
Domácí čerstvý sýr
Do 30 minut
Velmi snadné
Čerstvé sýry mají mnoho rozmanitých podob, od smetanových krémových sýrů až po jednoduché jogurtové labne. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší pokrmy i návody, jak si čerstvý sýr snadno a rychle připravit doma.
Čerstvé sýry obsahují ze všech sýrů nejvíce vody. Mají jemnou konzistenci podobnou tvarohu – ten mimochodem mezi čerstvé sýry patří také. Další charakteristickým znakem je chybějící kůrka. Čerstvé sýry nezrají a podle české vyhlášky se mezi ně řadí i sýry termizované. Připravují se z různých druhů mléka a liší se hlavně obsahem tuku, který se odráží v jejich chuti a konzistenci.
Hladký sýr jemné, smetanové chuti, který se připravuje z plnotučného mléka, nejčastěji kravského, a smetany. Do této kategorie patří také všechny sýry označené jako žervé. K celosvětově nejoblíbenějším značkám krémového sýra patří Philadelphia, u nás je to Lučina.
Tento čerstvý smetanový sýr z Itálie se vyznačuje vysokou tučností. Jeho jemná krémová konzistence ho předurčuje do dezertů.
Na čerstvém sýru z Itálie si prý pochutnávali už staří Římané. Připravuje se ze syrovátky, která vzniká jako odpad při výrobě jiných sýrů. Obsahuje velmi malé množství tuku, její struktura je spíš hrubší, zrnitější, lehce podobná tvarohu.
Indický čerstvý sýr je tak jednoduchý na přípravu, že ho zvládne i začátečník. Vzniká z mléka, nejčastěji kravského, které se zahřeje a smíchá s citronovou šťávou. Tím se mléko srazí a začnou se oddělovat pevné kousky sýřeniny od vody. Vše se nechá vykapat v plátýnku, zatíží a za pár hodin máte sýr, který se krájí na kostky a upravuje naslano i nasladko.
Arabská varianta čerstvého sýra se vyrábí z jogurtu. Stejně jako panýr patří k sýrům, které snadno připravíte doma bez speciálních přísad a pomůcek. Jde v podstatě o vykapaný jogurt, který se odstraněním vody zahustí a lze ho různě tvarovat a ochucovat.
Podobně jako sýry typu panýr se připravuje pouze z čerstvého mléka, budete však potřebovat syřidlo a teploměr. To zajistí sýru jemnější strukturu. Sýr se nelisuje, pouze se z něj nechá samovolně vykapat syrovátka.
Cottage je tvarohový sýr, který obsahuje různě velké kousky sýřeniny a má tekutější konzistenci. Původ sýra cottage bychom vystopovali ve Velké Británii, největší oblibě se ale nyní těší v USA.