0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chřestová polévka s medvědím česnekem

Chřestová polévka s medvědím česnekem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Chřestová polévka s medvědím česnekem

4.1/5 Počet hodnocení: 15
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 - 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1718 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 116 g
Tuky 118 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V téhle polévce se snoubí chuti jara: svěží a výrazný medvědí česnek a sladký a jemný bílý chřest.

Suroviny

chřest bílý 500 g
vývar zeleninový 1 l
nebo kuřecí vývar
máslo 60 g
vychlazené + na krutony
sůl
pepř
čerstvě mletý
citronová šťáva 1 ČL

1 Chřest zbavte dřevnatých konců a pečlivě oloupejte. Medvědí česnek omyjte a nakrájejte nahrubo; trochu celých listů odložte na ozdobení.

2 Z chřestu okrájejte špičky, vařte je v horkém vývaru asi 5 minut a pak vylovte děrovanou sběračkou a odložte. Potom do vývaru vložte stonky chřestu nakrájené na špalíky a vařte je asi 10 minut doměkka. V polovině vaření vsypte medvědí česnek. Ke konci vlijte smetanu. Odstavte a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. 

3 Mezitím opečte v pánvi na másle ciabat- tu nakrájenou na kostičky.

4 Do polévky vmíchejte natenko nakrájené máslo, osolte, opepřete a ochuťte citronovou šťávou. Podávejte s chřestovými špičkami a odloženým medvědím česnekem, doplněné krutony. 

CHŘEST

  • U chřestu je zásadně důležitá čerstvost. Čím dříve po sklizni chřest jíte, tím je sladší – to platí pro všechny varianty (bílou, zelenou i u nás exotickou fialovou).
     
  • Pomůcka při nákupu chřestu – čerstvý chřest se nedá ohnout, protože praskne. Podobným způsobem sice můžete zkusit oddělit dřevnaté konce, ale většinou za cenu zbytečných ztrát. 

Vše, co musíte vědět o chřestu:

[[nid:31427]]

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/5

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...