Polévka vichyssoise

Polévka vichyssoise

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Více než hodinu 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2710 kcal
Bílkoviny 63 g
Sacharidy 307 g
Tuky 120 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vichyssoise [čti: višisoas], nejslavnější pórková polévka, pochází z francouzských lázní Vichy. Většinou se podává zastudena (v parném létě i na ledové tříšti), ale klidně si ji můžete ohřát.

Suroviny

máslo 3 PL
cibule 1 ks
střední velikost, nakrájená najemno
pórek 350 g
jen bílá část nakrájená na kolečka+pažitka nebo pár koleček pórku na ozdobu
vývar kuřecí 1.5 l
(případně z kostky)
brambory 1 kg
oloupané a nakrájené na kostky
smetana ke šlehání 250 ml
sůl
pepř bílý
1. Ve větším hrnci rozehřejte máslo a doměkka (ne dohněda!) na něm osmažte cibuli a pórek. Mezitím si připravte vývar – pokud použijete kostku, rozpusťte ji v horké vodě (my ji nechali rozpustit v malém množství vody v mikrovlnné troubě). Jakmile je zelenina dostatečně měkká, zalijte ji vývarem.

2. Základ na polévku přiveďte k varu, přidejte kostičky brambor a vařte, dokud nezměknou; trvá to asi čtvrt hodiny. Odstavte, a až polévka trochu vychladne, rozmixujte ji (pokud nemáte výkonný mixér, raději to proveďte po částech). Potom ji dejte tak na dvě hodiny do ledničky.

3. Vychlazenou polévku podle chuti okořeňte a vmíchejte smetanu. Před podáváním ozdobte osmahnutými kolečky pórku nebo pažitkou.

Komentáře

Anonym

ahoj,právě jsem dojedl báječnou polévku vichyssoise podle vašeho receptu.Četl jsem o ní v ve skvělé knížce od Anthonyho Bourdaina a prostě jsem si ji musel vyzkoušet.K vašemu receptu jsem ještě na konci přidal ke smetaně žloutek na zjemnění.je vynikající teplá i studená. všem doporučuji a Vám děkuji za dobrý recept...

Anonym

Polévku zcela jistě zkuste - je rychlá, nenákladná a hlavně je to příjemná změna a obměna tradičního jídelníčku. Chutná opravdu jak teplá, tak studená. Ať se daří!

Anonym

Urcite odporucam vyskusat tuto bajecnu polievku. Jest ju totiz patri k neopisatelnym zazitkom a stolovanie povysi na vynimocny zazitok. Bon apetit!

Anonym

takto pripravovanou polevku jsem vylepsila prouzky ci kolecky ze zelene casti porku, ktere orestuji na masle a pridam do polevky povarit spolu s rozmixovanym porkem. Bila kremova polevka se zelenymi a zlutavymi prouzky vypada krasne a chut se zvyrazni.

Anonym

Jedna z nejlepších polévek, co znám. Už jsem ji dělala mnohokrát, ať už pro hosty nebo rodinu, a vždy s velkým úspěchem. Vařila jsem ji i pro tchyni ve Statech a ta si pochvalovala, jak skvěle umím vařit:-)

Anonym

Tuto polévku jsme si s manželem zamilovali v jedné skvělé restauraci. O to víc jsem jásala, když jsem tu našla recept. Hned jsme si ji uvařili a od té doby mám doma neustále pórek, abych byla vždy připravena.

Anonym

to je jediné, co k tomu mohu dodat. láska na první ochutnání!

Obchod Apetit