Domácí smetanový sýr à la ricotta

Domácí smetanový sýr à la ricotta

3.5 / 5. Počet hodnocení: 13
Do hodiny Velmi snadné 1

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2276 kcal
Bílkoviny 55 g
Sacharidy 94 g
Tuky 195 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ricotta je lahodný italský sýr vyrobený ze syrovátky. Protože je jeho výroba poměrně složitá, zkuste náš recept na domácí sýr, který se jí (ač vyroben z mléka a smetany) podobá strukturou i chutí. Od chvíle, kdy jsme ho ochutnali, už nechceme jiný.

Suroviny

mléko 1.5 l
plnotučné
smetana ke šlehání 500 ml
sůl mořská 1 ČL
citronová štáva 4 PL

1 Vyložte cedník plátýnkem.

2 Mléko, smetanu a sůl zahřívejte za stálého míchání až k bodu varu. Pak vlijte citronovou šťávu, ztlumte plamen a míchejte ještě 2 minuty. Vypněte a nechte stát 5 minut.

3 Směs vlijte do cedníku a nechte při pokojové teplotě 1 hodinu vykapat. Vylijte odkapanou syrovátku. Ricottu ze síta dejte do plastové krabičky, neprodyšně uzavřete a uchovejte v chladničce. Z uvedeného množství vznikne 400 g ricotty, která vydrží 5 dní.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/5

Komentáře

Anonym

Ricotta je syrovátkový nízkotučný sýr. Z uvedených surovin tedy nemůže vzniknout nic ani vzdáleně podobného ricottě. Leda tak velmi tučný tvaroh.

Apetit magazín

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...
Nejlepší pořady o vaření podle redakce
  • Zajímavosti

Nejlepší pořady o vaření podle redakce

Utečte na chvilku do světa chutí a vůní. A teď nemyslíme, abyste se odebrali do kuchyně. Víme, nabádat vás, abyste se uchýlili na gauč a trávili čas sledováním televize, není úplně v souladu s naší běžnou filozofií. Věřte ale, že těchto pět...

Obchod Apetit