Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Uvařte si 30 rychlých a snadných jarních receptů, které hýří barvami. Potěší vaše oči i žaludek

Uvařte si 30 rychlých a snadných jarních receptů, které hýří barvami. Potěší vaše oči i žaludek
ZDROJ: Sara Dubler/ Unsplash

Rychle hotové a chutné recepty patří mezi klenoty, které se předávají z generace na generaci. Jarní sezóna vám však dává jednu velkou výhodu: spoustu rozmanitých a hlavně pestrobarevných surovin, které nemusíte nijak zdlouhavě zpracovávat a na talíři budou vždy vypadat i chutnat skvěle.

Zelená není jen tráva

Jestli se některá barva na našem talíři objevuje na jaře častěji než po zbytek roku, je to určitě zelená. Příroda se probouzí a tak přichází i možnost oživit jídelníček o něco sezónního a čerstvého, co vás nabije novou energií.

  • Ideální je zelený chřest. Nepotřebuje složitou úpravu, ani v kuchyni nestrávíte moc času. Ten můžete využít venku na sluníčku a k večeři si vystačíte s kouskem másla a strouhankou nebo holandskou omáčkou.
  • Pokud se na procházku vydáte, porozhlédněte se po místech výskytu medvědího nebo podivného česneku a vyrobte třeba si senzační pesto.
  • Toužíte-li po jarní očistě, nasbírejte si k tomu ještě pár mladých kopřiv, hodí se skvěle do velikonoční nádivky či pesta nebo k přípravě detoxikačního čaje.
  • Zapomenout nemůžeme ani na oblíbený hrášek. Rozumí si s mátou a tuto kombinaci doporučujeme hlavně, co se týče krémových polévek.

Žlutá vajíčka k jaru patří

Co by to bylo za jarní menu bez suroviny, která je neodmyslitelně spjata s Velikonocemi, bez vajíček.

  • Plná lednice vajec vás po letošních Velikonocích nijak nerozhodí. Připravte si jednu z našich vaječných pomazánek. Podíl bílkovin ještě více našlápnete přidáním lučiny, říz dodáte lžičkou pikantní hořčice nebo kyselou okurkou.
  • Vajíčková pomazánka vám připadá fádní? Pro slavnostní studenou večeři neexistuje nic vhodnějšího než plněná vejce. Máte-li rádi ostrá jídla, doporučujeme ji ochutit trochou chili nebo wasabi pasty.
  • Vejce dobře fungují i s mletým masem. Pokud hledáte odvahu k přípravě skotského vejce nebo sekané plněné vejci, kdy jindy než o Velikonocích se do nich pustit.
  • Královnou vaječných jarních jídel je však nádivka. Máte radši tu s uzeným nebo vegetariánskou kopřivovou verzi?

Všechny barvy duhy

Jarní svátky oslavíte nejlépe pestrobarevně. Ač možná jindy dáváte přednost střídmějšímu zdobení koláčů, dortů a jiných dezertů, klidně se v tomhle období odvažte.

  • Bílá poleva patří k Vánocům, jaro volá po barvách, které jistě potěší i děti. Nechte je perníčky ozdobit za vás. Možná se budete divit, co jejich fantazie dokáže.
  • Upečte koledníkům oranžové mrkvové muffiny nebo rovnou cupcaky zdobené jedlými květy a mrkvovou natí
  • Zdobit květy však nemusíte pouze dorty a dezerty. Do rukolového salátu přidejte čerstvě natrhané sedmikrásky nebo měsíček, který vypadá i chutná božsky. Připravit si můžete i italský salát panzanella, který barvami doslova hýří.

Recepty na jednotlivá jídla a spoustu dalších najdete ve výběru pod článkem nebo v našich Apetit kuchařkách.

Zdroje: Apetit, NYTimesCooking, ThePioneerWoman

Skryt pre seznam
Autor: Eva.Dvorakova