Pomalu pečené kuře s jednoduchým pikantním kuskusem

Pomalu pečené kuře s jednoduchým pikantním kuskusem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Více než hodinu 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4434 kcal
Bílkoviny 462 g
Cukr 202 g
Tuky 189 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Pokud se vám kuře při pečení často vysuší, zkuste tenhle recept. Pomalé pečení zajistí, že bude celá pečeně (včetně prsíček!) krásně šťavnatá.

Suroviny

kuře 2 kg
máslo 50 g
změklé
olivový olej 2 PL
cibule 2 ks
oloupaná, rozkrájená na kousky
česnek 2 stroužky
olupané a nakrájené
koření na grilovanou zeleninu 1 PL
sůl
pepř
citronová štáva
z poloviny citronu
kuskus 250 g
piniové oříšky 100 g
nasucho opražených v troubě
petržel 1 svazek
nahrubo nasekaná
citronová kůra
z celého citronu
1. Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Omyté a osušené kuře vložte do pekáče a potřete máslem.

Osolte, opepřete a pečte dvacet minut. Snižte teplotu o dvacet stupňů, zalijte trochou vody, zakryjte alobalem a pečte ještě hodinu. Pak alobal sejměte a kuře zhruba padesát minut dopékejte.

2. Mezitím rozpalte v pánvi olej a smažte na něm cibulku, dokud nezačne zlátnout; trvá to tak deset minut. Přidejte česnek a po minutě kořenicí směs. Smažte ještě minutu a poté sejměte z plamene. Do směsi přidejte strouhanou citronovou kůru, šťávu a pražené piniové oříšky.

3. Vyjměte kuře, překryjte ho fólií a nechte ho deset až patnáct minut odpočinout. Mezitím přelijte vypečenou šťávu do odměrné nádoby. Podle potřeby dolijte horkou vodu, abyste získali 400 ml šťávy. Vlijte ji zpět do pekáče a na přímém plameni přiveďte k varu. Ze dna seškrábejte veškeré usazeniny.

4. Vložte kuskus do velké mísy a přelijte ho vroucí šťávou. Důkladně zakryjte a dejte mu deset minut na to, aby nasál všechnu tekutinu.
 
5. Kuskus promíchejte a přidejte do něj ohřátou cibulovou směs spolu s petrželkou. Osolte, opepřete a podávejte ke kuřeti.

Komentáře

Anonym

Opravdu moc dobré. Pozor ale na tu citronovou kůru. Příště ji nepřidám. Je to pak moc převoněné a ostatní ingredience už nepoznáte. Kuře bylo šťavnaté. Moc jsme si pochutnali.

Anonym

Opravdu moc dobré. Pozor ale na tu citronovou kůru. Příště ji nepřidám. Je to pak moc převoněné a ostatní ingredience už nepoznáte. Kuře bylo šťavnaté. Moc jsme si pochutnali.

Obchod Apetit