Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Domácí panýr
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 23
Do 30 minut Snadné Na 400 g

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1050 kcal
Bílkoviny 62 g
Sacharidy 116 g
Tuky 44 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Indický sýr panýr je tak jednoduchý na výrobu, že je mnohem náročnější jej koupit! Pokud se do přípravy skutečně vrhnete, podívejte se na recepty s panýrem, protože tento chutný přírodní sýr má široké využití. Měkký se hodí třeba do dezertů, po zatížení ho můžete nakrájet na kostky a ty přidat například do kari.

Suroviny

čerstvé plnotučné
čerstvá zelená

Postup

1

Citronovou šťávu smíchejte se 125 ml horké vody a dejte stranou.

2

V hrnci se silným dnem za občasného míchání přiveďte mléko k varu. Dávejte pozor, abyste ho nepřipálili. Jakmile se při okrajích začnou tvořit bublinky (mléko začíná vřít), za stálého míchání vlijte tenkým pramínkem citronovou šťávu s vodou.

3

Ztlumte a zvolna míchejte – měla by se začít oddělovat syrovátka (připomíná vodu) od sýřeniny (vločky čerstvého sýra). Celkem vařte zhruba 3–5 minut, až bude syrovátka průhledná a sýr ve velkých (1–2cm) vločkách. 

4

Vypněte a vlijte do cedníku vyloženého plátýnkem či fáčem. Propláchněte pod tekoucí studenou vodou, abyste odstranili zbytky citronové šťávy.

5

Pak uzavřete cípy látky a vymačkejte co nejvíce tekutiny.

6

Nyní se rozhodněte, na co budete chtít sýr použít. Měkký panýr lze ihned přidat do našeho receptu na sýrový dort nebo do dezertů. Můžete jej také ochutit např. zeleným chilli, zformovat do válečku a kolečky sýra pak ozdobit květákovou polévku. Anebo takto v plátýnku uzavřený panýr položte nejlépe na děrovanou podložku a zatižte (třeba talířkem a na něm položeným hmoždířem).

7

Asi po hodině můžete sýr krájet na kostky a použít třeba do kari. V chladu vydrží 2 dny, v mrazáku 3 měsíce.

NĚCO NAVÍC
Před zatížením můžete sýr ochutit – jako my – nasekanou chilli papričkou, nebo jej osolte a přidejte třeba pepř, opražený římský kmín nebo čerstvý koriandr. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/6

Komentáře

07.02.2021 13:56

panýr jsem ted dodelala a na 2l mléka byl třeba celý citron aby se začaly tvořit hrudky ...tak doporučuju rezervu :)

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!
  • Zajímavosti

Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!

Na trhu se díky velké oblibě s přehledem drží již od 70. let minulého století, kdy jej světu poprvé představil kalifornský franšízant Al Bernardin. Pro svou popularitu a vynikající chuť exceloval dokonce i v ikonickém filmovém trháku Pulp...