Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Konfitované kachní stehno s jablečným zelím a s perníkovými knedlíky
Konfitované kachní stehno s jablečným zelím a s perníkovými knedlíky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Konfitované kachní stehno s jablečným zelím a s perníkovými knedlíky

4.3/5 Počet hodnocení: 53
Více než hodinu Pro zkušené 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11793 kcal
Bílkoviny 150 g
Sacharidy 219 g
Tuky 1135 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kachní stehno pomalu pečené v sádle získá neskutečnou chuť a konzistenci. Jen ho musíte dát do trouby ráno, abyste ho v poledne měli na talíři.

Suroviny

kachní sádlo nebo vepřové
na čtvrtky
česnek 1 stroužek
tymián 1 snítka
čerstvý
sůl
vývar kuřecí 500 ml
Na zelí
polovina menší hlávky
sůl
kmín 1 ČL
jablko 200 g
červené, nakrájené na nudličky (nebo plátky)
na dochucení
Na knedlíky
housky 200 g
starší žemle
perník 200 g
na strouhání
mléko 250 ml
mouka pšeničná hrubá 40 g
vejce 2 ks
žloutky a bílky zvlášť

Postup

1

V menším pekáčku rozpusťte sádlo, vložte celá očištěná a osolená kachní stehna, přidejte cibuli, stroužek lehce rozmáčknutého česneku a tymián.

2

Vložte do trouby předehřáté na 120 ºC na asi 4 hodiny; sádlo musí lehce probublávat. Až je maso měkké (musí se skoro rozsýpat), opatrně ho vyndejte a sádlo přeceďte.

3

Přecezenou cibuli s česnekem dejte do hrnce a postavte ji na oheň. Zaprašte hladkou moukou, osmahněte, zalijte vývarem, rozmíchejte a provařte asi 30 minut. Pak vzniklou šťávu přeceďte přes jemné síto a dochuťte solí.

4

Zelí nakrouhejte, dejte do kastrolu, osolte, posypte cukrem a kmínem. Mírně podlijte vodou a duste doměkka. Vmíchejte jablka, už jen prohřejte a dochuťte citronovou šťávou.

5

Na knedlíky rozkrájejte žemle a perník na kostičky. Zvlhčete je mlékem rozšlehaným se žloutky, rozehřátým máslem a solí a nechte nasáknout; trvá to asi 20 minut.

6

Poté vmíchejte mouku a sníh ušlehaný z bílků. Těsto naneste na navlhčený ubrousek a vytvarujte do šišky. Ubrousek zabalte a po obou koncích zavažte nití – nejdřív těsně u těsta, potom ještě o 1 cm dále.

7

Knedlík v ubrousku vložte do vařící osolené vody, pak ztlumte oheň a vařte zvolna 5 minut. Potom rozstřihněte nitě blíž u těsta, knedlík obraťte a vařte ještě 20 minut.

8

Kachní stehna podávejte se zelím a knedlíkem, přelitá šťávou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/10

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...