Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polévka vichyssoise
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 43
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2710 kcal
Bílkoviny 63 g
Sacharidy 307 g
Tuky 120 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vichyssoise [čti: višisoas], nejslavnější pórková polévka, pochází z francouzských lázní Vichy. Většinou se podává zastudena (v parném létě i na ledové tříšti), ale klidně si ji můžete ohřát.

Suroviny

máslo 3 PL
střední velikost, nakrájená najemno
pórek 350 g
jen bílá část nakrájená na kolečka+pažitka nebo pár koleček pórku na ozdobu
vývar kuřecí 1,5 l
případně z kostky
oloupané a nakrájené na kostky
sůl
pepř bílý
čerstvě mletý

Postup

1

Ve větším hrnci rozehřejte máslo a doměkka (ne dohněda!) na něm osmažte cibuli a pórek. Mezitím si připravte vývar – pokud použijete kostku, rozpusťte ji v horké vodě (my ji nechali rozpustit v malém množství vody v mikrovlnné troubě). Jakmile je zelenina dostatečně měkká, zalijte ji vývarem.

2

Základ na polévku přiveďte k varu, přidejte kostičky brambor a vařte, dokud nezměknou; trvá to asi čtvrt hodiny. Odstavte, a až polévka trochu vychladne, rozmixujte ji (pokud nemáte výkonný mixér, raději to proveďte po částech). Potom ji dejte tak na dvě hodiny do ledničky.

3

Vychlazenou polévku podle chuti okořeňte a vmíchejte smetanu. Před podáváním ozdobte osmahnutými kolečky pórku nebo pažitkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/12

Komentáře

ahoj,právě jsem dojedl báječnou polévku vichyssoise podle vašeho receptu.Četl jsem o ní v ve skvělé knížce od Anthonyho Bourdaina a prostě jsem si ji musel vyzkoušet.K vašemu receptu jsem ještě na konci přidal ke smetaně žloutek na zjemnění.je vynikající teplá i studená. všem doporučuji a Vám děkuji za dobrý recept...
Polévku zcela jistě zkuste - je rychlá, nenákladná a hlavně je to příjemná změna a obměna tradičního jídelníčku. Chutná opravdu jak teplá, tak studená. Ať se daří!
Urcite odporucam vyskusat tuto bajecnu polievku. Jest ju totiz patri k neopisatelnym zazitkom a stolovanie povysi na vynimocny zazitok. Bon apetit!
Recept se nachází v č.12/05, str.66
takto pripravovanou polevku jsem vylepsila prouzky ci kolecky ze zelene casti porku, ktere orestuji na masle a pridam do polevky povarit spolu s rozmixovanym porkem. Bila kremova polevka se zelenymi a zlutavymi prouzky vypada krasne a chut se zvyrazni.
Jedna z nejlepších polévek, co znám. Už jsem ji dělala mnohokrát, ať už pro hosty nebo rodinu, a vždy s velkým úspěchem. Vařila jsem ji i pro tchyni ve Statech a ta si pochvalovala, jak skvěle umím vařit:-)
Tuto polévku jsme si s manželem zamilovali v jedné skvělé restauraci. O to víc jsem jásala, když jsem tu našla recept. Hned jsme si ji uvařili a od té doby mám doma neustále pórek, abych byla vždy připravena.
to je jediné, co k tomu mohu dodat. láska na první ochutnání!

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč