Domácí kimči
Do hodiny
Velmi snadné
Abychom byli zdraví, je více než zobání doplňků stravy účinnější dopřát si zakysané mléčné výrobky, kysané zelí, okurky rychlokvašky či čím dál tím víc populárnější ostré korejské kimči nebo britské pickles. Jíst je můžete samotné, dají se ale skvěle zakoponovat jako křupavý element do jídla!
Výzkumy zabývající se imunitou se čím dál více soustředí na lidský mikrobiom – tedy na miliardy mikroorganismů, které žijí v našem těle. Ukazuje se, že správné složení mikrobiomu má na obranyschopnost našeho organismu značný vliv. Čím pestřejší je náš „vnitřní život“, tím lépe odoláváme chorobám. Prastarý způsob konzervace potravin pomocí kvašení produkuje přesně ty organismy, které jsou našemu tělu nejvíce prospěšné. Tak vzhůru na něj!
Na výběr je možnost dlouhého kvašení, při kterém okurky ve slaném nálevu nebo zelí v kvasících hrncích kvasí několik týdnů. Nás bude ale zajímat rychlé kvašení, kdy je naložená zelenina hotová do 7 dnů.
Mezi populární rychle kvašenou zeleninu patří kimči, které je ostré a zahrnuje pekingské zelí, jarní cibulku, česnek a chilli. Pickles je vlastně jen anglický ekvivalent pro rychle kvašenou zeleninu. Zeleninu na pickles si tedy můžete vybrat podle svého, zásadou je pouze to, že musí obsahovat dostatečné množství vody.
V našem výběru najdete nejen návody na to, jak připravit rychle kvašenou zeleninu, ale také recepty na pokrmy, které kimči a pickles zahrnují.
Zdroje informací: časopis Apetit, Harvard Health, BBC Good Food, Tasty