Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejlepší kombinace masa a hroznů aneb Připravte si maso na víně

Nejlepší kombinace masa a hroznů aneb Připravte si maso na víně

Víno nemusí sloužit pouze nápoj. Nebojte se ho přilít do vaření! Víno, ať už červené nebo bílé, dodá jídlu jedinečnou chuť a skvěle si rozumí s masem. Vyzkoušejte ty nejlepší recepty v podobě masa na víně!

Všechna jídla se zcela určitě bez vína obejdou, některá ale bez něj nikdy nebudou stoprocentní. Nepodceňujte výběr vína, se kterým se chystáte vařit. Nejlepší je řídit se radou, že do jídla přijde takové víno, které byste si sami nalili do sklenky.

  • Stejné složky chuti, které formují chuť vína – acidita, svíravost, štiplavost a sladkost, mají vliv také na to, jak se bude víno „chovat“ při vaření. Sladkost a acidita se zvýrazní. Taniny (látky, které mají na svědomí svíravost červeného vína) se ale s masem utlumí, protože se navážou na bílkoviny
  • Po přídání vína do jídla je potřeba pokrm ještě povařit, aby se alkohol vypařil a s ním zmizela i jeho štiplavost. 

Víno při přípravě masa můžete použít několikerým způsobem. Vedle toho, že ho během celého vaření můžete popíjet, lze maso ve víně marinovat, podlévat ho jím a dusit ho v něm. Víno skvěle slouží k deglazování a přípravě omáček k minutkám. 

Která barva k čemu?

K hovězímu masu a do těžších, hutnějších pokrmů (nejčastěji masových) se hodí červené víno. Maso díky němu získá nezaměnitelnou chuť i barvu. Při pomalém pečení a dušení vás po dlouhém čekání odmění měkké a křehké maso plné chuti.

Suchá bílá vína se skvěle hodí do lehčích jídel, jako jsou pokrmy z drůbeže, vepřového masa, darů moře nebo zeleniny.

  • Jiskřivost, svěžest a acidita bílého vína se dokonale hodí například do rychlých omáček k rybám nebo minutkovému masu. 

Zdroje informací: časopis Apetit, FoodAndWine

Skryt pre seznam