Recepty s červeným rybízem
Vyzrálý rybíz je harmonií sladké a kyselé chuti s mírnou svíravostí. Výborně se hodí do koláčů, bublanin i krémových dezertů. Dá se i uchovávat na zimu – nejlepší džem do vánočního cukroví je rybízový! Rybízové želé, zavařenina nebo čatní se skvěle hodí jako příloha k masu nebo ke svíčkové místo brusinek.
...
- Červenému rybízu v zavařeninách všeho druhu sluší skořice, muškátový oříšek, vanilka, hřebíček a také se skvěle kombinuje s bazalkou a mátou.
- Jeho přirozený obsah pektinu dělá z rybízu ideální surovinu do džemů, přidat ho můžete i k jinému ovoci. S rybízem džemy ztuhnou s i bez přidání želírovacího cukru nebo jiného želírovacího prostředku.
- Červený rybíz má původ v Evropě. Daří se mu však ve všech oblastech s mírným podnebím. Léčebné účinky rybízu jsou známy od 16 století, přičemž se dají využívat nejen plody ale i listy.
- Každá rybízová bobulka obsahuje 2 mg vitamínu C.
- Rybíz obsahuje barvivo karoten, ze kterého vzniká vitamin A. Kromě toho obsahuje ještě vitamin B5 a E.
- Rybíz posiluje imunitní systém a produkci hormonů, aktivizují buněčný metabolismus a krvetvorbu, chrání buňky před volnými radikály, chrání sliznice, zklidňují nervy a zlepšují náladu, podporují funkci srdce a svalovou činnost.
Čtěte také:
Celý popis