0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čerstvý sýr ve 36 skvělých receptech: slaných i sladkých

Čerstvý sýr ve 36 skvělých receptech: slaných i sladkých
ZDROJ: Calum Lewis, Unsplash

Čerstvé sýry mají mnoho rozmanitých podob, od smetanových krémových sýrů až po jednoduché jogurtové labne. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší pokrmy i návody, jak si čerstvý sýr snadno a rychle připravit doma.

Čerstvé sýry obsahují ze všech sýrů nejvíce vody. Mají jemnou konzistenci podobnou tvarohu – ten mimochodem mezi čerstvé sýry patří také. Další charakteristickým znakem je chybějící kůrka. Čerstvé sýry nezrají a podle české vyhlášky se mezi ně řadí i sýry termizované. Připravují se z různých druhů mléka a liší se hlavně obsahem tuku, který se odráží v jejich chuti a konzistenci.

  • K těm nejtučnějším čerstvým sýrům patří mascarpone, u kterého se celkový obsah tuku pohybuje mezi 40 a 50 %.
  • Nejméně tuku obsahuje odtučněný tvaroh s 0,5 % tuku.
  • Samy o sobě nemají čerstvé sýry výraznou chuť, proto se hodí k dalšímu dochucování bylinkami i jako základ různých dalších pokrmů či dezertů.

Krémový sýr

Hladký sýr jemné, smetanové chuti, který se připravuje z plnotučného mléka, nejčastěji kravského, a smetany. Do této kategorie patří také všechny sýry označené jako žervé. K celosvětově nejoblíbenějším značkám krémového sýra patří Philadelphia, u nás je to Lučina.

  • V kuchyni mají krémové sýry univerzální využití. Díky snadné roztíratelnosti se hodí jako základ pomazánek a dipů, dají se však jíst i jen tak namazené na pečivu bez dalšího dochucení.
  • V teplé kuchyni je lze použít jako součástí krémových omáček.
  • V neposlední řadě jsou jejich doménou sladké pokrmy. Krémové sýry se totiž při výrobě solí jen nepatrně, a tak je využijete na přípravu cheesecaků. Výborně se hodí také do krémů na dorty a cupcaky – drží tvar a nejsou hutné jako máslo.  

Mascarpone

Tento čerstvý smetanový sýr z Itálie se vyznačuje vysokou tučností. Jeho jemná krémová konzistence ho předurčuje do dezertů.

  • Neobejde se bez něj proslulé tiramisu a výborný je také na výrobu krémů – například do pohárů.
  • Používá se i naslano do omáček.
  • V Itálii ho míchají s ricottou a mažou jako máslo na pečivo

Ricotta

Na čerstvém sýru z Itálie si prý pochutnávali už staří Římané. Připravuje se ze syrovátky, která vzniká jako odpad při výrobě jiných sýrů. Obsahuje velmi malé množství tuku, její struktura je spíš hrubší, zrnitější, lehce  podobná tvarohu.

  • V Itálii se ricotta jí naslano i nasladko – plní se s ní těstoviny, prokládají lasagne a receptů sladké kuchyně byste našli nepočítaně. Stačí ji rozetřít s cukrem, přidat ovocem a máte výborný krém. Kromě čerstvé ricotty existují také její uleželé slané a pikantní varianty.
  • Ricottu i mascarpone upotřebíte při výrobě typických sicilských cannoli.

Panýr

Indický čerstvý sýr je tak jednoduchý na přípravu, že ho zvládne i začátečník. Vzniká z mléka, nejčastěji kravského, které se zahřeje a smíchá s citronovou šťávou. Tím se mléko srazí a začnou se oddělovat pevné kousky sýřeniny od vody. Vše se nechá vykapat v plátýnku, zatíží a za pár hodin máte sýr, který se krájí na kostky a upravuje naslano i nasladko.

  • V Indii panýr přidávají do vegetariánský pokrmů, například do špenátu, karí apod. 
  • Můžete jím nahradit tofu, vajíčko nebo maso v jakýchkoli pokrmech.

Labne

Arabská varianta čerstvého sýra se vyrábí z jogurtu. Stejně jako panýr patří k sýrům, které snadno připravíte doma bez speciálních přísad a pomůcek. Jde v podstatě o vykapaný jogurt, který se odstraněním vody zahustí a lze ho různě tvarovat a ochucovat.

Čerstvý měkký sýr

Podobně jako sýry typu panýr se připravuje pouze z čerstvého mléka, budete však potřebovat syřidlo a teploměr. To zajistí sýru jemnější strukturu. Sýr se nelisuje, pouze se z něj nechá samovolně vykapat syrovátka.  

Cottage

Cottage je tvarohový sýr, který obsahuje různě velké kousky sýřeniny a má tekutější konzistenci. Původ sýra cottage bychom vystopovali ve Velké Británii, největší oblibě se ale nyní těší v USA.

  • Nejčastěji se používá ve studené kuchyni. Dá se různě ochucovat bylinkami a jinými surovinami i jíst nasladko, například s ovocem.
Čerstvý domácí sýr
Více než hodinu
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Velmi snadné
Panýr se špenátem
Do 30 minut
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Velmi snadné
Masala kari s panýrem
Do hodiny
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Velmi snadné
Dort z limoncella a ricotty
Do 30 minut
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Pepřová rozpečená ricotta
Do 10 minut
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Cannelloni s ricottou a cuketou
Do hodiny
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Velmi snadné
Pravé italské tiramisu
Do 30 minut
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Velmi snadné
Bagel s lososem
Do 10 minut
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Velmi snadné
Bagel s medovou lučinou
Do 10 minut
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Velmi snadné
Houbové pirožky s lučinou
Do hodiny
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Velmi snadné
Tabbouleh s mátovým labne
Do 20 minut
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Snadné
Mrkvová slaná palačinka
Do hodiny
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Velmi snadné
Tvarohové bliny
Více než hodinu
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Snadné
Cannoli s limoncellem
Více než hodinu
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Pro zkušené
Ricottové lívance s pomerančem
Do 20 minut
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Velmi snadné

Obchod Apetit