0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pórková polévka s pastinákem

Pórková polévka s pastinákem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pórková polévka s pastinákem

4.1/5 Počet hodnocení: 27
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1439 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 207 g
Tuky 14 g
Vláknina 81 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle hustá zeleninová polévka s červenou čočkou přijde k chuti jak k obědu, tak k večeři. Dejte si ji s tmavým chlebem.

Suroviny

pórek 500 g
petržel 2 ks
olivový olej 1 PL
a 1 lžíce másla
vývar zeleninový 1 l
může být z kostky, či voda
petrželka 1 svazku
sůl
pepř
mletý
muškátový oříšek

1 Pórek podélně rozkrojte, dobře propláchněte a nakrájejte napříč na jemné plátky. Pastináky a petržel oloupejte a nakrájejte na kousky. Ve větším hrnci zahřejte olej a máslo a postupně na něm opečte kořenovou zeleninu a pórek (hrst si nechte stranou). Zalijte vývarem a povařte pět až deset minut.

2 Přidejte červenou čočku, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, sůl a pepř a vařte dalších 8 minut. Dochuťte a na talířích posypte nasekanou petrželkou a zbylým pórkem.

 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/9

Komentáře

Roman Ba

Uvařil jsem s malou úpravou receptu - bez červené čočky a místo hladko-listé petržele použil libeček, a také přidal trochu drceného kmínu. Velmi dobré.

Jindra Balarinová

Moc dobrá polévka. Na recept mě upozornila dcera a musela jsem jí dát za pravdu, že je chutná. Zařadila jsem ji mezi oblíbené a vařím pravidelně.

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...