Recepty na kachnu
Kachní maso je oproti kuřecímu nebo krůtímu masu tučnější, proto se u nás často podává se zelím a knedlíkem podobně jako vepřové. Chuti kachního masa prospívají i sladké ovocné tóny. V našich receptech tak najdete inspiraci na sváteční oběd či večeři v podobě kachny na pomerančích, kachny na jablkách, na švestkách nebo na medu. Celosvětově proslulá je pekingská kachna nebo pokrm z kachních či husích jater foie gras. Oblíbenou pochoutkou představuje i sváteční polévka z drobů kachní kaldoun.
...
Kachny na pečínku a další kuchyňské zpracování mohou pocházet buď z farem, nebo z divoké přírody. Divoké kachny jsou menši a mají sušší maso než kachny domácí. V každém případě platí, že čím mladší kus, tím šťavnatější pečínka. Kachnímu masu také svědčí kombinace s bylinkami nebo sladkou chutí ovoce
- S námi se můžete vrhnout na přípravu kachny na pomerančích, kachny s jablkovým pyré, kachny s brusikovou nádivkou, pečené kachny s třešněmi či nadívané kachny na švestkách.
- Blýsknout se luxusní kachní paštikou.
- Připravit francouzskou masovou pomazánku rillettes.
- A pokud vám z pečené kachny nějaké maso zbylo na další den, poradíme vám, jak připravit to nejlepší kachní ragú.
- Poradíme vám, jak upéct tu nejlepší sváteční kachnu.
- Pokud jste si zamilovani čínskou klasiku, u nás najdete také pekingskou kachnu nebo kachní prsa po pekingsku.
- Kachní prsa se skvěle hodí do salátu, doporučujeme například salát Barbra.
Kachna po česku
Trochu vás trápí obavy, jak si celou kachnou poradíte, abyste ji využili beze zbytků? Nemusíte se ničeho strach. Máme pro vás spoustu rad a tipů, jak kachnu naporcovat a využít. Těšit se můžete na celou škálu kachních receptů.
- Kachnnu můžete vždycky "jenom" upéct vcelku například s bylinkami a kmínem.
- Dostanete-li se ke kachním stehnům, zkuste napřklad konfitovaná kachní stehna s tymiánem a česnekem,
- Kachní prsa jsou skvělá na přírpavu minutek nebo na gril. Gilované kachní prso s celerovým pyré a omáčkou z demi-glace, kachní prsa s omáčkou z portského nebo kachní prsa na zeleném pepři pěkně šťavnatá a růžová uvnitř vás pohladí po jazyku.
- Jatýrka z kachny vyžijete například k přípravě kachních játer na slanině, srdíčka můžete upravit podle receptu na kachní srdíčka s omáčkou,
- Pro milovníky polévek máme recept na kachní bílou polévku nebo kaldoun.
- Kachnímu masu svědčí kombinace s bylinkami nebo sladkou chutí ovoce. Při pečení se však nemusíte bát trochu experimentovat a vyzkoušet třeba kachní prsa na kari nebo s rybízovo-cibulovou omáčkou.
- Skvěle využijete i kachní sádlo, které se během pečení z kachny uvoní.
Dokonalý zdroj tuku a bílkovin
Díky tučnějšímu masu kachna nejen výtečně zasytí, ale zároveň poskytne i nezanedbatelné množství vitaminů a dalších prospěšných látek. Vedle vitaminu B3, který pomáhá se správnou funkcí trávicí soustavy. Ze skupiny vitaminu B obsahuje ještě B1, B2, B5, B6, B9 (kyselina listová) a B12. Najdeme v něm rovněž vitaminy A, C, E, F a minerály vápník, fosfor, hořčík, draslík, sodík, selen, mangan, železo, měď a zinek.
Celý popis