Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Nadýchané řízky

Jak na to, aby křehký, křupavý a zlatý obal skrýval i vláčné a šťavnaté maso? My vám to tajemství odhalíme!

Vydání: 2005/10
Autor:
Hodnocení:
9 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 20 minut
PT12M
Smažení 0:12
Česká

Ingredience

    • 4 plátky z kýty, krkovičky nebo 8–12 plátků z vepřové panenky, napříč a lehce šikmo nakrájených
    • 5 lžic polohrubé nebo hrubé mouky
    • 2 velká vejce rozšlehaná se špetkou soli, případně se lžičkou oleje nebo mléka
    • 200 g strouhanky
    • tuk na smažení

Příprava jídla

1. Do kastrůlku vlijte tuk a na středním plameni ho nechte rozehřívat.

2. Plátky masa položte na sebe a paličkou je stejnoměrně naklepejte. U panenky stačí použít klouby prstů, je velmi křehká.

3. Maso pečlivě přitiskněte do mouky; přebytek oklepejte. Pak je protáhněte v rozšlehaných vejcích a pečlivě obalte ve strouhance. Tu na vepřové důkladně přitiskněte. Jestli chcete, obalte řízky ve vejcích a strouhance ještě jednou.

4. Vhoďte do oleje drobečky strouhanky, abyste zjistili, jestli je už správně rozehřátý. Pokud ano, postupně do něj vkládejte řízky – pozor, neměly by si při smažení překážet. Smažte, dokud nejsou patřičně zlatavé; občas nádobou potřeste. Potom řízky vyjměte, nejlépe kleštěmi, a položte na vrstvu kuchyňského papíru nebo ubrousků. Odsaje se tak přebytečný tuk.

5. Podávejte nejlépe s vařenými bramborami, přelitými máslem, nebo s bramborovou kaší. Hodí se i jednoduchý zelený nebo okurkový salát.

Zkuste i králičí nebo telecí
Řízků se nemusíte vzdát, ani když vepřové není pro vás. Kuřecí se samozřejmě nabízí samo, ale od věci není ani králičí maso z vykostěných stehen. A stojí za to se vrátit ke kořenům a sáhnout i k telecímu!

Ať vám voní!
Aby se z vepřového vytratila charakteristická a ne každému libá vůně, můžete maso namočit do mléka nebo je před obalením potřít šťávou z česneku a čerstvého zázvoru.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.10/05, str.59
Obrazek uzivatele
Moc dobrá obměna je, když řízky obalíte místo ve strouhance v rozmašírovaných obyčejných kukuřičných cornflakesech. Takto upravuji kuřecí řízky- úplně obyčejné v trojobalu-jen jak už jsem řekla místo strouhanky použijte lehce rozdrcené lupínky. Smažte na olivovém oleji a jako přílohu dělám bramborovou kaši- uvařené brmbory, mléko, máslo a nastrouhaný sýr-eidam. Brambory rozmačkám, přidám mléko, máslo, sůl. Mixerem mírně mixuji a přidám strouhaný sýr podle chuti, kaše je pak jemnější a příjemně táhlá, v horké kaši se totiž sýr rozpustí. Dobrou chuť!
Obrazek uzivatele
Neumím si představit kaši, která se mixuje. Kaše se šlehá. A smažit na olivovém oleji... néé...
Obrazek uzivatele
Co je na tom řízku za kuchařské umění?

Přidat komentář