Pomalu pečená kachna s medem & sezamem

Pomalu pečená kachna s medem & sezamem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pomalu pečená kachna s medem & sezamem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 (21)
Více než hodinu Snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 757 kcal
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 61 g
Tuky 34 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělá kachna, kterou si můžete upéct na Vánoce, Boží hod, Nový rok nebo jen tak.

Suroviny

kachna 1 ks
o váze 1,5-2 kg
sůl mořská 2 ČL
hrubá
pepř
čerstvě mletý
med 4 PL
sezamová semínka 2 ČL
Na omáčku
víno červené 125 ml
vývar kuřecí 150 ml
může být i z kostky
máslo
kousek

1 Předehřejte troubu na 160 stupňů. Kachní prsíčka několikrát nařízněte ostrým nožem a celou kachnu osolte a opepřete. Položte ji na mřížku, dejte do pekáče a pečte hodinu a půl. Pak kachnu dejte stranou a z pekáče slijte vypečený tuk.

2 Vraťte kachnu do pekáče a polijte ji třemi lžícemi medu – hlavně stehna a prsíčka. Pečte další hodinu, přelévejte, a deset minut před koncem pečení ji posypte sezamem. Hotovou kachnu sundejte z plechu, nechte ji 10–15 minut odpočívat, a pak ji přelijte zbývající lžící medu.

Nyní připravte omáčku: z pekáče slijte všechen tuk a nechte na něm jen trochu vypečené šťávy s medem. Pekáč postavte na sporák. Jakmile začne obsah syčet a karamelizovat, přilijte červené víno a svařte ho na třetinu. Pak přilijte vývar a několik minut vařte, aby omáčka zhoustla. Zjemněte ji máslem, osolte, opepřete, a pokud chcete, proceďte.

NĚCO NAVÍC 
Jestliže máte rádi hustší omáčky, přidejte oříšek másla a 1 lžičku kukuřičného škrobu a povařte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/12

Apetit magazín

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další
  • Koktejl

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další

Vařit bez soli je vážně umění, a tak stěží najdeme kuchyni, která by se jí vyhýbala. I špetka umí zvýraznit chuť masa či vyvážit sladkost dezertu. Prozradíme vám, jakou sůl vybrat na steak a jakou do zmrzliny i proč vyzkoušet himalájskou...
4 základní rady, jak vařit dietně
  • Tipy a triky

4 základní rady, jak vařit dietně

Svou váhu začínají řešit lidé nejen se začátkem nového roku. Slovo dieta je vyhledávaným slovem po celý rok. Lidé ale stále nevěří tomu, že lze vařit lehká, zdravá jídla, která jsou přitom chutná. Přitom i při vaření odlehčených jídel lze...
Komerční sdělení
Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!
  • Soutěže

Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!

Blíží se Valentýn, což je báječná příležitost hřešit v podobě mlsání. Ať už plánujete obdarovat jedlým vyznáním lásky sebe, nebo svoji drahou polovičku, my pro vás máme lákavé řešení. ...

Obchod Apetit