Knedlíků radši připravte dvojnásobné množství, protože je budete ujídat ještě před dopečením kachny.
Suroviny
Postup
Nejprve připravte nádivku. Brusinky namočte na hodinu do portského. Na másle zvolna opečte cibuli a slaninu; pět minut stačí.
Vmíchejte oříšky a míchejte ještě pár minut dozlatova. Nechte trochu vychladnout.
Mezitím nahrubo rozmixujte toustový chleba (nebo ho můžete nakrájet na kostičky).
Smíchejte všechny přísady včetně opečené cibule, slaniny a oříšků i brusinek s portským. Osolte, opepřete a nádivkou naplňte kachnu (pokud vám nějaká nádivka zbude, upečte ji zvlášť).
Kachnu zašijte, řádně osolte (opravdu dost), posypte tymiánem a hrudí dolů ji zakrytou pečte při 180 °C asi 2–2,5 hodiny doměkka. Maso občas podlévejte vodou nebo drůbežím vývarem a přelévejte výpekem a sbírejte vypečené sádlo do kastrůlku, aby se v pekáči nepřepálilo.
V polovině pečení kachnu obraťte a na posledních 20 minut odklopte, aby pěkně zezlátla.
Na zelí rozehřejte tuk v hrnci a tři minuty na něm dosklovita opékejte cibuli. Přidejte zelí, podlijte jablečnou šťávou, osolte, přidejte koření a přiklopte. Nechte 10 minut dusit.
Potom sejměte pokličku, oslaďte a okyselte podle chuti a přidejte jablka. Duste zhruba dalších 10 minut doměkka. Šťáva by se měla vydusit; pokud jí je naopak málo, můžete podlít vodou.
Na knedlíky nejdřív v pánvi na sádle zpěňte cibuli a slaninu, přidejte kostičky toustového chleba a opékejte za stálého míchání dozlatova. V mléce rozkvedlejte vejce, žloutek, petrželku, osolte a opepřete. Nalijte na prochladlou směs z pánve a nechte 20 minut odpočinout.
Potom ke směsi přidejte mouku, strouhanku a dobře promíchejte.
Zvlhčenýma rukama zformujte menší kulaté knedlíky o průměru asi 6 cm.
Ve vroucí osolené vodě je zvolna vařte asi 10 minut. Vyberte drátěnou naběračkou.
Upečenou kachnu nechte na prkénku 10 minut odpočinout a pak ji rozporcujte.
Mezitím pekáč postavte na sporák a šťávu poprašte moukou. Rozmíchejte, mouka by na ohni měla pěnit, a zalijte asi 300 ml vody nebo drůbežího vývaru. Za stálého míchání nechte zhoustnout a přelijte do kastrůlku. Nechte zvolna vařit deset minut, případně ještě podle potřeby rozřeďte.
Kachnu podávejte s připraveným zelím a s knedlíky přelitými šťávou.