Sandtnerová podobně jako M. D. Rettigová používá označení ‚řízky‘ prostě pro plátek (řez) masa. Omáčka je mimořádně jemná a vyvážená. Řízky po námořnicku jsou šťavnaté jídlo, které si zamilujete.
Suroviny
vepřová kýta
500
g
plátky
mouka
50
g
olej
40
g
nebo sádlo
máslo
40
g
kořenová zelenina
80
g
cibule
40
g
vývar
200
ml
zakysaná smetana
120
ml
sůl
koření
celý pepř, nové koření, bobkový list, jalovec , tymián
Postup
1
Maso osolte, naklepejte, poprašte moukou a zprudka osmažte na rozehřátém tuku.
2
V kastrole na másle osmahněte jemně nakrájenou zeleninu a cibuli, vložte maso, okořeňte, podlijte vývarem a pod poklicí na mírném plameni duste asi hodinu doměkka.
3
Maso vyjměte a přesuňte do servírovací mísy. Do smetany vmíchejte mouku, která zbyla po obalování, a vlijte ke šťávě v kastrolu.
4
Vařte za stálého míchání asi čtvrt hodiny. Částí omáčky přelijte maso, zbytek podávejte v omáčníku. Můžete ji také přecedit.
Komentáře