Kachní stehno pomalu pečené v sádle získá neskutečnou chuť a konzistenci. Jen ho musíte dát do trouby ráno, abyste ho v poledne měli na talíři.
Suroviny
Postup
V menším pekáčku rozpusťte sádlo, vložte celá očištěná a osolená kachní stehna, přidejte cibuli, stroužek lehce rozmáčknutého česneku a tymián.
Vložte do trouby předehřáté na 120 ºC na asi 4 hodiny; sádlo musí lehce probublávat. Až je maso měkké (musí se skoro rozsýpat), opatrně ho vyndejte a sádlo přeceďte.
Přecezenou cibuli s česnekem dejte do hrnce a postavte ji na oheň. Zaprašte hladkou moukou, osmahněte, zalijte vývarem, rozmíchejte a provařte asi 30 minut. Pak vzniklou šťávu přeceďte přes jemné síto a dochuťte solí.
Zelí nakrouhejte, dejte do kastrolu, osolte, posypte cukrem a kmínem. Mírně podlijte vodou a duste doměkka. Vmíchejte jablka, už jen prohřejte a dochuťte citronovou šťávou.
Na knedlíky rozkrájejte žemle a perník na kostičky. Zvlhčete je mlékem rozšlehaným se žloutky, rozehřátým máslem a solí a nechte nasáknout; trvá to asi 20 minut.
Poté vmíchejte mouku a sníh ušlehaný z bílků. Těsto naneste na navlhčený ubrousek a vytvarujte do šišky. Ubrousek zabalte a po obou koncích zavažte nití – nejdřív těsně u těsta, potom ještě o 1 cm dále.
Knedlík v ubrousku vložte do vařící osolené vody, pak ztlumte oheň a vařte zvolna 5 minut. Potom rozstřihněte nitě blíž u těsta, knedlík obraťte a vařte ještě 20 minut.
Kachní stehna podávejte se zelím a knedlíkem, přelitá šťávou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Luxusní české menu s dotekem Francie(3 recepty )
- Kachna na všechny způsoby: 36 ověřených receptů s kachním masem(36 receptů )