Pečená ryba s brambůrkami

Pečená ryba s brambůrkami

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5574 kcal
Bílkoviny 293 g
Sacharidy 376 g
Tuky 304 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svůdně rychlé jídlo

Suroviny

brambory 1 kg
velké, pevné
olej
na zakapání a vymazání plechu
treska 12 ks
lze nahradit jinými filetami z pevné bílé ryby
sůl
mouka pšeničná hladká 2 PL
mléko 1 PL
bílek 3 ks
lehce rozšlehané s mlékem
strouhanka 160 g
kukuřičné lupínky 40 g
rozdrcené
Na tatarskou omáčku
žloutek 2 ks
citronová štáva 1 PL
sůl 0.5 ČL
hořčice kremžská 1 ČL
lze nahradit dijonskou
olej 250 ml
mléko 2 PL
okurky nakládané 2 PL
jemně nasekané
kapary 2 PL
odkapané
pažitka 2 PL
jemne nasekaná

1Předehřejte troubu na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky silné centimetr a půl, a ty pak na centimetr široké hranolky. Rozložte je na plech a zakapejte olejem. Nepřikryté je pečte do zlatohněda (trvá to kolem 35 minut).

2Mouku nasypte na talířek nebo prkénko. Každé filé mírně osolte a z obou stran obalte v mouce (trochu přitlačte, aby držela; pak plátek ryby oklepejte). Poté filé protáhněte v bílcích rozšlehaných s mlékem a nakonec je obalte ve strouhance s kukuřičnými lupínky a oklepte.

3Plátky ryby naklaďte na vymazaný plech; až se budou brambory péct čtvrt hodiny, vložte nad ně plech s filé a oboje pečte ještě dvacet minut.

4Mezitím si připravte tatarskou omáčku: žloutky, citronovou šťávu, hořčici a sůl dejte do nádoby robota a dohladka prošlehejte. ­Otvorem ve víku tenkým pramínkem přilévejte olej a šlehejte, dokud směs nezhoustne (trvá to asi pět minut). Nemáte-li robota, prošlehávejte metlou a olej přilévejte po kapkách, později tenkým pramínkem.

5Přelijte základ ,tatarky‘ do misky; pokud se vám omáčka zdá moc hustá, zřeďte ji trochou mléka. Vmíchejte zbylé ingredience, vytáhněte z trouby rybu i brambory a servírujte.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/10

Komentáře

Apetit magazín

Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?
  • Lidé a jídlo

Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?

Jídlo je životní nutností, bez něj bychom zemřeli. Mnozí z nás ale jídlo neberou jako něco, co nás drží při životě, ale jako rozkoš a požitek. A od takového způsobu vnímání jídla zbývá už jen krůček k tomu, abychom si na něm...
Tipy na dárky, ze kterých si vybere opravdu každý
  • Nakupujeme

Tipy na dárky, ze kterých si vybere opravdu každý

Vánoce už nečíhají jen za dveřmi, útočí na nás ze všech stran. Proto je nejvyšší čas začít nakupovat dárky, abychom nemuseli propadat panice. Že už nevíte, co rodinným příslušníkům nebo přátelům koupit? V takovém případě se...
Komerční sdělení
Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky
  • Nakupujeme

Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky

Rohlik.cz si ale stále zakládá na tom, že kvalitní produkty mohou zákaznici nakoupit i v nižších cenových kategoriích. To se týká například českých uzenářských výrobků značky Dacello, mléčných výrobků Miil i papírových hygienických potřeb...

Obchod Apetit