Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polévka vichyssoise
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 43
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2710 kcal
Bílkoviny 63 g
Sacharidy 307 g
Tuky 120 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vichyssoise [čti: višisoas], nejslavnější pórková polévka, pochází z francouzských lázní Vichy. Většinou se podává zastudena (v parném létě i na ledové tříšti), ale klidně si ji můžete ohřát.

Suroviny

střední velikost, nakrájená najemno
pórek 350 g
jen bílá část nakrájená na kolečka+pažitka nebo pár koleček pórku na ozdobu
vývar kuřecí 1,5 l
případně z kostky
oloupané a nakrájené na kostky
sůl
pepř bílý
čerstvě mletý

Postup

1

Ve větším hrnci rozehřejte máslo a doměkka (ne dohněda!) na něm osmažte cibuli a pórek. Mezitím si připravte vývar – pokud použijete kostku, rozpusťte ji v horké vodě (my ji nechali rozpustit v malém množství vody v mikrovlnné troubě). Jakmile je zelenina dostatečně měkká, zalijte ji vývarem.

2

Základ na polévku přiveďte k varu, přidejte kostičky brambor a vařte, dokud nezměknou; trvá to asi čtvrt hodiny. Odstavte, a až polévka trochu vychladne, rozmixujte ji (pokud nemáte výkonný mixér, raději to proveďte po částech). Potom ji dejte tak na dvě hodiny do ledničky.

3

Vychlazenou polévku podle chuti okořeňte a vmíchejte smetanu. Před podáváním ozdobte osmahnutými kolečky pórku nebo pažitkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/12

Komentáře

21.01.2010 19:34
to je jediné, co k tomu mohu dodat. láska na první ochutnání!
25.07.2008 21:53
Tuto polévku jsme si s manželem zamilovali v jedné skvělé restauraci. O to víc jsem jásala, když jsem tu našla recept. Hned jsme si ji uvařili a od té doby mám doma neustále pórek, abych byla vždy připravena.
07.02.2008 23:13
Jedna z nejlepších polévek, co znám. Už jsem ji dělala mnohokrát, ať už pro hosty nebo rodinu, a vždy s velkým úspěchem. Vařila jsem ji i pro tchyni ve Statech a ta si pochvalovala, jak skvěle umím vařit:-)
04.12.2007 12:04
takto pripravovanou polevku jsem vylepsila prouzky ci kolecky ze zelene casti porku, ktere orestuji na masle a pridam do polevky povarit spolu s rozmixovanym porkem. Bila kremova polevka se zelenymi a zlutavymi prouzky vypada krasne a chut se zvyrazni.
03.09.2007 21:06
Recept se nachází v č.12/05, str.66
06.02.2007 08:13
Urcite odporucam vyskusat tuto bajecnu polievku. Jest ju totiz patri k neopisatelnym zazitkom a stolovanie povysi na vynimocny zazitok. Bon apetit!
02.02.2007 15:37
Polévku zcela jistě zkuste - je rychlá, nenákladná a hlavně je to příjemná změna a obměna tradičního jídelníčku. Chutná opravdu jak teplá, tak studená. Ať se daří!
16.01.2007 19:12
ahoj,právě jsem dojedl báječnou polévku vichyssoise podle vašeho receptu.Četl jsem o ní v ve skvělé knížce od Anthonyho Bourdaina a prostě jsem si ji musel vyzkoušet.K vašemu receptu jsem ještě na konci přidal ke smetaně žloutek na zjemnění.je vynikající teplá i studená. všem doporučuji a Vám děkuji za dobrý recept...