Jak na to, aby křehký, křupavý a zlatý obal skrýval i vláčné a šťavnaté maso? My vám to tajemství odhalíme!
Suroviny
Postup
Do kastrůlku vlijte tuk a na středním plameni ho nechte rozehřívat.
Plátky masa položte na sebe a paličkou je stejnoměrně naklepejte.
Maso pečlivě přitiskněte do mouky; přebytek oklepejte. Pak je protáhněte v rozšlehaných vejcích a pečlivě obalte ve strouhance. Tu na vepřové důkladně přitiskněte. Jestli chcete, obalte řízky ve vejcích a strouhance ještě jednou.
Vhoďte do oleje drobečky strouhanky, abyste zjistili, jestli je už správně rozehřátý. Pokud ano, postupně do něj vkládejte řízky – pozor, neměly by si při smažení překážet. Smažte, dokud nejsou patřičně zlatavé; občas nádobou potřeste. Potom řízky vyjměte, nejlépe kleštěmi, a položte na vrstvu kuchyňského papíru nebo ubrousků. Odsaje se tak přebytečný tuk.
Podávejte nejlépe s vařenými bramborami, přelitými máslem, nebo s bramborovou kaší. Hodí se i jednoduchý zelený nebo okurkový salát.
Zkuste i králičí nebo telecí
Řízků se nemusíte vzdát, ani když vepřové není pro vás. Kuřecí se samozřejmě nabízí samo, ale od věci není ani králičí maso z vykostěných stehen. A stojí za to se vrátit ke kořenům a sáhnout i k telecímu!
Ať vám voní!
Aby se z vepřového vytratila charakteristická a ne každému libá vůně, můžete maso namočit do mléka nebo je před obalením potřít šťávou z česneku a čerstvého zázvoru.
Komentáře
Co je na tom řízku za kuchařské umění?
Neumím si představit kaši, která se mixuje. Kaše se šlehá. A smažit na olivovém oleji... néé...