Sardinky v sušené šunce s cizrnou a rajčatovým čatní

Sardinky v sušené šunce s cizrnou a rajčatovým čatní

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5221 kcal
Bílkoviny 552 g
Cukr 166 g
Tuky 272 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Nejoriginálnější jednohubky? Jednoznačně rybí!

Suroviny

400 g
konzerva cizrny scezená, propláchnutá
římský kmín 2 ČL
drcený
2 ČL
uzená paprika mletá
olivový olej 2 PL
+ na potření
sůl mořská
vločková
sardinky (konzerva) 8 ks
čerstvé, očištěné
sušená šunka 8 plátek
tenké (nejlépe jamón serrano / proscuitto curdo
drobné lístky k podávání (my použili různé druhy řeřichy)
Na rajčatové čatní (250g)
cibule červená 250 g
na plátky
400 g
konzerva krájených rajčat
2 ČL
chilli pasta harissa
vinný ocet bílý 75 ml
červený
třtinový cukr 140 g
sůl mořská

1 Na čatní v rendlíku na oleji opékejte 5 minut cibuli, až změkne. Přidejte zbývající přísady, osolte podle chuti a za občasného míchání zvolna vařte 30–40 minut, až bude mít čatní konzistenci džemu.

2 Pánev rozehřejte na střední teplotu. V míse smíchejte cizrnu, římský kmín, uzenou papriku a olej. Vsypte do pánve a za občasného míchání opékejte zhruba 4 minuty dozlatova a dokřupava. Osolte.

3 Na ryby rozehřejte gril na střední teplotu. Každou sardinku zabalte do plátku sušené šunky a potřete olejem. Grilujte je 2–3 minuty po každé straně, aby byly propečené. Osolte vločkovou solí.

4 Podávejte s připraveným čatní, teplou cizrnou a posypané drobnými bylinkami.

NĚCO NAVÍC

Koupíte-li sardinky nevykuchané, prořízněte jim naspodu břišní dutinu, odstraňte z nich vnitřnosti a propláchněte je. Čatní můžete použít hned v našem receptu nebo ho dát do sterilizovaných skleniček, zavíčkovat, obrátit a nechat vychladnout. Vydrží alespoň půl roku, skvělé je třeba s výraznými sýry. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit