Chřestová polévka s medvědím česnekem v sobě snoubí ty nejlepší chutě jara: svěží a výrazný medvědí česnek a sladký a jemný bílý chřest. Pokud jste si do teď mysleli, že chřestová polévka se už ničím vylepšit nedá, pak tento recept vás vyvede z omylu.
Suroviny
Postup
Chřest zbavte dřevnatých konců a pečlivě oloupejte. Medvědí česnek omyjte a nakrájejte nahrubo; trochu celých listů odložte na ozdobení.
Z chřestu okrájejte špičky, vařte je v horkém vývaru asi 5 minut a pak vylovte děrovanou sběračkou a odložte. Potom do vývaru vložte stonky chřestu nakrájené na špalíky a vařte je asi 10 minut doměkka. V polovině vaření vsypte medvědí česnek. Ke konci vlijte smetanu. Odstavte a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
Mezitím opečte v pánvi na másle ciabattu nakrájenou na kostičky.
Do polévky vmíchejte natenko nakrájené máslo, osolte, opepřete a ochuťte citronovou šťávou. Podávejte s chřestovými špičkami a odloženým medvědím česnekem, doplněné krutony.
CHŘEST
- U chřestu je zásadně důležitá čerstvost. Čím dříve po sklizni chřest jíte, tím je sladší – to platí pro všechny varianty (bílou, zelenou i u nás exotickou fialovou).
- Pomůcka při nákupu chřestu – čerstvý chřest se nedá ohnout, protože praskne. Podobným způsobem sice můžete zkusit oddělit dřevnaté konce, ale většinou za cenu zbytečných ztrát.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 10x jarní polévka(10 receptů )
- 37 skvělých receptů se zeleným a bílým chřestem v hlavní roli(37 receptů )
- 18 receptů s medvědím česnekem: nejlepší tipy, jak bylinku zpracovat(18 receptů )
- Jedeme na zelenou(42 receptů )
- Česnek v tradiční kuchyni: 60 ověřených receptů od nejlepší pomazánky po omáčku(60 receptů )
- Trpíte jarní únavou a svádíte to na počasí? Možná je to spíše chybou v jídelníčku, kterou dělají všichni(23 receptů )
- Uvařte si 30 rychlých a snadných jarních receptů, které hýří barvami. Potěší vaše oči i žaludek(30 receptů )
- Chřestová polévka je jarní životabudič: Připravit ji můžete z bílého i zeleného chřestu(13 receptů )