Pomalu pečené kuře s jednoduchým pikantním kuskusem

Pomalu pečené kuře s jednoduchým pikantním kuskusem

4.4 / 5. Počet hodnocení: 16
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4416 kcal
Bílkoviny 461 g
Sacharidy 200 g
Tuky 189 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud se vám kuře při pečení často vysuší, zkuste náš recept na pomalu pečené kuře s jednoduchým pikantním kuskusem. Pomalé pečení zajistí, že bude celá pečeně (včetně prsíček!) krásně šťavnatá.

Suroviny

kuře 2 kg
máslo 50 g
změklé
olivový olej 2 PL
cibule 2 ks
oloupaná, rozkrájená na kousky
česnek 2 stroužky
nakrájené
koření 1 PL
grilovací
sůl
pepř
citronová štáva
z poloviny citronu
kuskus 250 g
piniové oříšky 100 g
nasucho opražených v troubě
petržel 1 svazek
nahrubo nasekaná
citronová kůra
z 1 citronu

Postup

1

Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů.

2

Omyté a osušené kuře vložte do pekáče a potřete máslem. Osolte, opepřete a pečte dvacet minut.

3

Snižte teplotu o dvacet stupňů, zalijte trochou vody, zakryjte alobalem a pečte ještě hodinu. Pak alobal sejměte a kuře zhruba padesát minut dopékejte.

4

Mezitím rozpalte v pánvi olej a smažte na něm cibulku, dokud nezačne zlátnout; trvá to tak deset minut.

5

Přidejte česnek a po minutě kořenicí směs. Smažte ještě minutu a poté sejměte z plamene. Do směsi přidejte strouhanou citronovou kůru, šťávu a pražené piniové oříšky.

6

Vyjměte kuře, překryjte ho fólií a nechte ho deset až patnáct minut odpočinout. Mezitím přelijte vypečenou šťávu do odměrné nádoby.

7

Podle potřeby dolijte horkou vodu, abyste získali 400 ml šťávy. Vlijte ji zpět do pekáče a na přímém plameni přiveďte k varu. Ze dna seškrábejte veškeré usazeniny.

8

Vložte kuskus do velké mísy a přelijte ho vroucí šťávou. Důkladně zakryjte a dejte mu deset minut na to, aby nasál všechnu tekutinu.

9

Kuskus promíchejte a přidejte do něj ohřátou cibulovou směs spolu s petrželkou. Osolte, opepřete a podávejte ke kuřeti.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/9

Komentáře

Anonym

Opravdu moc dobré. Pozor ale na tu citronovou kůru. Příště ji nepřidám. Je to pak moc převoněné a ostatní ingredience už nepoznáte. Kuře bylo šťavnaté. Moc jsme si pochutnali.

Anonym

Opravdu moc dobré. Pozor ale na tu citronovou kůru. Příště ji nepřidám. Je to pak moc převoněné a ostatní ingredience už nepoznáte. Kuře bylo šťavnaté. Moc jsme si pochutnali.

Obchod Apetit