1 Začněte lisabonskou omáčkou. V troubě pod grilem opečte kapii, až se na slupce udělají černé puchýře. Ihned ji vložte do plastového sáčku a nechte 10 minut zapařit. Pak ji oloupejte, zbavte stopky a semínek. Kapii dejte do mixéru společně s olivovým olejem a česnekem,
osolte a rozmixujte na hladkou pastu. Odložte stranou.
2 Chorizo na základ opečte na pánvi na polovině olivového oleje dozlatova. Vyberte jej z pánve děrovanou sběračkou. Výpek z choriza ponechte v pánvi, vsypte do něj rajčata a vlijte zbylý olivový olej, opékejte asi 3 minuty. Potom vsypte cibuli a nechte vše změknout. Pak vraťte zpět do pánve opečené chorizo, přidejte bobkové listy, česnek, drcenou sušenou chilli papričku podle chuti (záleží na pálivosti choriza) a vše zalijte drůbežím vývarem. Nechte na plotně svařit asi na poloviční objem, trvá to zhruba 7–8 minut. Podle chuti dosolte.
3 V nízkém širokém hrnci s poklicí rozehřejte olej, přidejte cibuli a česnek a asi 30 sekund opékejte, pak přidejte očištěné mořské plody v tomto pořadí: nejprve oba druhy mušlí, pak kalamára, vše zalijte připravenou lisabonskou omáčkou, bílým vínem a směsí z pánve, přidejte rajčatový protlak a promíchejte. Duste pod pokličkou 10 minut, mušle by se měly v teple otevřít (neotevřené vyhoďte).
4 Navrch rozložte krevety a klínky citronu a nechte dusit ještě asi 2 minuty. Před podáváním posypte hladkolistou petrželkou a doplňte bagetou.
TIPY & TRIKY
- MOŘSKÉ PLODY patří k nejrychleji se kazícím potravinám, proto se vyplatí dodržovat několik zásad. U svého prodejce se vyptejte, který den se vozí čerstvé, a v ten den je kupte. Doma je uchovávejte v chladu, a to maximálně 24 hodin. Nejlepší je sníst je hned v ten samý den.
- MUŠLE nejdříve prohlédněte a oddělte všechny otevřené. S každou otevřenou poklepejte – když se sama uzavře, můžete ji vrátit mezi nezávadné. Ty, které zůstanou otevřené, vyhoďte. Pak odtrhněte přečnívající vousky a mušle očistěte kartáčkem pod tekoucí vodou. Po tepelné úpravě je postup opačný – vyhoďte ty, které se neotevřely.
- KREVETY pro náš recept kupte v celku. Nejdříve odlomte hlavu – pohybem v opačném směru, než je přirozené stočení krevety. Pak nožíkem nařízněte krunýř a odloupněte ho (můžete odříznout i ocásek) a nakonec vytáhněte střívko. Když získáte ten správný grif, jde loupání raz dva. Krevety pak opláchněte v ledové vodě a osušte.
- OLIHNĚ, v gastronomii zvané také KALAMÁRY, jsou hlavonožci blízcí sépiím. Jejich maso je velmi měkké, bílé a lehce nasládlé. Kalamáry krájené napříč na kroužky se mohou péct či smažit, tuby bez chapadel se plní nádivkou a následně pečou.