Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Chřestová polévka s medvědím česnekem

V téhle polévce se snoubí chuti jara: svěží a výrazný medvědí česnek a sladký a jemný bílý chřest.

Vydání: 2015/5
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 - 6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT15M
Vaření 0:15
Polévka

Ingredience

    • 500 g bílého chřestu
    • 1 svazek medvědího česneku
    • 1 litr zeleninového nebo drůbežího vývaru
    • 200 ml smetany ke šlehání
    • 1 menší ciabatta
    • 60 g másla, vychlazeného + na krutony
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 lžička citronové šťávy

Příprava jídla

1 Chřest zbavte dřevnatých konců a pečlivě oloupejte. Medvědí česnek omyjte a nakrájejte nahrubo; trochu celých listů odložte na ozdobení.

2 Z chřestu okrájejte špičky, vařte je v horkém vývaru asi 5 minut a pak vylovte děrovanou sběračkou a odložte. Potom do vývaru vložte stonky chřestu nakrájené na špalíky a vařte je asi 10 minut doměkka. V polovině vaření vsypte medvědí česnek. Ke konci vlijte smetanu. Odstavte a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. 

3 Mezitím opečte v pánvi na másle ciabat- tu nakrájenou na kostičky.

4 Do polévky vmíchejte natenko nakrájené máslo, osolte, opepřete a ochuťte citronovou šťávou. Podávejte s chřestovými špičkami a odloženým medvědím česnekem, doplněné krutony. 

CHŘEST

  • U chřestu je zásadně důležitá čerstvost. Čím dříve po sklizni chřest jíte, tím je sladší – to platí pro všechny varianty (bílou, zelenou i u nás exotickou fialovou),
  • Pomůcka při nákupu chřestu – čerstvý chřest se nedá ohnout, protože praskne. Podobným způsobem sice můžete zkusit oddělit dřevnaté konce, ale většinou za cenu zbytečných ztrát. 
     

Vše, co musíte vědět o chřestu:

Tajemství lahodného chřestu

Víte, jak poznat čerstvý chřest a jak jej správně připravit?
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Ravioly s chřestem a ricottou

Steak s chřestem a holandskou omáčkou

Nakládaný chřest

Chřestový quiche

Chřestové rizoto s lososem uzeným teplým kouřem

10x jarní polévka

Dva odstíny chřestu

Svěží jídla proti jarní únavě

Přidat komentář