Chřestová polévka ze zeleného chřestu má krémovou konzistenci a zažene i tu největší jarní únavu. Od dubna do května, kdy je hlavní chřestová sezóna jsou stonky plné síly a vitamínů, které naše tělo právě v tomto období potřebuje. Nechte vyniknout jemnou chuť polévky a ničím výrazným ji nekořeňte. Stačí jen sůl, pepř a dotáhnout smetanou.
Suroviny
Postup
Chřest očistěte a odkrojte dřevnaté konce. Nakrájejte ho na kousky.
Máslo rozpusťte v hrnci a osmahněte na něm cibulku, ale jen tak, aby ještě nechytila barvu.
Zalijte studeným vývarem. Přiveďte k varu, vsypte chřest a povařte asi dvacet minut (dokud nezměkne).
Vyjměte několik kousků, použijete je nakonec na ozdobu. Polévku rozmixujte (můžete použít ponorný mixér), dochuťte solí a pepřem, zjemněte smetanou a ozdobte hrubě drceným vícebarevným pepřem. Lžíci chladného másla rozkrájejte na kousky a ty vložte do polévky a rozmíchejte. Zjemní ji a zahustí. Pak už nevařte!
Chřest, který jste si odložili stranou na ozdobu, nahrubo nasekejte a spolu s pepřem jím posypte polévku. Podávejte s křupavým čerstvým pečivem.
Komentáře