Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečené slávky s rajčaty a kapary

Pečené slávky s rajčaty a kapary

Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 300 kcal
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 3 g
Tuky 28 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Středomořská hostina skoro bez práce!

Suroviny

500 g
třešňová rajčátka podrcené
kapary 45 g
drobné (nejlépe nakládané v soli, opláchnuté)
olivový olej 2 PL
panenský
česnek 4 stroužek
na plátky
drcené, sušené (nebo podle chuti)
2 kg
mušle slávky očištěné (viz Tipy& triky)
bazalka 1 svazek
sůl mořská
bageta
k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 220°C. Rajčátka, kapary, olej, česnek a chilli dejte do velkého pekáče. Zakryjte alobalem a pečte asi 20 minut, až rajčata trochu změknou.

2

Přidejte slávky, znovu zakryjte alobalem a pečte ještě 10-15 minut, až se mušle otevřou (neotevřené bez milosti vyhoďte).

3

Osolte a podávejte posypané lístky bazalky. Přikusujte bagetu a máčejte si ji do vypečené šťávy.

TIPY & TRIKY

MOŘSKÉ PLODY patří k nejrychleji se kazícím potravinám, proto se vyplatí dodržovat několik zásad. U svého prodejce se vyptejte, který den se vozí čerstvé, a v ten den je kupte. Doma je uchovávejte v chladu, a to maximálně 24 hodin. Nejlepší je sníst je hned v ten samý den.MUŠLE nejdříve prohlédněte a oddělte všechny otevřené. S každou otevřenou poklepejte - když se sama uzavře, můžete ji vrátit mezi nezávadné. Ty, které zůstanou otevřené, vyhoďte. Pak odtrhněte přečnívající vousky a mušle očistěte kartáčkem pod tekoucí vodou. Po tepelné úpravě je postup opačný - vyhoďte ty, které se neotevřely.KREVETY pro náš recept kupte v celku. Nejdříve odlomte hlavu - pohybem v opačném směru, než je přirozené stočení krevety. Pak nožíkem nařízněte krunýř a odloupněte ho (můžete odříznout i ocásek) a nakonec vytáhněte střívko. Když získáte ten správný grif, jde loupání raz dva. Krevety pak opláchněte v ledové vodě a osušte.OLIHNĚ, v gastronomii zvané také KALAMÁRY, jsou hlavonožci blízcí sépiím. Jejich maso je velmi měkké, bílé a lehce nasládlé. Kalamáry krájené napříč na kroužky se mohou péct či smažit, tuby bez chapadel se plní nádivkou a následně pečou.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/8