0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečené slávky s rajčaty a kapary

Pečené slávky s rajčaty a kapary

Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 300 kcal
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 3 g
Tuky 28 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Středomořská hostina skoro bez práce!

Suroviny

500 g
třešňová rajčátka podrcené
kapary 45 g
drobné (nejlépe nakládané v soli, opláchnuté)
olivový olej 2 PL
panenský
česnek 4 stroužek
na plátky
chilli paprička špetka
drcené, sušené (nebo podle chuti)
2 kg
mušle slávky očištěné (viz Tipy& triky)
bazalka 1 svazek
sůl mořská
bageta
k podávání

1 Troubu předehřejte na 220°C. Rajčátka, kapary, olej, česnek a chilli dejte do velkého pekáče. Zakryjte alobalem a pečte asi 20 minut, až rajčata trochu změknou.

2 Přidejte slávky, znovu zakryjte alobalem a pečte ještě 10–15 minut, až se mušle otevřou (neotevřené bez milosti vyhoďte).

3 Osolte a podávejte posypané lístky bazalky. Přikusujte bagetu a máčejte si ji do vypečené šťávy. 

TIPY & TRIKY

  • MOŘSKÉ PLODY patří k nejrychleji se kazícím potravinám, proto se vyplatí dodržovat několik zásad. U svého prodejce se vyptejte, který den se vozí čerstvé, a v ten den je kupte. Doma je uchovávejte v chladu, a to maximálně 24 hodin. Nejlepší je sníst je hned v ten samý den.
  • MUŠLE nejdříve prohlédněte a oddělte všechny otevřené. S každou otevřenou poklepejte – když se sama uzavře, můžete ji vrátit mezi nezávadné. Ty, které zůstanou otevřené, vyhoďte. Pak odtrhněte přečnívající vousky a mušle očistěte kartáčkem pod tekoucí vodou. Po tepelné úpravě je postup opačný – vyhoďte ty, které se neotevřely.
  • KREVETY pro náš recept kupte v celku. Nejdříve odlomte hlavu – pohybem v opačném směru, než je přirozené stočení krevety. Pak nožíkem nařízněte krunýř a odloupněte ho (můžete odříznout i ocásek) a nakonec vytáhněte střívko. Když získáte ten správný grif, jde loupání raz dva. Krevety pak opláchněte v ledové vodě a osušte.
  • OLIHNĚ, v gastronomii zvané také KALAMÁRY, jsou hlavonožci blízcí sépiím. Jejich maso je velmi měkké, bílé a lehce nasládlé. Kalamáry krájené napříč na kroužky se mohou péct či smažit, tuby bez chapadel se plní nádivkou a následně pečou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/8

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč