Blesková vejce: 20 jídel do 20 minut

I kdyby lednice zela prázdnotou, vejce vám vždy zachrání hladový večer. Nabízí bezpočet variant na snadné a rychlé pokrmy. Ochutnejte 20 jídel, která máte na stole do 20 minut.
Vejce jsou takový malý zázrak. Nepotřebují dlouhou přípravu, v případě správného receptu můžete jíst už za 10 minut od chvíle, kdy dostanete hlad. V soutěži na čas vedou míchaná vejce nebo omeleta, které jsou hotové prakticky okamžitě, přitom mohou pokaždé chutnat jinak – posypte je sýrem (čedar, parmazán nebo i obyčejná gouda dodají jídlu na chuti i sytosti), vyberte pečivo (jednou opečenou bagetu, podruhé krajíc kváskového chleba), přidejte zeleninu nebo salát podle zásob a večeře je na stole.
Vejce si však zamilujete nejen pro snadnou přípravu a mnoho variant pokrmů. Jsou také velmi dobrým zdrojem levných a vysoce kvalitních bílkovin. Najdete v nich také vitaminy B2, B6 a B12 a menší množství různých minerálů, jako jsou zinek, železo a měď. Vejce patří k potravinám, které ocení i váš mozek. Nejvýživnější látky obsahuje žloutek, bílek se naopak skládá z bílkovin, které naše tělo umí výborně využít.
Vejce můžete použít jako samostatný základ pokrmů, jako v receptech, které vám nabízíme k vyzkoušení, nebo jimi obohatit jídla, kterých chcete dodat ještě větší dávku bílkovin, např. k chlebu s rybičkovou pomazánkou, do salátu apod.
Kde vejce nakupovat
Přimlouváme se za nákup vajec od místních chovatelů, kteří slepičkám zajišťují dostatek životního prostoru a volný výběh. Poptejte se v okolí, u známých nebo se přidejte do některé z facebookových skupin, které se zaměřují na ekologické hospodářství, pěstování v přírodních zahradách, lokální a udržitelné zemědělství a produkci. Mohou vám předat užitečné kontakty na blízké chovatele, kteří respektují přirozené potřeby slepic.
Možnost nakoupit si vejce z volného chovu nabízí například také online farmářské tržiště Scuk a další prodejní portály.
Jak vejce připravovat
U vajec platí, že méně je více. Při přípravě vařených vajec doporučujeme použít stopky nebo kuchyňský budík a opravdu si pohlídat přesný čas vaření. Jen tak neskončíte s vejci přesušenými a se zeleným okrajem mezi žloutkem a bílkem. Stejně tak omelety, sázená vejce a vlastně všechny vaječné varianty jsou mnohem lepší, když vejcím na ohni dopřejete jen nezbytně nutný čas, abyste zachovali jejich fantastickou krémovost. Nebojte se je z ohně stáhnout i o chviličku dříve, na teplé pánvi či v pekáči zbytkovým teplem dojdou.
A ještě jeden praktický tip: při výběru receptu se zamyslete také nad tím, jak stará vejce v lednici máte. Pokud připravujete večeři z čerstvě nakoupených, vařená vejce nebudou ta nejlepší volba, protože se vám budou neskutečně špatně loupat. Zato omelety, frittaty a všechna jídla, do kterých vejce rozklepnete, jsou sázkou na jistotu.