Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Do 10 minut 1

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1055 kcal
Bílkoviny 122 g
Sacharidy 0 g
Tuky 59 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Prohřátá šunka, pevný bílek a krémové žloutky

Suroviny

vejce 3 ks
velké
šunka vepřová 3 plátky
dušená
rostlinný olej 1 ČL
sůl
a čerstvě mletý pepř

1 Nahřejte pánev s olejem a rozložte na ni do trojúhelníku přeložené plátky šunky ohybem ven. Šunku chvíli prohřívejte.

2 Do středu pánve postupně vyklepněte vejce. Oddělujte přitom ve skořápce bílek od žloutku, bílek se tak rozlije po celé pánvi.

3 Pečte 4–5 minut, ale po chvíli zahýbejte pánví, aby se rozlil i dosud tekutý bílek. Pokud chcete, dejte ještě pánev pod gril.

Tipy pro dokonalý výsledek:

  • Pečte ho na nepřilnavé pánvi lehce potřené olejem. Pánev stačí jen trochu zahřát, aby se šunka prohřála a nepálil se spodek. Použijte olej neutrální chuti (třeba slunečnicový), máslo se přepaluje.
  • Poskládání šunky zajistí, že žloutky zůstanou ve středu – na kraji pánve by se pekly moc rychle –, a odpadne tak riziko, že vytečou při přesouvání na talíř.
  • Pokud chcete opravdu tuhý a nepřipálený bílek a řídký, ale prohřátý žloutek, oddělte žloutky od bílků a pánví či vejci během pečení občas zahýbejte. Čím větší pánev, tím rychleji je hemenex hotový.
  • Pánev můžete dát na pár vteřin pod rozpálený gril nebo ji přiklopte poklicí. Hlídejte, aby žloutek nezačal tuhnout, jen se shora prohřál. Osolte a opepřete.

NĚCO NAVÍC
Použijte dobrou šunku, i od kosti, sušená šunka se moc nehodí, pouští příliš tuku.

 

Apetit magazín

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další
  • Koktejl

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další

Vařit bez soli je vážně umění, a tak stěží najdeme kuchyni, která by se jí vyhýbala. I špetka umí zvýraznit chuť masa či vyvážit sladkost dezertu. Prozradíme vám, jakou sůl vybrat na steak a jakou do zmrzliny i proč vyzkoušet himalájskou...
4 základní rady, jak vařit dietně
  • Tipy a triky

4 základní rady, jak vařit dietně

Svou váhu začínají řešit lidé nejen se začátkem nového roku. Slovo dieta je vyhledávaným slovem po celý rok. Lidé ale stále nevěří tomu, že lze vařit lehká, zdravá jídla, která jsou přitom chutná. Přitom i při vaření odlehčených jídel lze...
Komerční sdělení
Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!
  • Soutěže

Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!

Blíží se Valentýn, což je báječná příležitost hřešit v podobě mlsání. Ať už plánujete obdarovat jedlým vyznáním lásky sebe, nebo svoji drahou polovičku, my pro vás máme lákavé řešení. ...

Obchod Apetit