Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Chřestová polévka s medvědím česnekem
Chřestová polévka s medvědím česnekem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Chřestová polévka s medvědím česnekem

3.8/5 Počet hodnocení: 23
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 - 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1718 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 116 g
Tuky 118 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V téhle polévce se snoubí chuti jara: svěží a výrazný medvědí česnek a sladký a jemný bílý chřest.

Suroviny

vývar zeleninový 1 l
nebo kuřecí vývar
vychlazené + na krutony
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Chřest zbavte dřevnatých konců a pečlivě oloupejte. Medvědí česnek omyjte a nakrájejte nahrubo; trochu celých listů odložte na ozdobení.

    2

    Z chřestu okrájejte špičky, vařte je v horkém vývaru asi 5 minut a pak vylovte děrovanou sběračkou a odložte. Potom do vývaru vložte stonky chřestu nakrájené na špalíky a vařte je asi 10 minut doměkka. V polovině vaření vsypte medvědí česnek. Ke konci vlijte smetanu. Odstavte a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.

    3

    Mezitím opečte v pánvi na másle ciabat- tu nakrájenou na kostičky.

    4

    Do polévky vmíchejte natenko nakrájené máslo, osolte, opepřete a ochuťte citronovou šťávou. Podávejte s chřestovými špičkami a odloženým medvědím česnekem, doplněné krutony. 

    CHŘEST

    • U chřestu je zásadně důležitá čerstvost. Čím dříve po sklizni chřest jíte, tím je sladší – to platí pro všechny varianty (bílou, zelenou i u nás exotickou fialovou).
       
    • Pomůcka při nákupu chřestu – čerstvý chřest se nedá ohnout, protože praskne. Podobným způsobem sice můžete zkusit oddělit dřevnaté konce, ale většinou za cenu zbytečných ztrát. 

    Související články

    Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/5 spolu s mnoha dalšími recepty

    Autor: redakce Apetitu

    Apetit 2015/5

    Apetit magazín

    Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
    • Tipy a triky

    Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

    Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...