Zelená není jen tráva
Jestli se některá barva na našem talíři objevuje na jaře častěji než po zbytek roku, je to určitě zelená. Příroda se probouzí a tak přichází i možnost oživit jídelníček o něco sezónního a čerstvého, co vás nabije novou energií.
- Ideální je zelený chřest. Nepotřebuje složitou úpravu, ani v kuchyni nestrávíte moc času. Ten můžete využít venku na sluníčku a k večeři si vystačíte s kouskem másla a strouhankou nebo holandskou omáčkou.
- Pokud se na procházku vydáte, porozhlédněte se po místech výskytu medvědího nebo podivného česneku a vyrobte třeba si senzační pesto.
- Toužíte-li po jarní očistě, nasbírejte si k tomu ještě pár mladých kopřiv, hodí se skvěle do velikonoční nádivky či pesta nebo k přípravě detoxikačního čaje.
- Zapomenout nemůžeme ani na oblíbený hrášek. Rozumí si s mátou a tuto kombinaci doporučujeme hlavně, co se týče krémových polévek.
Žlutá vajíčka k jaru patří
Co by to bylo za jarní menu bez suroviny, která je neodmyslitelně spjata s Velikonocemi, bez vajíček.
- Plná lednice vajec vás po letošních Velikonocích nijak nerozhodí. Připravte si jednu z našich vaječných pomazánek. Podíl bílkovin ještě více našlápnete přidáním lučiny, říz dodáte lžičkou pikantní hořčice nebo kyselou okurkou.
- Vajíčková pomazánka vám připadá fádní? Pro slavnostní studenou večeři neexistuje nic vhodnějšího než plněná vejce. Máte-li rádi ostrá jídla, doporučujeme ji ochutit trochou chili nebo wasabi pasty.
- Vejce dobře fungují i s mletým masem. Pokud hledáte odvahu k přípravě skotského vejce nebo sekané plněné vejci, kdy jindy než o Velikonocích se do nich pustit.
- Královnou vaječných jarních jídel je však nádivka. Máte radši tu s uzeným nebo vegetariánskou kopřivovou verzi?
Všechny barvy duhy
Jarní svátky oslavíte nejlépe pestrobarevně. Ač možná jindy dáváte přednost střídmějšímu zdobení koláčů, dortů a jiných dezertů, klidně se v tomhle období odvažte.
- Bílá poleva patří k Vánocům, jaro volá po barvách, které jistě potěší i děti. Nechte je perníčky ozdobit za vás. Možná se budete divit, co jejich fantazie dokáže.
- Upečte koledníkům oranžové mrkvové muffiny nebo rovnou cupcaky zdobené jedlými květy a mrkvovou natí.
- Zdobit květy však nemusíte pouze dorty a dezerty. Do rukolového salátu přidejte čerstvě natrhané sedmikrásky nebo měsíček, který vypadá i chutná božsky. Připravit si můžete i italský salát panzanella, který barvami doslova hýří.
Recepty na jednotlivá jídla a spoustu dalších najdete ve výběru pod článkem nebo v našich Apetit kuchařkách.
Zdroje: Apetit, NYTimesCooking, ThePioneerWoman