0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Milujeme řízky aneb 30 nejlepších receptů!

Milujeme řízky aneb 30 nejlepších receptů!

Řízky to je česká klasika, i přes to, že některé nesou název jiné země. Třeba takový holandský je náš a vídeňský vlastně také, recept totiž pochází z Rakousko-Uherska. Jemný a šťavnatý, dozlatova usmažený, plněný, obalený v bramboráku... Řízek si můžete dát na sto způsobů a nikdy se vám neomrzí.

Výběr masa a příprava

Nejlepší maso na řízek je nakrájené přes vlákno (což třeba u vepřové kýty nebývá). Na vepřové řízky kupte pečeni bez kosti, fajnšmekři prorostlejší krkovičku.

  • Luxusní jsou řízečky z panenky a italská tradice velí telecí kýtu.
  • Kuřecí či krůtí řízek se dělá z prsíček.
  • Řízek by měl mít po naklepání tloušťku cca 1 cm, případné blanky u okrajů nařízněte, aby se při smažení nekroutil.

Koření a obalování

Nejjednodušší je před obalováním plátky masa osolit, trochu promnout a nechat 15 minut rozležet. Můžete je však i okořenit více a nechat marinovat. Mistři kuchyně na obalování doporučují mleté dietní (karlovarské) suchary, ale my nedáme dopustit na strouhanku připravenou rozmixováním 2 dny starých rohlíků, ještě ovoněnou petrželkou a parmazánem.

  • V obchodě vybírejte očima takovou strouhanku, na níž je vidět, že byla vyrobena z bílého pečiva, neprůhledné sáčky nebrat.

Smažení

Řízky vkládejte do cca 1cm vrstvy rozpáleného tuku. Přesný čas poznáte, když špetka strouhanky vhozená na hladinu zpění. Smažit můžete na rostlinném oleji, někdo však sází na sádlo či přepuštěné máslo. Hotové řízky nechte okapat na papírových utěrkách nebo na plátcích den starého chleba.

Řízečky z vepřové panenky
Více než hodinu
Rating
2.3 / 5. Počet hodnocení: 6
Snadné
Řízečky v bramboráku
Do 30 minut
Rating
2.3 / 5. Počet hodnocení: 6
Snadné
Kuřecí nugety v jogurtu
Do 20 minut
Rating
2.3 / 5. Počet hodnocení: 6
Velmi snadné
Obrácené řízky
Více než hodinu
Rating
2.3 / 5. Počet hodnocení: 6
Velmi snadné
Ditiny opilé řízky
Více než hodinu
Rating
2.3 / 5. Počet hodnocení: 6
Snadné
Králičí marinované řízky
Do hodiny
Rating
2.3 / 5. Počet hodnocení: 6
Pro zkušené
Obalované králičí řízky
Do hodiny
Rating
2.3 / 5. Počet hodnocení: 6
Snadné
Bramborové ,řízky‘
Více než hodinu
Rating
2.3 / 5. Počet hodnocení: 6
Velmi snadné
Kůzlečí řízky s dipem
Do hodiny
Rating
2.3 / 5. Počet hodnocení: 6
Velmi snadné
Sendvič s řízkem
Do hodiny
Rating
2.3 / 5. Počet hodnocení: 6
Velmi snadné
Řízek se zelným salátem
Více než hodinu
Rating
2.3 / 5. Počet hodnocení: 6
Velmi snadné
Telecí řízek, základní recept
Více než hodinu
Rating
2.3 / 5. Počet hodnocení: 6
Velmi snadné
Vepřový řízek Ondráš
Více než hodinu
Rating
2.3 / 5. Počet hodnocení: 6
Snadné
Kapr smažený na sádle
Více než hodinu
Rating
2.3 / 5. Počet hodnocení: 6
Velmi snadné
Štědrovečerní smažený kapr
Do hodiny
Rating
2.3 / 5. Počet hodnocení: 6
Snadné
Zeleninový řízek
Do hodiny
Rating
2.3 / 5. Počet hodnocení: 6
Velmi snadné
Krůtí řízečky
Více než hodinu
Rating
2.3 / 5. Počet hodnocení: 6
Snadné
Řízky plněné křenem
Do hodiny
Rating
2.3 / 5. Počet hodnocení: 6
Snadné
Císařské řízky s aïoli
Více než hodinu
Rating
2.3 / 5. Počet hodnocení: 6
Snadné
Kuřecí řízky s ananasem
Do 20 minut
Rating
2.3 / 5. Počet hodnocení: 6
Velmi snadné
Vepřový řízek Ondráš
Více než hodinu
Rating
2.3 / 5. Počet hodnocení: 6
Snadné
Kuřecí řízek v sezamu
Do 30 minut
Rating
2.3 / 5. Počet hodnocení: 6
Velmi snadné

Obchod Apetit