
Hovězí na víně s brusinkami
Na dušených masech je skvělé, že si někde tiše bublají a nevyžadují od vás žádné eskamotérské kousky. Rozhodně platí, že ohřívaná jsou lepší. Většinou na ně vytáhnu ten největší kastrol a přebytky zamrazím. A rozhodně zkuste původně americký trik s dušením v troubě – ušetří vám spoustu práce!
Vydání: 2005/10
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Dušení: cca 1 ½ hodiny
Dušení: cca 1 ½ hodiny
P
Ingredience
- 1 kg hovězího, nejlépe kližku nebo ‚krátké‘ libové přední maso
- 2 lžíce hladké mouky
- 3 velké cibule, nejlépe červené, nakrájené na plátky
- 4–5 lžic olivového oleje
- 300 ml červeného vína
- 300 ml hovězího vývaru
- 3 vrchovaté lžíce zavařených brusinek
- sůl a pepř na dochucení
- sekanou petrželku na ozdobu
Příprava jídla
1. Maso nakrájejte na silnější plátky, a ty pak na ‚gulášové‘ nebo drobnější kostky. Poprašte moukou, solí a pepřem, nebo tyto suroviny vsypte spolu s kostkami hovězího do igelitového sáčku. Když jím pak pořádně zatřesete, maso se rychle a stejnoměrně obalí.
2. Ve velkém silnostěnném kastrolu, který můžete dát do trouby, rozehřejte část oleje. Vsypte do něj kousky masa tak, aby se vzájemně nepřekrývaly, a ze všech stran je opečte, až zhnědnou. Pak je hned vyjměte na hluboký talíř. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C.
3. Do kastrolu přilijte zbytek oleje, vsypte cibuli, osmahněte ji a do kastrolu vraťte maso i se šťávou, která se nashromáždila v talíři. Přilijte víno i vývar, promíchejte, osolte a opepřete. Přikryjte pokličkou a vložte do trouby. Maso se bude dusit rovnoměrněji než při dušení na sporáku.
4. Po deseti minutách stáhněte teplotu o dvacet stupňů a hovězí zvolna duste asi hodinu a půl, dokud není opravdu krásně měkké. Občas zkontrolujte, jestli se nevydusilo moc šťávy; v tom případě maso trochu podlijte horkou vodou nebo vínem. V závěru přidejte do omáčky brusinky, promíchejte a ještě prohřejte. Podávejte s bramborovou kaší, rýží nebo knedlíky, posypané zelenou petrželkou.
2. Ve velkém silnostěnném kastrolu, který můžete dát do trouby, rozehřejte část oleje. Vsypte do něj kousky masa tak, aby se vzájemně nepřekrývaly, a ze všech stran je opečte, až zhnědnou. Pak je hned vyjměte na hluboký talíř. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C.
3. Do kastrolu přilijte zbytek oleje, vsypte cibuli, osmahněte ji a do kastrolu vraťte maso i se šťávou, která se nashromáždila v talíři. Přilijte víno i vývar, promíchejte, osolte a opepřete. Přikryjte pokličkou a vložte do trouby. Maso se bude dusit rovnoměrněji než při dušení na sporáku.
4. Po deseti minutách stáhněte teplotu o dvacet stupňů a hovězí zvolna duste asi hodinu a půl, dokud není opravdu krásně měkké. Občas zkontrolujte, jestli se nevydusilo moc šťávy; v tom případě maso trochu podlijte horkou vodou nebo vínem. V závěru přidejte do omáčky brusinky, promíchejte a ještě prohřejte. Podávejte s bramborovou kaší, rýží nebo knedlíky, posypané zelenou petrželkou.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Včelka (neověřeno)
3. Květen 2006 18:49
Ivka (neověřeno)
6. Červen 2006 21:40
kiki (neověřeno)
9. Květen 2006 17:45
Ivka (neověřeno)
6. Červen 2006 21:37
Olga (neověřeno)
8. Květen 2007 17:30
Alena (neověřeno)
3. Září 2007 16:15
Jani (neověřeno)
19. Únor 2008 10:46