0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nadívaná kachna se špekovými knedlíky

Nadívaná kachna se špekovými knedlíky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Nadívaná kachna se špekovými knedlíky

4 / 5. Počet hodnocení: 16
Více než hodinu Pro zkušené Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 13256 kcal
Bílkoviny 401 g
Sacharidy 1950 g
Tuky 408 g
Vláknina 143 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Knedlíků radši připravte dvojnásobné množství, protože je budete ujídat ještě před dopečením kachny.

Suroviny

kachna 1 ks
2 kg, vykuchaná
sůl
tymián 5 snítek
mouka pšeničná hladká 1 PL
Na nádivku
sušené brusinky 100 g
víno portské 50 ml
ruby
máslo 2 PL
anglická slanina 100 g
na kostičky
cibule 1 ks
velká, nadrobno
lískové oříšky 50 g
sekané nahrubo
toustový chléb 175 g
vejce 2 ks
tymián 1 špetka
petrželka 3 PL
nasekané
Na zelí
slunečnicový olej 2 PL
či sádlo
zelí červené 1 kg
1 menší hlávka - zbavená svrchních listů a košťálů, najemno nakrouhaná
cibule 1 ks
velká, nadrobno
jablečná šťáva 100 ml
mixed spice 1 ČL
prodává Marks & Spencer - či 4 hřebíčky, 1 svitek skořice, špetka muškátového oříšku a 5 kuliček nové koření
třtinový cukr 2 PL
jablečný ocet 4 PL
jablko 3 ks
jablka Granny Smith – očištěná, na měsíčky
Na knedlíky (asi 12 ks)
sádlo 2 PL
cibule 1 ks
malá, nakrájená nadrobno
anglická slanina 150 g
toustový chléb 20 plátků
nebo 8 housek, nakrájených na kostičky
mléko 250 ml
vejce 1 ks
žloutek 1 ks
mouka pšeničná hrubá 60 g
strouhanka 1 PL
petrželka 3 PL
nasekaná
sůl
pepř
čerstvě mletý

1 Nejprve připravte nádivku. Brusinky namočte na hodinu do portského. Na másle zvolna opečte cibuli a slaninu; pět minut stačí. Vmíchejte oříšky a míchejte ještě pár minut dozlatova. Nechte trochu vychladnout. Mezitím nahrubo rozmixujte toustový chleba (nebo ho můžete nakrájet na kostičky). Smíchejte všechny přísady včetně opečené cibule, slaniny a oříšků i brusinek s portským. Osolte, opepřete a nádivkou naplňte kachnu (pokud vám nějaká nádivka zbude, upečte ji zvlášť).

2 Kachnu zašijte, řádně osolte (opravdu dost), posypte tymiánem a hrudí dolů ji zakrytou pečte při 180 °C asi 2–2,5 hodiny doměkka. Maso občas podlévejte vodou nebo drůbežím vývarem a přelévejte výpekem a sbírejte vypečené sádlo do kastrůlku, aby se v pekáči nepřepálilo. V polovině pečení kachnu obraťte a na posledních 20 minut odklopte, aby pěkně zezlátla.

3 Na zelí rozehřejte tuk v hrnci a tři minuty na něm dosklovita opékejte cibuli. Přidejte zelí, podlijte jablečnou šťávou, osolte, přidejte koření a přiklopte. Nechte 10 minut dusit. Potom sejměte pokličku, oslaďte a okyselte podle chuti a přidejte jablka. Duste zhruba dalších 10 minut doměkka. Šťáva by se měla vydusit; pokud jí je naopak málo, můžete podlít vodou.

4 Na knedlíky nejdřív v pánvi na sádle zpěňte cibuli a slaninu, přidejte kostičky toustového chleba a opékejte za stálého míchání dozlatova. V mléce rozkvedlejte vejce, žloutek, petrželku, osolte a opepřete. Nalijte na prochladlou směs z pánve a nechte 20 minut odpočinout. Potom ke směsi přidejte mouku, strouhanku a dobře promíchejte. Zvlhčenýma rukama zformujte menší kulaté knedlíky o průměru asi 6 cm. Ve vroucí osolené vodě je zvolna vařte asi 10 minut. Vyberte drátěnou naběračkou.

5 Upečenou kachnu nechte na prkénku 10 minut odpočinout a pak ji rozporcujte. Mezitím pekáč postavte na sporák a šťávu poprašte moukou. Rozmíchejte, mouka by na ohni měla pěnit, a zalijte asi 300 ml vody nebo drůbežího vývaru. Za stálého míchání nechte zhoustnout a přelijte do kastrůlku. Nechte zvolna vařit deset minut, případně ještě podle potřeby rozřeďte.

6 Kachnu podávejte s připraveným zelím a s knedlíky přelitými šťávou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/5

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit