Křehký fenykl je v našich krajích podobně zanedbávanou položkou jako mořské ryby. Jeho jemná, zajímavá vůně báječně ladí právě s rybím masem, a pečením se ještě rozvine. Způsob přípravy jsem odkoukala v Řecku a Itálii. Tuňák není vůbec tučný, takže ho můžete i naložit, například do olivového oleje.
Postup
Cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky. Fenykl zbavte poškozených částí, omyjte a nakrájejte ho také na klínky. Zeleninu rozložte na pekáček nebo do zapékací mísy, osolte a opepřete. Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.
Očištěné rybí filety zbavte kůže, položte na zeleninu, osolte a opepřete a vše zakapejte olivovým olejem. Pečte zhruba 15–20 minut, záleží na druhu ryby a také na tom, jak propečené maso máte rádi. U prvotřídního tuňáka stačí jen asi deset minut – maso pak zůstane uvnitř typicky růžové a bude krásně vláčné.
Komentáře