0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nadívaná kachna se špekovými knedlíky

Nadívaná kachna se špekovými knedlíky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Nadívaná kachna se špekovými knedlíky

4.1 / 5. Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Pro zkušené Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 13256 kcal
Bílkoviny 401 g
Sacharidy 1950 g
Tuky 408 g
Vláknina 143 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Knedlíků radši připravte dvojnásobné množství, protože je budete ujídat ještě před dopečením kachny.

Suroviny

kachna 1 ks
2 kg, vykuchaná
sůl
tymián 5 snítek
mouka pšeničná hladká 1 PL
Na nádivku
sušené brusinky 100 g
víno portské 50 ml
ruby
máslo 2 PL
na kostičky
cibule 1 ks
velká, nadrobno
lískové oříšky 50 g
sekané nahrubo
toustový chléb 175 g
vejce 2 ks
tymián 1 špetka
petrželka 3 PL
nasekané
Na zelí
slunečnicový olej 2 PL
či sádlo
zelí červené 1 kg
1 menší hlávka - zbavená svrchních listů a košťálů, najemno nakrouhaná
cibule 1 ks
velká, nadrobno
jablečná šťáva 100 ml
mixed spice 1 ČL
prodává Marks & Spencer - či 4 hřebíčky, 1 svitek skořice, špetka muškátového oříšku a 5 kuliček nové koření
třtinový cukr 2 PL
jablečný ocet 4 PL
jablko 3 ks
jablka Granny Smith – očištěná, na měsíčky
Na knedlíky (asi 12 ks)
sádlo 2 PL
cibule 1 ks
malá, nakrájená nadrobno
toustový chléb 20 plátků
nebo 8 housek, nakrájených na kostičky
mléko 250 ml
vejce 1 ks
žloutek 1 ks
mouka pšeničná hrubá 60 g
strouhanka 1 PL
petrželka 3 PL
nasekaná
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Nejprve připravte nádivku. Brusinky namočte na hodinu do portského. Na másle zvolna opečte cibuli a slaninu; pět minut stačí.

2

Vmíchejte oříšky a míchejte ještě pár minut dozlatova. Nechte trochu vychladnout.

3

Mezitím nahrubo rozmixujte toustový chleba (nebo ho můžete nakrájet na kostičky).

4

Smíchejte všechny přísady včetně opečené cibule, slaniny a oříšků i brusinek s portským. Osolte, opepřete a nádivkou naplňte kachnu (pokud vám nějaká nádivka zbude, upečte ji zvlášť).

5

Kachnu zašijte, řádně osolte (opravdu dost), posypte tymiánem a hrudí dolů ji zakrytou pečte při 180 °C asi 2–2,5 hodiny doměkka. Maso občas podlévejte vodou nebo drůbežím vývarem a přelévejte výpekem a sbírejte vypečené sádlo do kastrůlku, aby se v pekáči nepřepálilo.

6

V polovině pečení kachnu obraťte a na posledních 20 minut odklopte, aby pěkně zezlátla.

7

Na zelí rozehřejte tuk v hrnci a tři minuty na něm dosklovita opékejte cibuli. Přidejte zelí, podlijte jablečnou šťávou, osolte, přidejte koření a přiklopte. Nechte 10 minut dusit.

8

Potom sejměte pokličku, oslaďte a okyselte podle chuti a přidejte jablka. Duste zhruba dalších 10 minut doměkka. Šťáva by se měla vydusit; pokud jí je naopak málo, můžete podlít vodou.

9

Na knedlíky nejdřív v pánvi na sádle zpěňte cibuli a slaninu, přidejte kostičky toustového chleba a opékejte za stálého míchání dozlatova. V mléce rozkvedlejte vejce, žloutek, petrželku, osolte a opepřete. Nalijte na prochladlou směs z pánve a nechte 20 minut odpočinout.

 
10

Potom ke směsi přidejte mouku, strouhanku a dobře promíchejte.

11

Zvlhčenýma rukama zformujte menší kulaté knedlíky o průměru asi 6 cm.

12

Ve vroucí osolené vodě je zvolna vařte asi 10 minut. Vyberte drátěnou naběračkou.

13

Upečenou kachnu nechte na prkénku 10 minut odpočinout a pak ji rozporcujte.

14

Mezitím pekáč postavte na sporák a šťávu poprašte moukou. Rozmíchejte, mouka by na ohni měla pěnit, a zalijte asi 300 ml vody nebo drůbežího vývaru. Za stálého míchání nechte zhoustnout a přelijte do kastrůlku. Nechte zvolna vařit deset minut, případně ještě podle potřeby rozřeďte.

15

Kachnu podávejte s připraveným zelím a s knedlíky přelitými šťávou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/5

Apetit magazín

Týdenní úsporná kuchařka aneb levné recepty na každý den
  • Tipy redakce

Týdenní úsporná kuchařka aneb levné recepty na každý den

Růst cen potravin nenahrává drahým surovinám, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto...
Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč