V téhle polévce se snoubí chuti jara: svěží a výrazný medvědí česnek a sladký a jemný bílý chřest.
Suroviny
1 Chřest zbavte dřevnatých konců a pečlivě oloupejte. Medvědí česnek omyjte a nakrájejte nahrubo; trochu celých listů odložte na ozdobení.
2 Z chřestu okrájejte špičky, vařte je v horkém vývaru asi 5 minut a pak vylovte děrovanou sběračkou a odložte. Potom do vývaru vložte stonky chřestu nakrájené na špalíky a vařte je asi 10 minut doměkka. V polovině vaření vsypte medvědí česnek. Ke konci vlijte smetanu. Odstavte a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
3 Mezitím opečte v pánvi na másle ciabat- tu nakrájenou na kostičky.
4 Do polévky vmíchejte natenko nakrájené máslo, osolte, opepřete a ochuťte citronovou šťávou. Podávejte s chřestovými špičkami a odloženým medvědím česnekem, doplněné krutony.
CHŘEST
- U chřestu je zásadně důležitá čerstvost. Čím dříve po sklizni chřest jíte, tím je sladší – to platí pro všechny varianty (bílou, zelenou i u nás exotickou fialovou).
- Pomůcka při nákupu chřestu – čerstvý chřest se nedá ohnout, protože praskne. Podobným způsobem sice můžete zkusit oddělit dřevnaté konce, ale většinou za cenu zbytečných ztrát.
Vše, co musíte vědět o chřestu:
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Uvařte si 30 rychlých a snadných jarních receptů, které hýří barvami. Potěší vaše oči i žaludek(30 receptů)
- 10x jarní polévka(10 receptů)
- 37 skvělých receptů se zeleným a bílým chřestem v hlavní roli(37 receptů)
- Jedeme na zelenou(42 receptů)
- Česnek v tradiční kuchyni: 60 ověřených receptů od nejlepší pomazánky po omáčku(60 receptů)
- 18 receptů s medvědím česnekem: nejlepší tipy, jak bylinku zpracovat(18 receptů)
- Trpíte jarní únavou a svádíte to na počasí? Možná je to spíše chybou v jídelníčku, kterou dělají všichni(23 receptů)