Suroviny
Postup
Cibule nakrájíme na tenké polokroužky. Rozpálíme na velké pánvi něco sádélka a cibuli pomaleji opékáme.
Mezitím připravíme játra, nakrájíme na kousky a zamícháme s nasekaným česnekem a douškem porto či koňaku.
Když je cibule skoro do zlatova, přidáme do pánve dosti sádélka, aby tam byla vrstva, tak 2 cm. Hezky to celé rozehřejeme a do toho opatrně (cáká to, zástěra není od věci) vložíme játra.
Necháme osmažit, otočíme, promícháme, ale pomalu, aby se to pořád trochu smažilo a aby nevytékala šťáva z masika.
Stáhneme k tomu pár větviček tymiánu a přidáme hrubě drcený pepř.
Když je dosmaženo (jatýrka hotová, ale ne vysušená), přidáme poctivého panáka alkoholu a stáhneme z ohně.
Teď teprve osolíme.
Vzhledem k tomu, že to fantasticky voní, nakrájíme kousek čerstvého chleba a pozveme drahou na ochutnávku. Pak ji pod pohrůžkou amputace mastných prstíků zase vyženeme.
Když obsah pánve trochu vychladne, celé to rozmixujeme na příhodnou konzistenci.
Pak vmícháme nakládaný pepř a paštiku napěchujeme do nádobky, povrch uhladíme.
Necháme vychladit na tajném místě.
Pak ještě roztopíme trochu sádla s tymiánem a pokryjeme tím povrch paštiky.
Připijeme si na úspěch. Druhý den předložíme hladovcům s čerstvým chlebem a červeným vínem.