Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nadýchané řízky

Nadýchané řízky

3.9/5 Počet hodnocení: 15
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2047 kcal
Bílkoviny 178 g
Sacharidy 210 g
Tuky 55 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jak na to, aby křehký, křupavý a zlatý obal skrýval i vláčné a šťavnaté maso? My vám to tajemství odhalíme!

Suroviny

lze nahradit 8-12 plátky z panenky
vejce 2 ks
velká, rozšlehaná se špetkou soli, případně lžičkou oleje nebo mléka
strouhanka 200 g
tuk
na smažení

Postup

1

Do kastrůlku vlijte tuk a na středním plameni ho nechte rozehřívat.

2

Plátky masa položte na sebe a paličkou je stejnoměrně naklepejte.

3

Maso pečlivě přitiskněte do mouky; přebytek oklepejte. Pak je protáhněte v rozšlehaných vejcích a pečlivě obalte ve strouhance. Tu na vepřové důkladně přitiskněte. Jestli chcete, obalte řízky ve vejcích a strouhance ještě jednou.

4

Vhoďte do oleje drobečky strouhanky, abyste zjistili, jestli je už správně rozehřátý. Pokud ano, postupně do něj vkládejte řízky – pozor, neměly by si při smažení překážet. Smažte, dokud nejsou patřičně zlatavé; občas nádobou potřeste. Potom řízky vyjměte, nejlépe kleštěmi, a položte na vrstvu kuchyňského papíru nebo ubrousků. Odsaje se tak přebytečný tuk.

5

Podávejte nejlépe s vařenými bramborami, přelitými máslem, nebo s bramborovou kaší. Hodí se i jednoduchý zelený nebo okurkový salát.

Zkuste i králičí nebo telecí
Řízků se nemusíte vzdát, ani když vepřové není pro vás. Kuřecí se samozřejmě nabízí samo, ale od věci není ani králičí maso z vykostěných stehen. A stojí za to se vrátit ke kořenům a sáhnout i k telecímu!

Ať vám voní!
Aby se z vepřového vytratila charakteristická a ne každému libá vůně, můžete maso namočit do mléka nebo je před obalením potřít šťávou z česneku a čerstvého zázvoru.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/10

Komentáře

12.11.2016 08:19

Co je na tom řízku za kuchařské umění?

04.03.2008 09:26
Moc dobrá obměna je, když řízky obalíte místo ve strouhance v rozmašírovaných obyčejných kukuřičných cornflakesech. Takto upravuji kuřecí řízky- úplně obyčejné v trojobalu-jen jak už jsem řekla místo strouhanky použijte lehce rozdrcené lupínky. Smažte na olivovém oleji a jako přílohu dělám bramborovou kaši- uvařené brmbory, mléko, máslo a nastrouhaný sýr-eidam. Brambory rozmačkám, přidám mléko, máslo, sůl. Mixerem mírně mixuji a přidám strouhaný sýr podle chuti, kaše je pak jemnější a příjemně táhlá, v horké kaši se totiž sýr rozpustí. Dobrou chuť!
17.07.2016 00:47

Neumím si představit kaši, která se mixuje. Kaše se šlehá. A smažit na olivovém oleji... néé...

03.09.2007 17:06
Recept se nachází v č.10/05, str.59