Hodnocení receptu
Průměr: 4.8 ()
Do 30 minut Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1050 kcal
Bílkoviny 62 g
Cukr 116 g
Tuky 44 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Indický sýr panýr je tak jednoduchý na výrobu, že je mnohem náročnější jej koupit! Měkký se hodí třeba do dezertů, po zatížení ho můžete nakrájet na kostky a ty přidat například do kari.

Suroviny

citronová štáva 4 PL
mléko 2 l
čerstvé plnotučné
chilli paprička 1 ks
čerstvá zelená

1Citronovou šťávu smíchejte se 125ml horké vody a dejte stranou. V hrnci se silným dnem za občasného míchání přiveďte mléko k varu. Dávejte pozor, abyste ho nepřipálili. Jakmile se při okrajích začnou tvořit bublinky (mléko začíná vřít), za stálého míchání vlijte tenkým pramínkem citronovou šťávu s vodou. Ztlumte a zvolna míchejte – měla by se začít oddělovat syrovátka (připomíná vodu) od sýřeniny (vločky čerstvého sýra). Celkem vařte zhruba 3–5 minut, až bude syrovátka průhledná a sýr ve velkých (1–2cm) vločkách. 

2Vypněte a vlijte do cedníku vyloženého plátýnkem či fáčem. Propláchněte pod tekoucí studenou vodou, abyste odstranili zbytky citronové šťávy. Pak uzavřete cípy látky a vymačkejte co nejvíce tekutiny.

3Nyní se rozhodněte, na co budete chtít sýr použít. Měkký panýr lze ihned přidat do našeho receptu na sýrový dort nebo do dezertů. Můžete jej také ochutit např. zeleným chilli, zformovat do válečku a kolečky sýra pak ozdobit květákovou polévku (viz recept na další straně). Anebo takto v plátýnku uzavřený panýr položte nejlépe na děrovanou podložku a zatižte (třeba talířkem a na něm položeným hmoždířem). Asi po hodině můžete sýr krájet na kostky a použít třeba do kari. V chladu vydrží 2 dny, v mrazáku 3 měsíce.

NĚCO NAVÍC
Před zatížením můžete sýr ochutit – jako my – nasekanou chilli papričkou, nebo jej osolte a přidejte třeba pepř, opražený římský kmín nebo čerstvý koriandr. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...
  • Tipy redakce

Srdečně vás zveme na 10. Apetit piknik a 1. Dny Apetit

Máme skvělé zprávy pro všechny gurmány – závěr června se ponese v duchu skvělého jídla. Už v sobotu 19. června se potkáme v pražské Grébovce na Apetit pikniku. Sobotou také odstartuje týdenní on-line festival Dny Apetit plný slev, dárků a...
  • Tipy redakce

7 nej piknikových vychytávek aneb Bez košíku na piknik nelez

Také už se nemůžete dočkat Apetit pikniku? V naší redakci jdou přípravy do finále. Pojďte si s námi ukrátit dlouhou chvíli a naplánujte si, co všechno si letos vezmete na piknik (i co si z něj odnesete). Takhle vám čekání uběhne rychleji a...
  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale do mouky se vám nechce? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...

Obchod Apetit