Můžete použít jakoukoli mořskou rybu – já jsem se rozhodla pro tresku –, ale nic se nestane, ani když ji nahradíte jakoukoli sladkovodní. Každopádně doporučuji použít čerstvou; pokud si ji necháte v obchodě očistit a vykuchat, příprava tohoto jídla bude více než jednoduchá.
Postup
Troubu předehřejte na 230, horkovzdušnou na 210 stupňů. Prsty si namočte do oleje a vetřete ho do kůže ryby. Osolte a opepřete.
Dvěma třetinami citronových plátků vyložte pekáč a položte na něj rybu. Břišní dutinu vyplňte zbylými kolečky citronů, nasekanými bylinami a rozmačkaným česnekem.
Pečte tak půl hodiny, dokud maso není v nejsilnější části propečené. Při servírování opatrně oddělte kůži, pak nadzdvihněte kousek masa a oddělte ho od páteře. Z každé půlky ryby byste měli získat dvě porce.
Rozdělte na talíře a podávejte ozdobené plátky pečených citronů a s omáčkou tarator.
Získejte náskok: Potřenou rybu můžete vložit do pekáčku až osm hodin před pečením, vůně česneku, bylin a citronu se krásně rozvine. Před uložením do chladničky pekáč překryjte fólií; ryba neoschne a ostatní potraviny nenačichnou.
Komentáře