Hemenex jak má být – prohřátá šunka, pevný bílek a krémové žloutky. Naprosto dostačující snídaně i večeře na vidličku, která je plná bílkovin a k dokonalosti chybí snad jen plátek čerstvého pečiva. Recept je neuvěřitelně jednoduchý a místo standardní šunky můžete použít anglickou slaninu nebo dokonce špek. Anglická snídaně po česku!
Suroviny
Postup
Nahřejte pánev s olejem a rozložte na ni do trojúhelníku přeložené plátky šunky ohybem ven. Šunku chvíli prohřívejte.
Do středu pánve postupně vyklepněte vejce. Oddělujte přitom ve skořápce bílek od žloutku, bílek se tak rozlije po celé pánvi.
Pečte 4–5 minut, ale po chvíli zahýbejte pánví, aby se rozlil i dosud tekutý bílek. Pokud chcete, dejte ještě pánev pod gril.
Tipy pro dokonalý výsledek:
- Hemenex pečte na nepřilnavé pánvi lehce potřené olejem. Pánev stačí jen trochu zahřát, aby se šunka prohřála a nepálil se spodek. Použijte olej neutrální chuti (třeba slunečnicový), máslo se přepaluje.
- Poskládání šunky zajistí, že žloutky zůstanou ve středu – na kraji pánve by se pekly moc rychle –, a odpadne tak riziko, že vytečou při přesouvání na talíř.
- Pokud chcete opravdu tuhý a nepřipálený bílek a řídký, ale prohřátý žloutek, oddělte žloutky od bílků a pánví či vejci během pečení občas zahýbejte. Čím větší pánev, tím rychleji je hemenex hotový.
- Pánev můžete dát na pár vteřin pod rozpálený gril nebo ji přiklopte poklicí. Hlídejte, aby žloutek nezačal tuhnout, jen se prohřál. Osolte a opepřete.
NĚCO NAVÍC
Použijte dobrou šunku, i od kosti, sušená šunka se moc nehodí, pouští příliš tuku.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 33x Snídaně na vidličku(33 receptů )