Sardinky v sušené šunce s cizrnou a rajčatovým čatní

Sardinky v sušené šunce s cizrnou a rajčatovým čatní

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6688 kcal
Bílkoviny 636 g
Sacharidy 382 g
Tuky 292 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejoriginálnější jednohubky? Jednoznačně rybí!

Suroviny

cizrna 400 g
konzerva
římský kmín 2 ČL
drcený
paprika uzená 2 ČL
olivový olej 2 PL
+ na potření
sůl mořská
vločková
sardinky (konzerva) 8 ks
sušená šunka 8 plátek
tenké (nejlépe jamón serrano / proscuitto curdo
řeřicha
lístky
Na rajčatové čatní (250g)
cibule červená 250 g
na plátky
konzervovaná rajčata krájená 400 g
harissa 2 ČL
vinný ocet červený 75 ml
třtinový cukr 140 g
sůl mořská

1 Na čatní v rendlíku na oleji opékejte 5 minut cibuli, až změkne. Přidejte zbývající přísady, osolte podle chuti a za občasného míchání zvolna vařte 30–40 minut, až bude mít čatní konzistenci džemu.

2 Pánev rozehřejte na střední teplotu. V míse smíchejte cizrnu, římský kmín, uzenou papriku a olej. Vsypte do pánve a za občasného míchání opékejte zhruba 4 minuty dozlatova a dokřupava. Osolte.

3 Na ryby rozehřejte gril na střední teplotu. Každou sardinku zabalte do plátku sušené šunky a potřete olejem. Grilujte je 2–3 minuty po každé straně, aby byly propečené. Osolte vločkovou solí.

4 Podávejte s připraveným čatní, teplou cizrnou a posypané drobnými bylinkami.

NĚCO NAVÍC

Koupíte-li sardinky nevykuchané, prořízněte jim naspodu břišní dutinu, odstraňte z nich vnitřnosti a propláchněte je. Čatní můžete použít hned v našem receptu nebo ho dát do sterilizovaných skleniček, zavíčkovat, obrátit a nechat vychladnout. Vydrží alespoň půl roku, skvělé je třeba s výraznými sýry. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/8

Obchod Apetit