Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hemenex

Prohřátá šunka, pevný bílek a krémové žloutky

Vydání: 2011/4
Autor:
Hodnocení:
8 (hlasů)
Počet porcí: 1
Doba přípravy: Do 10 minut
PT8M
Příprava 0:08

Ingredience

    • 3 velká vejce
    • 3 plátky dušené vepřové šunky (viz Něco navíc)
    • 1 lžička rostlinného oleje
    • sůl a čerstvě mletý pepř

Příprava jídla

1 Nahřejte pánev s olejem a rozložte na ni do trojúhelníku přeložené plátky šunky ohybem ven. Šunku chvíli prohřívejte.

2 Do středu pánve postupně vyklepněte vejce. Oddělujte přitom ve skořápce bílek od žloutku, bílek se tak rozlije po celé pánvi.

3 Pečte 4–5 minut, ale po chvíli zahýbejte pánví, aby se rozlil i dosud tekutý bílek. Pokud chcete, dejte ještě pánev pod gril.

Tipy pro dokonalý výsledek:

  • Pečte ho na nepřilnavé pánvi lehce potřené olejem. Pánev stačí jen trochu zahřát, aby se šunka prohřála a nepálil se spodek. Použijte olej neutrální chuti (třeba slunečnicový), máslo se přepaluje.
  • Poskládání šunky zajistí, že žloutky zůstanou ve středu – na kraji pánve by se pekly moc rychle –, a odpadne tak riziko, že vytečou při přesouvání na talíř.
  • Pokud chcete opravdu tuhý a nepřipálený bílek a řídký, ale prohřátý žloutek, oddělte žloutky od bílků a pánví či vejci během pečení občas zahýbejte. Čím větší pánev, tím rychleji je hemenex hotový.
  • Pánev můžete dát na pár vteřin pod rozpálený gril nebo ji přiklopte poklicí. Hlídejte, aby žloutek nezačal tuhnout, jen se shora prohřál. Osolte a opepřete.

NĚCO NAVÍC
Použijte dobrou šunku, i od kosti, sušená šunka se moc nehodí, pouští příliš tuku.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Míchaná vejce

Vejce do skla

Snídaně na vidličku

Přidat komentář