Polévka vichyssoise

Polévka vichyssoise

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Více než hodinu 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2710 kcal
Bílkoviny 63 g
Cukr 307 g
Tuky 120 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Vichyssoise [čti: višisoas], nejslavnější pórková polévka, pochází z francouzských lázní Vichy. Většinou se podává zastudena (v parném létě i na ledové tříšti), ale klidně si ji můžete ohřát.

Suroviny

máslo 3 PL
cibule 1 ks
střední velikost, nakrájená najemno
pórek 350 g
jen bílá část nakrájená na kolečka+pažitka nebo pár koleček pórku na ozdobu
vývar kuřecí 1.5 l
(případně z kostky)
brambory 1 kg
oloupané a nakrájené na kostky
smetana ke šlehání 250 ml
sůl
pepř bílý
1. Ve větším hrnci rozehřejte máslo a doměkka (ne dohněda!) na něm osmažte cibuli a pórek. Mezitím si připravte vývar – pokud použijete kostku, rozpusťte ji v horké vodě (my ji nechali rozpustit v malém množství vody v mikrovlnné troubě). Jakmile je zelenina dostatečně měkká, zalijte ji vývarem.

2. Základ na polévku přiveďte k varu, přidejte kostičky brambor a vařte, dokud nezměknou; trvá to asi čtvrt hodiny. Odstavte, a až polévka trochu vychladne, rozmixujte ji (pokud nemáte výkonný mixér, raději to proveďte po částech). Potom ji dejte tak na dvě hodiny do ledničky.

3. Vychlazenou polévku podle chuti okořeňte a vmíchejte smetanu. Před podáváním ozdobte osmahnutými kolečky pórku nebo pažitkou.

Obchod Apetit