Slovo šoulet jsme dali do uvozovek. Postup sice navazuje na židovskou specialitu, ale nesestává jen z košer surovin. V této podobě zdomácněl v maďarské kuchyni. I tady lze uplatnit maso z pečínky, které přidáte ve chvíli, kdy se v receptu obírá upečené stehno – to pak naopak můžete vynechat.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 140°C. Fazole slijte, propláchněte a dejte vařit do čerstvé studené vody, po dosažení varu vařte zprudka 10 minut (sbírejte pěnu), pak je sceďte a odložte stranou.
V kastrolu vhodném do trouby opékejte na sádle cibuli asi 5 minut a pak s ní na středním až silném ohni opečte osolené stehno ze všech stran mírně dohněda. Potom stehno vyjměte, zmírněte oheň a cibuli poprašte paprikou. Velmi jemně ji nechte rozvonět (nesmí se připálit!), stačí míchat 10 sekund. Vsypte předvařené fazole a promíchejte. Přidejte kroupy a opět promíchejte. Poté ve fazolích udělejte důlek a vložte do něj uzenou krkovici, vedle dejte klobásu a kachní stehno kůží nahoru. Přilijte tolik vody, aby fazole byly 3 cm pod hladinou. Zvolna přiveďte k varu.
Kastrol natěsno přiklopte, vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba 4 hodiny. Pak vyjměte a natrhejte či nakrájejte maso a klobásy (kachní stehno oberte od kostí), vraťte je zpět do kastrolu, promíchejte, přiklopte a dopékejte cca hodinu, aby fazole změkly a většina tekutiny se vstřebala. Výsledek nemá být ani suchý, ani mazlavý.
Osolte a opepřete, podávejte s nakrájenými vejci a nakládanými okurkami.
NĚCO NAVÍC
Na vejce naměkko nebo nahniličko přiveďte v rendlíku k varu vodu, zmírněte oheň, vložte vejce (musejí mít kolem sebe prostor) a vařte cca 5 minut (naměkko) nebo 7–8 minut (nahniličko). Do ,šouletu‘ můžete dát namísto krup i rýži (například rizotovou nebo španělskou na paellu). Množství surovin lze snadno znásobit, očekáváte-li větší společnost nebo chcete mít navařeno i na druhý den.
Komentáře
02.01.2022 18:48
Ok