Dušené hovězí s ledvinkami

Dušené hovězí s ledvinkami

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Více než hodinu 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4058 kcal
Bílkoviny 82 g
Cukr 249 g
Tuky 296 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Koláč s pokličkou z křehkého těsta vypadá efektně a chutná skvěle. Dušení masa a ledvinek (úprava podobná zabijačkovému guláši) probíhá v troubě; tenhle skvělý nápad můžete příště využít i u klasického guláše. Když maso připravíte den předem a druhý den odstraníte ztuhlý tuk, bude jídlo ještě chutnější.

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hladká 200 g
a trochu na poprášení
máslo 140 g
nakrájené na kostičky
žloutek 1 ks
z velkého vejce
vejce 1 ks
rozšlehané se lžící mléka
sůl špetka
Na guláš
400 g
hověží ledvinky
1 kg
hovězí na dušení kýta, kližka, falešná svíčková
žampiony 250 g
lze nahradit jinými houbami, očištěnými
rostlinný olej 3 PL
například arašídový
máslo 100 g
cibule 1 ks
velká, nahrubo nakrájená
mouka pšeničná hladká 50 g
na zaprášení
vývar zeleninový 1 kostka
bobkový list 1 ks
Na dochucení
sůl
pepř
1. Na těsto promiste v robotu nebo ručně mouku se špetkou soli, přidejte máslo a znovu promíchejte, aby vznikly drobky. Žloutek rozšlehejte vidličkou se třemi lžícemi vody a přidejte k těstu. Spojte je, vytvarujte kouli a zabalenou ve fólii dejte směs asi na hodinu do chladničky.

2. Ledvinky důkladně očistěte, zbavte bílých částí, opláchněte (můžete je i spařit horkou vodou) a stejně jako houby nakrájejte na menší kousky.

3. Třetinu oleje rozehřejte na velké silnostěnné pánvi a opečte na něm kousky ledvinek. Dejte stranou, pánev vytřete kuchyňským papírem, dejte na ni 25 g másla a lžíci oleje. Rozehřejte ho a osmažte na něm cibuli dozlatova. Vsypte ji do velkého kastrolu, který můžete vložit do trouby. Tu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 °C. Mouku, sůl a pepř promíchejte v míse nebo igelitovém sáčku. Přidejte maso nakrájené na drobnější kostky a obalte ho ve směsi. Přebytečnou mouku oklepte, na pánev vlijte zbylý olej i máslo a maso po částech opečte dozlatova. Přidejte k cibuli.

4. Nakonec v pánvi opečte houby a přidejte je do kastrolu spolu s odkapanými ledvinkami, bobkovým listem a bujonem rozpuštěným v 600 ml horké vody. Dobře promíchejte, přikryjte a za občasného promíchání duste v troubě 75–90 mi­nut. Šťávu můžete v závěru zahustit zbylou moukou se solí a pepřem. Pokud jídlo připravujete předem, ­nechte maso vychladnout a dejte ho na noc do ledničky. Druhý den odstraňte vrstvu ztuhlého tuku.

5. Těsto nechte při pokojové teplotě zvláčnět a pak ho vyválejte na placku. Přiložte na něj dnem vzhůru zapékací nádobu (oválnou, o rozměrech cca 30 x 23 x 6,5 cm) a vykrojte tvar, který ji bude o centimetr přesahovat. Zbylé těsto nařežte na pruhy široké asi šest centimetrů. Okraje formy zevnitř potřete máslem a pruhy na ně přilepte tak, aby trochu přečnívaly přes okraj.

6. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Formu naplňte masovou směsí (část šťávy můžete podávat zvlášť) a okraje těsta navlhčete. Přiložte pokličku z těsta a dobře ji spojte s okraji. Na povrchu těsto čtyřikrát šikmo nařízněte a potřete je vajíčkem s mlékem. Vložte do trouby a pečte 35–45 minut, až těsto zezlátne. Po dvaceti minutách snižte teplotu o deset stupňů. Před krájením nechte pokrm deset minut odpočívat.

Tip Apetitu:
Hovězí ledvinky jsou ideální volbou, protože změknou za přibližně stejnou dobu jako hovězí maso. Očištěné je můžete před úpravou naložit na několik hodin do mléka – chuť se tím krásně zjemní.

Obchod Apetit