pozor ale na tu citronovou kůru. Příště ji nepřidám. Je to pak moc převoněné a ostatní ingredience už nepoznáte. Kuře bylo šťavnaté. Moc jsme si pochutnali.
Obrazek uzivatele
Opravdu moc dobré. Pozor ale na tu citronovou kůru. Příště ji nepřidám. Je to pak moc převoněné a ostatní ingredience už nepoznáte. Kuře bylo šťavnaté. Moc jsme si pochutnali.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.9/05, str.32

Přidat komentář