Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Blesková vejce: 20 jídel do 20 minut

I kdyby lednice zela prázdnotou, vejce vám vždy zachrání hladový večer. Nabízí bezpočet variant na snadné a rychlé pokrmy. Ochutnejte 20 jídel, která máte na stole do 20 minut.

Vejce jsou takový malý zázrak. Nepotřebují dlouhou přípravu, v případě správného receptu můžete jíst už za 10 minut od chvíle, kdy dostanete hlad. V soutěži na čas vedou míchaná vejce nebo omeleta, které jsou hotové prakticky okamžitě, přitom mohou pokaždé chutnat jinak – posypte je sýrem (čedar, parmazán nebo i obyčejná gouda dodají jídlu na chuti i sytosti), vyberte pečivo (jednou opečenou bagetu, podruhé krajíc kváskového chleba), přidejte zeleninu nebo salát podle zásob a večeře je na stole. 

Vejce si však zamilujete nejen pro snadnou přípravu a mnoho variant pokrmů. Jsou také velmi dobrým zdrojem levných a vysoce kvalitních bílkovin. Najdete v nich také vitaminy B2, B6 a B12 a menší množství různých minerálů, jako jsou zinek, železo a měď. Vejce patří k potravinám, které ocení i  váš mozek. Nejvýživnější látky obsahuje žloutek, bílek se naopak skládá z bílkovin, které naše tělo umí výborně využít. 

Jak připravit dokonalé pošírované vejce?

Chcete si vychutnat čerstvá vejce, ale omeleta už se vám trochu zajídá? Pošírování je šetrná metoda, která vám pomůže...

Vejce můžete použít jako samostatný základ pokrmů, jako v receptech, které vám nabízíme k vyzkoušení, nebo jimi obohatit jídla, kterých chcete dodat ještě větší dávku bílkovin, např. k chlebu s rybičkovou pomazánkou, do salátu apod.

Kde vejce nakupovat

Přimlouváme se za nákup vajec od místních chovatelů, kteří slepičkám zajišťují dostatek životního prostoru a volný výběh. Poptejte se v okolí, u známých nebo se přidejte do některé z facebookových skupin, které se zaměřují na ekologické hospodářství, pěstování v přírodních zahradách, lokální a udržitelné zemědělství a produkci. Mohou vám předat užitečné kontakty na blízké chovatele, kteří respektují přirozené potřeby slepic.

Možnost nakoupit si vejce z volného chovu nabízí například také online farmářské tržiště Scuk a další prodejní portály. 

5+1 dobrých důvodů, proč kupovat BIO vejce

Vajíčka patří mezi běžné potraviny v naší kuchyni. A za každým z nich stojí (nebo spíš sedí) jedna slepice. Jenže na...

Jak vejce připravovat

U vajec platí, že méně je více. Při přípravě vařených vajec doporučujeme použít stopky nebo kuchyňský budík a opravdu si pohlídat přesný čas vaření. Jen tak neskončíte s vejci přesušenými a se zeleným okrajem mezi žloutkem a bílkem. Stejně tak omelety, sázená vejce a vlastně všechny vaječné varianty jsou mnohem lepší, když vejcím na ohni dopřejete jen nezbytně nutný čas, abyste zachovali jejich fantastickou krémovost. Nebojte se je z ohně stáhnout i o chviličku dříve, na teplé pánvi či v pekáči zbytkovým teplem dojdou.

A ještě jeden praktický tip: při výběru receptu se zamyslete také nad tím, jak stará vejce v lednici máte. Pokud připravujete večeři z čerstvě nakoupených, vařená vejce nebudou ta nejlepší volba, protože se vám budou neskutečně špatně loupat. Zato omelety, frittaty a všechna jídla, do kterých vejce rozklepnete, jsou sázkou na jistotu. 

Přidat komentář