Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hovězí na víně s brusinkami

Na dušených masech je skvělé, že si někde tiše bublají a nevyžadují od vás žádné eskamotérské kousky. Rozhodně platí, že ohřívaná jsou lepší. Většinou na ně vytáhnu ten největší kastrol a přebytky zamrazím. A rozhodně zkuste původně americký trik s dušením v troubě – ušetří vám spoustu práce!
Vydání: 2005/10
Autor:
Hodnocení:
30 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Dušení: cca 1 ½ hodiny
P

Ingredience

    • 1 kg hovězího, nejlépe kližku nebo ‚krátké‘ libové přední maso
    • 2 lžíce hladké mouky
    • 3 velké cibule, nejlépe červené, nakrájené na plátky
    • 4–5 lžic olivového oleje
    • 300 ml červeného vína
    • 300 ml hovězího vývaru
    • 3 vrchovaté lžíce zavařených brusinek
    • sůl a pepř na dochucení
    • sekanou petrželku na ozdobu

Příprava jídla

1. Maso nakrájejte na silnější plátky, a ty pak na ‚gulášové‘ nebo drobnější kostky. Poprašte moukou, solí a pepřem, nebo tyto suroviny vsypte spolu s kostkami hovězího do igelitového sáčku. Když jím pak pořádně zatřesete, maso se rychle a stejnoměrně obalí.

2. Ve velkém silnostěnném kastrolu, který můžete dát do trouby, rozehřejte část oleje. Vsypte do něj kousky masa tak, aby se vzájemně nepřekrývaly, a ze všech stran je opečte, až zhnědnou. Pak je hned vyjměte na hluboký talíř. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C.

3. Do kastrolu přilijte zbytek oleje, vsypte cibuli, osmahněte ji a do kastrolu vraťte maso i se šťávou, která se nashromáždila v talíři. Přilijte víno i vývar, promíchejte, osolte a opepřete. Přikryjte pokličkou a vložte do trouby. Maso se bude dusit rovnoměrněji než při dušení na sporáku.

4. Po deseti minutách stáhněte teplotu o dvacet stupňů a hovězí zvolna duste asi hodinu a půl, dokud není opravdu krásně měkké. Občas zkontrolujte, jestli se nevydusilo moc šťávy; v tom případě maso trochu podlijte horkou vodou nebo vínem. V závěru přidejte do omáčky brusinky, promíchejte a ještě prohřejte. Podávejte s bramborovou kaší, rýží nebo knedlíky, posypané zelenou petrželkou.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Brusinkové menu

Brusinkové menu

Vinařský svátek beaujolais nouveau se blíží!

Vinařský svátek beaujolais nouveau se blíží!

Hovězí hrudí s křenovou krustičkou a mrkvičkami

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dusit doporučuju v papiňáku... Dlouho to trvá..
Obrazek uzivatele
....ale ubírá na kvalitě.
Obrazek uzivatele
Tento recept jsem uvařila manželovi,který je opravdu gurmán a jen tak něčím se mu nezavděčím a byl ohromenje to opravdu perfektní recept,který budu vařit často.Dušení v troubě mě nadchlo masíčko je opravdu rovnoměrně měkounké i když to trvá 2,5 h ale to za to stojí.Vínem jsem nešetřila dala jsem 300ml pro 2 osoby a bylo to moc dobrý.Tento recept všem doporučuju a díky apetitu se manželovi vždy zavděčím.
Obrazek uzivatele
Dušení v troubě jsem praktikovala v PN, kdy jsem ležela se zánětem ledviny a kmitání okolo sporáku mi příliš nešlo. Skutečně vynikající způsob, sama jsem byla překvapená.
Obrazek uzivatele
Souhlasím s Ivkou, že dušení v troubě je sice dlouhé, ale výsledek stojí za to. Akorát si na to dušení nechte tak 2 až 2,5 hodiny.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.10/05, str.20
Obrazek uzivatele
Tak já se jednou za 14 dní scházím ještě se dvěma známýma a vždy vaříme něco z apetitu - a toto byla skvělá volba - mňamka. (A i ti co moc maso nemuseli si toto dali - fakt úspěch). Jen nevím co budeme dělat příště - tolik receptů, že vybrat jen jeden je problém.

Přidat komentář