Celou kuchyň provoní uzená ryba a kapusta, až se vám sběhnou sliny. Všichni si na téhle zajímavé kombinaci pochutnáte!
Suroviny
brambory250g
asi 4 moučné brambory
ryba200g
bez kůže
anglická slanina6plátky
libovější nebo bůček, nakrájené na proužky
mléko10PL
máslo50g
kapusta1ks
vnitřní část nakrájená najemno
sůl
pepř
1. Brambory pečlivě omyjte kartáčkem, ale neloupejte. Propíchejte je vidličkou a položte na talíř vhodný do mikrovlnné trouby, vyložený kuchyňským papírem. ,Mikrovlňte’ šest minut při nejvyšším výkonu, pak otočte a pokračujte ještě sedm minut. Nechte vychladnout.
2. Rybu a slaninu zalijte v misce mlékem, přidejte máslo a v mikrovlnce vařte čtyři minuty při nejvyšším výkonu. Rybí maso rozdělte na lupínky. Kapustu povařte tři minuty ve vodě a sceďte.
3. Troubu předehřejte na 220, horkovzdušnou na 200 °C. Každou bramboru podélně seřízněte a lžičkou vydlabejte tak, aby vznikly úhledné lodičky. ,Dobytou’ hmotu smíchejte s ostatními surovinami, osolte a opepřete. Pomocí lžičky naplňte vydlabané brambory. Jíst se sice dají hned, ale ještě lepší jsou, když je čtvrthodinku zapečete.
Dejte to k ledu Nezapečené brambory můžete zamrazit až na tři měsíce. Při dokončení jídla předehřejte troubu na 220/200 °C a brambory rozpékejte zhruba tři čtvrtě hodiny. Když je necháte povolit přes noc v chladničce nebo rozmrazíte mikrovlnami, zkrátí se doba zapékání na 20–30 minut.
Tip Apetitu Halibut je krásně jemný – je to jedna z nejlepších mořských ryb. Uzeného a s kůží ho prodává Carrefour, 210 g/63 Kč.