Cataplana

Cataplana

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4355 kcal
Bílkoviny 296 g
Cukr 222 g
Tuky 211 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Představujeme vám typické jídlo s jižním šmrncem. Možná vám trochu připomene zarzuelu nebo bujabézu – a pak jste na správné stopě. Jídla z jednoho hrnce s různorodými živočichy, které darovalo moře, sytila po staletí rybáře a jejich rodiny z přímořského kraje Algarve.

Suroviny

Na lisabonskou omáčku
paprika kapie 1 ks
velká
olivový olej 100 ml
panenský
česnek 4 stroužek
na plátky
sůl mořská
Na základ
chorizo 1 ks
cca 200-250 g,oloupané, na kostičky
olivový olej 50 ml
4 ks
velká rajčata zbavená semínek, nahrubo
cibule 1 ks
velká, na klínky
bobkový list 2 ks
česnek 2 stroužek
drcený
1 špetka
sušená chilli paprička drcená (nebo podle chuti)
vývar kuřecí 500 ml
Na dokončení
olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
velká, na klínky
česnek 3 stroužek
drcený
250 g
mušle slávky očištěné
250 g
mušle zaděnky možno nahradit tapeskami (vongole), očištěné
1 ks
kalamár (sépie) velký, cca 500 g, na kolečka, lze použít i hotové kroužky
krevety 12 ks
vyloupané, ocásky ponechané
víno bílé 200 ml
suché
rajčatový protlak 50 ml
citron 2 ks
na klínky

1 Začněte lisabonskou omáčkou. V troubě pod grilem opečte kapii, až se na slupce udělají černé puchýře. Ihned ji vložte do plastového sáčku a nechte 10 minut zapařit. Pak ji oloupejte, zbavte stopky a semínek. Kapii dejte do mixéru společně s olivovým olejem a česnekem, 
osolte a rozmixujte na hladkou pastu. Odložte stranou.

2 Chorizo na základ opečte na pánvi na polovině olivového oleje dozlatova. Vyberte jej z pánve děrovanou sběračkou. Výpek z choriza ponechte v pánvi, vsypte do něj rajčata a vlijte zbylý olivový olej, opékejte asi 3 minuty. Potom vsypte cibuli a nechte vše změknout. Pak vraťte zpět do pánve opečené chorizo, přidejte bobkové listy, česnek, drcenou sušenou chilli papričku podle chuti (záleží na pálivosti choriza) a vše zalijte drůbežím vývarem. Nechte na plotně svařit asi na poloviční objem, trvá to zhruba 7–8 minut. Podle chuti dosolte.

3 V nízkém širokém hrnci s poklicí rozehřejte olej, přidejte cibuli a česnek a asi 30 sekund opékejte, pak přidejte očištěné mořské plody v tomto pořadí: nejprve oba druhy mušlí, pak kalamára, vše zalijte připravenou lisabonskou omáčkou, bílým vínem a směsí z pánve, přidejte rajčatový protlak a promíchejte. Duste pod pokličkou 10 minut, mušle by se měly v teple otevřít (neotevřené vyhoďte).

4 Navrch rozložte krevety a klínky citronu a nechte dusit ještě asi 2 minuty. Před podáváním posypte hladkolistou petrželkou a doplňte bagetou.

 

TIPY & TRIKY

  • MOŘSKÉ PLODY patří k nejrychleji se kazícím potravinám, proto se vyplatí dodržovat několik zásad. U svého prodejce se vyptejte, který den se vozí čerstvé, a v ten den je kupte. Doma je uchovávejte v chladu, a to maximálně 24 hodin. Nejlepší je sníst je hned v ten samý den.
  • MUŠLE nejdříve prohlédněte a oddělte všechny otevřené. S každou otevřenou poklepejte – když se sama uzavře, můžete ji vrátit mezi nezávadné. Ty, které zůstanou otevřené, vyhoďte. Pak odtrhněte přečnívající vousky a mušle očistěte kartáčkem pod tekoucí vodou. Po tepelné úpravě je postup opačný – vyhoďte ty, které se neotevřely.
  • KREVETY pro náš recept kupte v celku. Nejdříve odlomte hlavu – pohybem v opačném směru, než je přirozené stočení krevety. Pak nožíkem nařízněte krunýř a odloupněte ho (můžete odříznout i ocásek) a nakonec vytáhněte střívko. Když získáte ten správný grif, jde loupání raz dva. Krevety pak opláchněte v ledové vodě a osušte.
  • OLIHNĚ, v gastronomii zvané také KALAMÁRY, jsou hlavonožci blízcí sépiím. Jejich maso je velmi měkké, bílé a lehce nasládlé. Kalamáry krájené napříč na kroužky se mohou péct či smažit, tuby bez chapadel se plní nádivkou a následně pečou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit