4.7 / 5. Počet hodnocení: 12
Do 30 minut Snadné Na 400 g

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1050 kcal
Bílkoviny 62 g
Sacharidy 116 g
Tuky 44 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Indický sýr panýr je tak jednoduchý na výrobu, že je mnohem náročnější jej koupit! Měkký se hodí třeba do dezertů, po zatížení ho můžete nakrájet na kostky a ty přidat například do kari.

Suroviny

citronová štáva 4 PL
mléko 2 l
čerstvé plnotučné
chilli paprička 1 ks
čerstvá zelená

1Citronovou šťávu smíchejte se 125ml horké vody a dejte stranou. V hrnci se silným dnem za občasného míchání přiveďte mléko k varu. Dávejte pozor, abyste ho nepřipálili. Jakmile se při okrajích začnou tvořit bublinky (mléko začíná vřít), za stálého míchání vlijte tenkým pramínkem citronovou šťávu s vodou. Ztlumte a zvolna míchejte – měla by se začít oddělovat syrovátka (připomíná vodu) od sýřeniny (vločky čerstvého sýra). Celkem vařte zhruba 3–5 minut, až bude syrovátka průhledná a sýr ve velkých (1–2cm) vločkách. 

2Vypněte a vlijte do cedníku vyloženého plátýnkem či fáčem. Propláchněte pod tekoucí studenou vodou, abyste odstranili zbytky citronové šťávy. Pak uzavřete cípy látky a vymačkejte co nejvíce tekutiny.

3Nyní se rozhodněte, na co budete chtít sýr použít. Měkký panýr lze ihned přidat do našeho receptu na sýrový dort nebo do dezertů. Můžete jej také ochutit např. zeleným chilli, zformovat do válečku a kolečky sýra pak ozdobit květákovou polévku (viz recept na další straně). Anebo takto v plátýnku uzavřený panýr položte nejlépe na děrovanou podložku a zatižte (třeba talířkem a na něm položeným hmoždířem). Asi po hodině můžete sýr krájet na kostky a použít třeba do kari. V chladu vydrží 2 dny, v mrazáku 3 měsíce.

NĚCO NAVÍC
Před zatížením můžete sýr ochutit – jako my – nasekanou chilli papričkou, nebo jej osolte a přidejte třeba pepř, opražený římský kmín nebo čerstvý koriandr. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/6

Komentáře

Tereza snaselova

panýr jsem ted dodelala a na 2l mléka byl třeba celý citron aby se začaly tvořit hrudky ...tak doporučuju rezervu :)

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit