Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečené kuře s česnekem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 44
Více než dvě hodiny Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2562 kcal
Bílkoviny 62 g
Sacharidy 93 g
Tuky 214 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečené kuře s česnekem vás zachrání, pokud chcete připravit senzační nedělní oběd, ale příliš se s ním nezdržovat. Zatím, co se bude péct v troubě, stihnete připravit polévku, přílohu i moučník. Aby bylo kuře co nejšťavnatější, dopřejte mu po upečení ještě symbolických dvacet minut odpočinku.

Suroviny

kuře 2 ks
celé, o váze asi 1,5 kg každé
máslo 250 g
česnek 7 palic
česnek 7 stroužků
oloupané
sůl

Postup

1

Troubu předehřejte na 220, horkovzdušnou na 200 °C.

2

Kuřata zevně i zevniř opláchněte pod tekoucí vodou a pečlivě je osušte. Do pekáče vložte mřížku, ale péci můžete i na kolečkách brambor, která rozestřete po dně pekáče a po upečení použijete jako přílohu. V obou případech jde o to, aby kuře neleželo přímo na dně pekáče – nehrozí pak, že se připálí nebo kůže příliš vymáčí.

3

Křídla zasuňte pod tělo kuřete a do dutiny dejte pár stroužků česneku a kousek másla. Nožky svažte kuchyňským provázkem, zbylé máslo rozpusťte, promíchejte se solí a případně s paprikou a kuřata jím důkladně potřete.

4

Vložte do trouby a za občasného potírání pečte hodinu a čtvrt až hodinu a půl, až je kuře krásně zlaté. Zda je už dostatečně propečené, zjistíte tak, že do silné části stehna vpíchnete grilovací jehlu: neměla by vytékat narůžovělá, ale čirá šťáva.

5

Po zhruba padesáti minutách od začátku pečení obložte kuře přepůlenými, neoloupanými hlavičkami česneku. Pečením zezlátne a zjemní.

6

Kuře vyjměte a nechte ho asi dvacet minut odpočívat na prkénku. Šťávy, které během pečení vystoupaly k povrchu masa, se mezitím rovnoměrně rozptýlí a maso bude úžasně šťavnaté.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/4

Komentáře

08.04.2010 12:38
Velmi chutné, česnek vše krásné provoní.
21.02.2009 19:41
naprosto vynikající! máslo kuřeti dá neobyčejnou chuť a česnek celé jídlo krásně provoní. opravdová pochoutka!
31.08.2007 13:34
Recept se nachází v č.4/05, str.30
16.07.2006 19:39
Jak proste, mily Watsone ! A jak chutne !

Apetit magazín