Ricotta je lahodný italský sýr vyrobený ze syrovátky. Protože je jeho výroba poměrně složitá, zkuste náš recept na domácí sýr, který se jí (ač vyroben z mléka a smetany) podobá strukturou i chutí. Od chvíle, kdy jsme ho ochutnali, už nechceme jiný.
Suroviny
Postup
1
Vyložte cedník plátýnkem.
2
Mléko, smetanu a sůl zahřívejte za stálého míchání až k bodu varu. Pak vlijte citronovou šťávu, ztlumte plamen a míchejte ještě 2 minuty. Vypněte a nechte stát 5 minut.
3
Směs vlijte do cedníku a nechte při pokojové teplotě 1 hodinu vykapat. Vylijte odkapanou syrovátku. Ricottu ze síta dejte do plastové krabičky, neprodyšně uzavřete a uchovejte v chladničce. Z uvedeného množství vznikne 400 g ricotty, která vydrží 5 dní.
Komentáře
12.04.2015 21:15
Ricotta je syrovátkový
Ricotta je syrovátkový nízkotučný sýr. Z uvedených surovin tedy nemůže vzniknout nic ani vzdáleně podobného ricottě. Leda tak velmi tučný tvaroh.