Konfitované kachní stehno s jablečným zelím a s perníkovými knedlíky

Konfitované kachní stehno s jablečným zelím a s perníkovými knedlíky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Konfitované kachní stehno s jablečným zelím a s perníkovými knedlíky

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Více než hodinu Pro zkušené 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11793 kcal
Bílkoviny 150 g
Sacharidy 219 g
Tuky 1135 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kachní stehno pomalu pečené v sádle získá neskutečnou chuť a konzistenci. Jen ho musíte dát do trouby ráno, abyste ho v poledne měli na talíři.

Suroviny

kachní stehna 4 ks
sádlo 1 kg
kachní sádlo nebo vepřové
cibule 1 ks
na čtvrtky
česnek 1 stroužek
tymián 1 snítka
čerstvý
sůl
vývar kuřecí 500 ml
mouka pšeničná hladká 0.5 PL
Na zelí
zelí bílé 0.5 ks
polovina menší hlávky
sůl
krupicový cukr 1 PL
kmín 1 ČL
jablka 200 g
červené, nakrájené na nudličky (nebo plátky)
citronová štáva
na dochucení
Na knedlíky
housky 200 g
starší žemle
perník 200 g
na strouhání
mléko 250 ml
mouka pšeničná hrubá 40 g
vejce 2 ks
žloutky a bílky zvlášť
máslo 20 g

1 V menším pekáčku rozpusťte sádlo, vložte celá očištěná a osolená kachní stehna, přidejte cibuli, stroužek lehce rozmáčknutého česneku a tymián.

2 Vložte do trouby předehřáté na 120 ºC na asi 4 hodiny; sádlo musí lehce probublávat. Až je maso měkké (musí se skoro rozsýpat), opatrně ho vyndejte a sádlo přeceďte.

3 Přecezenou cibuli s česnekem dejte do hrnce a postavte ji na oheň. Zaprašte hladkou moukou, osmahněte, zalijte vývarem, rozmíchejte a provařte asi 30 minut. Pak vzniklou šťávu přeceďte přes jemné síto a dochuťte solí.

4 Zelí nakrouhejte, dejte do kastrolu, osolte, posypte cukrem a kmínem. Mírně podlijte vodou a duste doměkka. Vmíchejte jablka, už jen prohřejte a dochuťte citronovou šťávou.

5 Na knedlíky rozkrájejte žemle a perník na kostičky. Zvlhčete je mlékem rozšlehaným se žloutky, rozehřátým máslem a solí a nechte nasáknout; trvá to asi 20 minut. Poté vmíchejte mouku a sníh ušlehaný z bílků. Těsto naneste na navlhčený ubrousek a vytvarujte do šišky. Ubrousek zabalte a po obou koncích zavažte nití – nejdřív těsně u těsta, potom ještě o 1 cm dále. Knedlík v ubrousku vložte do vařící osolené vody, pak ztlumte oheň a vařte zvolna 5 minut. Potom rozstřihněte nitě blíž u těsta, knedlík obraťte a vařte ještě 20 minut.

6 Kachní stehna podávejte se zelím a knedlíkem, přelitá šťávou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/10

Apetit magazín

10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit