Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Blesková vejce: 20 jídel do 20 minut

Blesková vejce: 20 jídel do 20 minut

I kdyby lednice zela prázdnotou, vejce vám vždy zachrání hladový večer. Nabízí bezpočet variant na snadné a rychlé pokrmy. Ochutnejte 20 jídel, která máte na stole do 20 minut.

 

Vejce jsou takový malý zázrak. Nepotřebují dlouhou přípravu, v případě správného receptu můžete jíst už za 10 minut od chvíle, kdy dostanete hlad. V soutěži na čas vedou míchaná vejce nebo omeleta, které jsou hotové prakticky okamžitě, přitom mohou pokaždé chutnat jinak – posypte je sýrem (čedar, parmazán nebo i obyčejná gouda dodají jídlu na chuti i sytosti), vyberte pečivo (jednou opečenou bagetu, podruhé krajíc kváskového chleba), přidejte zeleninu nebo salát podle zásob a večeře je na stole. 

Vejce si však zamilujete nejen pro snadnou přípravu a mnoho variant pokrmů. Jsou také velmi dobrým zdrojem levných a vysoce kvalitních bílkovin. Najdete v nich také vitaminy B2, B6 a B12 a menší množství různých minerálů, jako jsou zinek, železo a měď. Vejce patří k potravinám, které ocení i  váš mozek. Nejvýživnější látky obsahuje žloutek, bílek se naopak skládá z bílkovin, které naše tělo umí výborně využít. 

Související články

Jak připravit dokonalé pošírované vejce?
  • Tipy a triky

Jak připravit dokonalé pošírované vejce?

Chcete si vychutnat čerstvá vejce, ale omeleta už se vám trochu zajídá? Pošírování je šetrná metoda, která vám pomůže zachovat nutriční hodnoty potravin, a navíc si výživnou snídani přichystáte během chvilky. Máme pro vás pár užitečných...
5+1 dobrých důvodů, proč kupovat BIO vejce
  • Tipy a triky

5+1 dobrých důvodů, proč kupovat BIO vejce

Hon na BIO?Za posledních dvacet let zažila BIO vajíčka opravdový „boom“. Počet strávníků, kteří upřednosťnují kvalitu před nižší cenou, navíc každoročně stoupá (jen v roce 2017 hlásily vybrané obchodní řetězce zvýšení...

Vejce můžete použít jako samostatný základ pokrmů, jako v receptech, které vám nabízíme k vyzkoušení, nebo jimi obohatit jídla, kterých chcete dodat ještě větší dávku bílkovin, např. k chlebu s rybičkovou pomazánkou, do salátu apod.

Kde vejce nakupovat

Přimlouváme se za nákup vajec od místních chovatelů, kteří slepičkám zajišťují dostatek životního prostoru a volný výběh. Poptejte se v okolí, u známých nebo se přidejte do některé z facebookových skupin, které se zaměřují na ekologické hospodářství, pěstování v přírodních zahradách, lokální a udržitelné zemědělství a produkci. Mohou vám předat užitečné kontakty na blízké chovatele, kteří respektují přirozené potřeby slepic.

Možnost nakoupit si vejce z volného chovu nabízí například také online farmářské tržiště Scuk a další prodejní portály. 

Související články

Jak vařit vejce
  • Soutěže

Jak vařit vejce

Důležitý je začátek. Vejce včas vytáhněte z lednice, aby měla pokojovou teplotu. Pokud jste je nestihli půl hodiny před vařením vytáhnout z ledničky, počítejte s tím, že se budou vařit déle. Voda by se neměla vařit klokotem, ale jen jemně...
Jak vybírat slepičí vejce
  • Tipy a triky

Jak vybírat slepičí vejce

Druhy českých vajec Na českém trhu seženete slepičí vejce, která se liší způsobem chovu nosnic. Ten se promítá v kvalitě i ve výsledné ceně vajec. Vejce klecová se vyznačují nízkou cenou a stabilní kvalitou, ale mnozí je považují...

Jak vejce připravovat

U vajec platí, že méně je více. Při přípravě vařených vajec doporučujeme použít stopky nebo kuchyňský budík a opravdu si pohlídat přesný čas vaření. Jen tak neskončíte s vejci přesušenými a se zeleným okrajem mezi žloutkem a bílkem. Stejně tak omelety, sázená vejce a vlastně všechny vaječné varianty jsou mnohem lepší, když vejcím na ohni dopřejete jen nezbytně nutný čas, abyste zachovali jejich fantastickou krémovost. Nebojte se je z ohně stáhnout i o chviličku dříve, na teplé pánvi či v pekáči zbytkovým teplem dojdou.

A ještě jeden praktický tip: při výběru receptu se zamyslete také nad tím, jak stará vejce v lednici máte. Pokud připravujete večeři z čerstvě nakoupených, vařená vejce nebudou ta nejlepší volba, protože se vám budou neskutečně špatně loupat. Zato omelety, frittaty a všechna jídla, do kterých vejce rozklepnete, jsou sázkou na jistotu.

Obchod Apetit