Prohřátá šunka, pevný bílek a krémové žloutky. Tak vypadá hemenex jak má být.
Suroviny
Postup
1
Nahřejte pánev s olejem a rozložte na ni do trojúhelníku přeložené plátky šunky ohybem ven. Šunku chvíli prohřívejte.
2
Do středu pánve postupně vyklepněte vejce. Oddělujte přitom ve skořápce bílek od žloutku, bílek se tak rozlije po celé pánvi.
3
Pečte 4–5 minut, ale po chvíli zahýbejte pánví, aby se rozlil i dosud tekutý bílek. Pokud chcete, dejte ještě pánev pod gril.
Tipy pro dokonalý výsledek:
- Pečte ho na nepřilnavé pánvi lehce potřené olejem. Pánev stačí jen trochu zahřát, aby se šunka prohřála a nepálil se spodek. Použijte olej neutrální chuti (třeba slunečnicový), máslo se přepaluje.
- Poskládání šunky zajistí, že žloutky zůstanou ve středu – na kraji pánve by se pekly moc rychle –, a odpadne tak riziko, že vytečou při přesouvání na talíř.
- Pokud chcete opravdu tuhý a nepřipálený bílek a řídký, ale prohřátý žloutek, oddělte žloutky od bílků a pánví či vejci během pečení občas zahýbejte. Čím větší pánev, tím rychleji je hemenex hotový.
- Pánev můžete dát na pár vteřin pod rozpálený gril nebo ji přiklopte poklicí. Hlídejte, aby žloutek nezačal tuhnout, jen se shora prohřál. Osolte a opepřete.
NĚCO NAVÍC
Použijte dobrou šunku, i od kosti, sušená šunka se moc nehodí, pouští příliš tuku.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 33x Snídaně na vidličku(33 receptů)