Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čerstvý domácí sýr

Připravit domácí sýr je snadné a zábavné.

Vydání: 2011/5
Autor:
Hodnocení:
26 (hlasů)
Počet porcí: na 180-200 g sýra
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chladnutí
P

Ingredience

    • 1 litr pasterovaného plnotučného či polotučného mléka (viz Něco navíc)
    • 500 ml nízkotučného kysaného podmáslí nebo kefírového mléka (max. 1 % tuku)
    • 1–2 lžičky soli

Příprava jídla

1 Mléko smíchejte s podmáslím, osolte a na středním plameni zahřívejte v těžkém, nejlépe nepřilnavém rendlíku tak dlouho, až se tekutina srazí, tedy rozdělí na bílé chuchvalečky a průsvitnou kapalinu – syrovátku; trvá to asi 20 minut. Směs přitom nejspíš nezačne vřít. (Pokud nemáte nepřilnavý rendlík, během zahřívání míchejte, jinak stačí promíchat jen občas.)

2 Obsah rendlíku vlijte do cedníku vyloženého čistým plátnem či pár vrstvami gázy a nechte protéct syrovátku. Pak zvedněte všechny cípy plátna či gázy, zatočte je a vymačkejte ze sýra zbývající tekutinu. Nechte vychladnout nebo rovnou jezte s pečivem. Zabalený sýr vydrží v chladničce nejméně 3 dny.

Něco navíc
MLÉKO použijte jen čerstvé a vyvarujte se krabicového, homogenizovaného či UHT.
SYROVÁTKU můžete použít buď na zadělávání těsta místo mléka či vody, anebo vypít pro osvěžení těla zevnitř, případně natřít zevně místo pleťové masky.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Zapečené těstoviny se sýry cottage a mozzarella

Pikantní pečené kuře se zálivkou z čerstvého sýra

Polévka s čočkou, tortillami a čerstvým sýrem

Pečená ricotta s olivami a tymiánem

Smažený čerstvý sýr s ochuceným medem

Pikantní nakládaný sýr

REKLAMA

Přidat komentář