Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečené kuře s česnekem

Pečené kuře s česnekem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečené kuře s česnekem

4.1/5 Počet hodnocení: 43
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3006 kcal
Bílkoviny 83 g
Sacharidy 180 g
Tuky 214 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když chcete, aby bylo kuře co nejšťavnatější, dopřejte mu po upečení ještě symbolických dvacet minut odpočinku. Pečené kuře s česnekem je pochoutkou na nejen na neděli. 

Suroviny

kuře 2 ks
celé, o váze asi 1,5 kg každé
máslo 250 g
celé palice
česnek 7 stroužků
sůl

Postup

1

Troubu předehřejte na 220, horkovzdušnou na 200 °C.

2

Kuřata zevně i zevniř opláchněte pod tekoucí vodou a pečlivě je osušte. Do pekáče vložte mřížku, ale péci můžete i na kolečkách brambor, která rozestřete po dně pekáče a po upečení použijete jako přílohu. V obou případech jde o to, aby kuře neleželo přímo na dně pekáče – nehrozí pak, že se připálí nebo kůže příliš vymáčí.

3

Křídla zasuňte pod tělo kuřete a do dutiny dejte pár stroužků česneku a kousek másla. Nožky svažte kuchyňským provázkem, zbylé máslo rozpusťte, promíchejte se solí a případně s paprikou a kuřata jím důkladně potřete.

4

Vložte do trouby a za občasného potírání pečte hodinu a čtvrt až hodinu a půl, až je kuře krásně zlaté. Zda je už dostatečně propečené, zjistíte tak, že do silné části stehna vpíchnete grilovací jehlu: neměla by vytékat narůžovělá, ale čirá šťáva.

5

Po zhruba padesáti minutách od začátku pečení obložte kuře přepůlenými, neoloupanými hlavičkami česneku. Pečením zezlátne a zjemní.

6

Kuře vyjměte a nechte ho asi dvacet minut odpočívat na prkénku. Šťávy, které během pečení vystoupaly k povrchu masa, se mezitím rovnoměrně rozptýlí a maso bude úžasně šťavnaté.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/4

Komentáře

08.04.2010 12:38
Velmi chutné, česnek vše krásné provoní.
21.02.2009 19:41
naprosto vynikající! máslo kuřeti dá neobyčejnou chuť a česnek celé jídlo krásně provoní. opravdová pochoutka!
31.08.2007 13:34
Recept se nachází v č.4/05, str.30
16.07.2006 19:39
Jak proste, mily Watsone ! A jak chutne !

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč