Recepty na husté polévky
Husté a zahuštěné polévky jsou českou doménou. Potkávají se v nich obvykle klasické české suroviny: brambory, luštěniny a kořenová zelenina, někdy smetana a jíška. Polévka, ve které "stojí lžíce", navíc často vydá za plnohodnotnou večeři či oběd. Ne nadarmo se říká: „Polévka je grunt!“
...Hustá polévka zahřeje
Jakmile se ochladí, přichází čas na husté vydatné polévky. V našich končinách do nich rádi přidáváme brambory nebo třeba kysané zelí.
- Už jen polévka z kysaného zelí má u nás dokonce hned několik regionálních verzí: klasickou zelňačku, kyselicu s houbami a valašskou kyselicu s klobásou. U sousedů na Slovensku pak navíc mají ještě tzv. kapustnicu.
- Co se použití brambor v polévkách, nesmíme pominout recept na tradiční českou bramboračku plnou majoránky, česneku a lesních hub. Brambory patří také do krkonošského kysela.
- Dáváte-li přednost spíše bezmasé husté polévce, vyzkoušejte třeba indický čočkový dhal s cizrnou. U této polévky můžeme naplno využít zahřívací funkci typického indického koření, jakým je zázvor, kajenský pepř, římský kmín, koriandr a kurkuma.
- Českým hustým luštěninovým polévkám kraluje čočková polévka s párkem, mexická fazolová polévka plná rajčat nenechá chladným nikoho.
Čím polévku zahustit?
Asi nejpoužívanějším polévkovým zahušťovadlem v české kuchyni je máslová jíška. Aby byla polévka chutná, je potřeba jíšku dostatečně dlouho provařit. Tuto dobu výrazně zkrátíte, pokud jíšku do polévky zarestujete hned na začátku.
- Polévku však lze zahustit i dětskou krupičkou, rozkvedlanými vejci, rozmačkanými vařenými bramborami, obilovinami (rýže, ovesné vločky, bulgur, pohanka) nebo úplným či částečným rozmixováním části polévky.
- Pro krémovější konzistenci použijte na zahuštění smetanu na vaření.
- Na smetanovém základu je postavena legendární česká houbová polévka kulajda.
Husté polévky nakrmí celou rodinu
I když na husté polévky jsme v Čechách experti, jejich obdobu najdeme všude ve světě. Je to i tím, že hustá polévka obvykle spolehlivě zasytí velký počet strávníků a neudělá nikomu díru do peněženky. Pokud ji navíc servírujeme s domácím pečivem, vydá za jeden teplý denní chod.
- Pokud vám však připadá, že polévka je jídlem z nouze, nenechte se mýlit, dokladem o vysokém postavení hustých polévek je třeba vánoční rybí polévka, chowder nebo tzv. kaldoun. Všechny jsou součástí slavnostních menu.
- Nemusíme chodit daleko pro ikonický ruský boršč. Jeho základem je bílé zelí, červená řepa, brambory a chceme-li aby byl boršč opravdu vydatný, tak i hovězí, skopové či vepřové maso.
Celý popis