0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Maďarský ,šoulet‘
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Pro zkušené Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1426 kcal
Bílkoviny 117 g
Sacharidy 132 g
Tuky 70 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slovo šoulet jsme dali do uvozovek. Postup sice navazuje na židovskou specialitu, ale nesestává jen z košer surovin. V této podobě zdomácněl v maďarské kuchyni. I tady lze uplatnit maso z pečínky, které přidáte ve chvíli, kdy se v receptu obírá upečené stehno – to pak naopak můžete vynechat.

Suroviny

fazole 200 g
suché, barevné (pinto, borlotti...), namočené přes noc
husí sádlo 1 PL
nebo kachní sádlo
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
sůl
pepř
čerstvě mletý
můžete použít také zbylé kachní maso z pečínky
paprika mletá uzená 1 ČL
mletá sladká
ječné kroupy 80 g
suché, propláchnuté a scezené
vepřová krkovice v celku
papriková, maďarská (cca 1 nožička)
vejce 4 ks
vařená naměkko nebo nahniličko (viz Něco navíc)
okurky nakládané
k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 140°C. Fazole slijte, propláchněte a dejte vařit do čerstvé studené vody, po dosažení varu vařte zprudka 10 minut (sbírejte pěnu), pak je sceďte a odložte stranou.

2

V kastrolu vhodném do trouby opékejte na sádle cibuli asi 5 minut a pak s ní na středním až silném ohni opečte osolené stehno ze všech stran mírně dohněda. Potom stehno vyjměte, zmírněte oheň a cibuli poprašte paprikou. Velmi jemně ji nechte rozvonět (nesmí se připálit!), stačí míchat 10 sekund. Vsypte předvařené fazole a promíchejte. Přidejte kroupy a opět promíchejte. Poté ve fazolích udělejte důlek a vložte do něj uzenou krkovici, vedle dejte klobásu a kachní stehno kůží nahoru. Přilijte tolik vody, aby fazole byly 3 cm pod hladinou. Zvolna přiveďte k varu.

3

Kastrol natěsno přiklopte, vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba 4 hodiny. Pak vyjměte a natrhejte či nakrájejte maso a klobásy (kachní stehno oberte od kostí), vraťte je zpět do kastrolu, promíchejte, přiklopte a dopékejte cca hodinu, aby fazole změkly a většina tekutiny se vstřebala. Výsledek nemá být ani suchý, ani mazlavý.

4

Osolte a opepřete, podávejte s nakrájenými vejci a nakládanými okurkami.

NĚCO NAVÍC
Na vejce naměkko nebo nahniličko přiveďte v rendlíku k varu vodu, zmírněte oheň, vložte vejce (musejí mít kolem sebe prostor) a vařte cca 5 minut (naměkko) nebo 7–8 minut (nahniličko). Do ,šouletu‘ můžete dát namísto krup i rýži (například rizotovou nebo španělskou na paellu). Množství surovin lze snadno znásobit, očekáváte-li větší společnost nebo chcete mít navařeno i na druhý den.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Komentáře

Michaela Miková

Ok

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč