Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pickles, kimči: Recepty na rychle kvašené dobroty pro silnou imunitu

Pickles, kimči: Recepty na rychle kvašené dobroty pro silnou imunitu
ZDROJ: Apetit

Abychom byli zdraví, je více než zobání doplňků stravy účinnější dopřát si zakysané mléčné výrobky, kysané zelí, okurky rychlokvašky či čím dál tím víc populárnější ostré korejské kimči nebo britské pickles. Jíst je můžete samotné, dají se ale skvěle zakoponovat jako křupavý element do jídla!

Výzkumy zabývající se imunitou se čím dál více soustředí na lidský mikrobiom – tedy na miliardy mikroorganismů, které žijí v našem těle. Ukazuje se, že správné složení mikrobiomu má na obranyschopnost našeho organismu značný vliv. Čím pestřejší je náš „vnitřní život“, tím lépe odoláváme chorobám. Prastarý způsob konzervace potravin pomocí kvašení produkuje přesně ty organismy, které jsou našemu tělu nejvíce prospěšné. Tak vzhůru na něj!

Jak vzniká kvašená zelenina 

Na výběr je možnost dlouhého kvašení, při kterém okurky ve slaném nálevu nebo zelí v kvasících hrncích kvasí několik týdnů. Nás bude ale zajímat rychlé kvašení, kdy je naložená zelenina hotová do 7 dnů.

  • Obě varianty cíle dosáhnou činností bakterií mléčného kvašení, které za pomoci cukrů stvoří kyselinu mléčnou a ostatní látky zabraňující zkáze.

Mezi populární rychle kvašenou zeleninu patří kimči, které je ostré a zahrnuje pekingské zelí, jarní cibulku, česnek a chilli. Pickles je vlastně jen anglický ekvivalent pro rychle kvašenou zeleninu. Zeleninu na pickles si tedy můžete vybrat podle svého, zásadou je pouze to, že musí obsahovat dostatečné množství vody.

Jak na to: kimči

  • Připravte si v misce lák ze soli a vody. Nalijte ho na nakrájenou zeleninu a zatižte ji (talířem, miskou).
  • Nechte kvasit 12 hodin.
  • Poté lák sceďte, uchovejte a do připravených sterilizovaných sklenic vložte předkvašenou zeleninu smíchanou s kořením a zalijte lákem. 
  • Zelenina musí být opět zcela potopená.
  • Fermentujte zhruba 4-6 dní při pokojové teplotě nepřesahující 20 stupňů. 
  • Celý recept i s poměry surovin najdete pod tímto postupem.

Jak na to: pickles

  • Pro přípravu pickles budete potřebovat hrnec na kvašení nebo zavařovací sklenice.
  • Zvolená nádoba musí být sterilní a při celém procesu dbejte na to, aby bylo vše dokonale čisté.
  • Jakmile se do zeleniny dostanou nečistoty, nemusí se kvašení podařit. 
  • Zeleninu nakrájejte, smíchejte se solí a rukou ji mačkejte, dokud nezkřehne a nedostanete z ní dostatečné množství tekutiny. 
  • Potom zeleninu i se šťávou vložte do sklenic a zatižte malou skleničkou, aby byla všechna zelenina pod vodou. 
  • Přikryjte čistou utěrkou a nechte kvasit při pokojové teplotě.
  • Celý recept i s poměry surovin najdete pod tímto postupem.

V našem výběru najdete nejen návody na to, jak připravit rychle kvašenou zeleninu, ale také recepty na pokrmy, které kimči a pickles zahrnují.

Zdroje informací: časopis Apetit, Harvard Health, BBC Good Food, Tasty

Autor: Redakce Apetit