Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hemenex
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.5/5 Počet hodnocení: 23
Do 20 minut Velmi snadné 1

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1055 kcal
Bílkoviny 122 g
Sacharidy 0 g
Tuky 59 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hemenex jak má být – prohřátá šunka, pevný bílek a krémové žloutky. Naprosto dostačující snídaně i večeře na vidličku, která je plná bílkovin a k dokonalosti chybí snad jen plátek čerstvého pečiva. Recept je neuvěřitelně jednoduchý a místo standardní šunky můžete použít anglickou slaninu nebo dokonce špek. Anglická snídaně po česku!

Suroviny

vejce 3 ks
velké
dušená
rostlinný olej 1 ČL
sůl
pepř
čersvě mletý

Postup

1

Nahřejte pánev s olejem a rozložte na ni do trojúhelníku přeložené plátky šunky ohybem ven. Šunku chvíli prohřívejte.

2

Do středu pánve postupně vyklepněte vejce. Oddělujte přitom ve skořápce bílek od žloutku, bílek se tak rozlije po celé pánvi.

příprava hemenexu

3

Pečte 4–5 minut, ale po chvíli zahýbejte pánví, aby se rozlil i dosud tekutý bílek. Pokud chcete, dejte ještě pánev pod gril.

dokončení hemenexu

Tipy pro dokonalý výsledek:

  • Hemenex pečte na nepřilnavé pánvi lehce potřené olejem. Pánev stačí jen trochu zahřát, aby se šunka prohřála a nepálil se spodek. Použijte olej neutrální chuti (třeba slunečnicový), máslo se přepaluje.
  • Poskládání šunky zajistí, že žloutky zůstanou ve středu – na kraji pánve by se pekly moc rychle –, a odpadne tak riziko, že vytečou při přesouvání na talíř.
  • Pokud chcete opravdu tuhý a nepřipálený bílek a řídký, ale prohřátý žloutek, oddělte žloutky od bílků a pánví či vejci během pečení občas zahýbejte. Čím větší pánev, tím rychleji je hemenex hotový.
  • Pánev můžete dát na pár vteřin pod rozpálený gril nebo ji přiklopte poklicí. Hlídejte, aby žloutek nezačal tuhnout, jen se prohřál. Osolte a opepřete.

NĚCO NAVÍC
Použijte dobrou šunku, i od kosti, sušená šunka se moc nehodí, pouští příliš tuku.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/4

Apetit magazín