0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4355 kcal
Bílkoviny 296 g
Sacharidy 222 g
Tuky 211 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Představujeme vám typické jídlo s jižním šmrncem. Možná vám trochu připomene zarzuelu nebo bujabézu – a pak jste na správné stopě. Jídla z jednoho hrnce s různorodými živočichy, které darovalo moře, sytila po staletí rybáře a jejich rodiny z přímořského kraje Algarve.

Suroviny

Na lisabonskou omáčku
paprika kapie 1 ks
velká
olivový olej 100 ml
panenský
česnek 4 stroužek
na plátky
sůl mořská
Na základ
cca 200-250 g,oloupané, na kostičky
olivový olej 50 ml
4 ks
velká rajčata zbavená semínek, nahrubo
cibule 1 ks
velká, na klínky
bobkový list 2 ks
česnek 2 stroužek
drcený
1 špetka
sušená chilli paprička drcená (nebo podle chuti)
vývar kuřecí 500 ml
Na dokončení
olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
velká, na klínky
česnek 3 stroužek
drcený
250 g
mušle slávky očištěné
250 g
mušle zaděnky možno nahradit tapeskami (vongole), očištěné
1 ks
kalamár (sépie) velký, cca 500 g, na kolečka, lze použít i hotové kroužky
krevety 12 ks
vyloupané, ocásky ponechané
víno bílé 200 ml
suché
rajčatový protlak 50 ml
citron 2 ks
na klínky

1 Začněte lisabonskou omáčkou. V troubě pod grilem opečte kapii, až se na slupce udělají černé puchýře. Ihned ji vložte do plastového sáčku a nechte 10 minut zapařit. Pak ji oloupejte, zbavte stopky a semínek. Kapii dejte do mixéru společně s olivovým olejem a česnekem, 
osolte a rozmixujte na hladkou pastu. Odložte stranou.

2 Chorizo na základ opečte na pánvi na polovině olivového oleje dozlatova. Vyberte jej z pánve děrovanou sběračkou. Výpek z choriza ponechte v pánvi, vsypte do něj rajčata a vlijte zbylý olivový olej, opékejte asi 3 minuty. Potom vsypte cibuli a nechte vše změknout. Pak vraťte zpět do pánve opečené chorizo, přidejte bobkové listy, česnek, drcenou sušenou chilli papričku podle chuti (záleží na pálivosti choriza) a vše zalijte drůbežím vývarem. Nechte na plotně svařit asi na poloviční objem, trvá to zhruba 7–8 minut. Podle chuti dosolte.

3 V nízkém širokém hrnci s poklicí rozehřejte olej, přidejte cibuli a česnek a asi 30 sekund opékejte, pak přidejte očištěné mořské plody v tomto pořadí: nejprve oba druhy mušlí, pak kalamára, vše zalijte připravenou lisabonskou omáčkou, bílým vínem a směsí z pánve, přidejte rajčatový protlak a promíchejte. Duste pod pokličkou 10 minut, mušle by se měly v teple otevřít (neotevřené vyhoďte).

4 Navrch rozložte krevety a klínky citronu a nechte dusit ještě asi 2 minuty. Před podáváním posypte hladkolistou petrželkou a doplňte bagetou.

 

TIPY & TRIKY

  • MOŘSKÉ PLODY patří k nejrychleji se kazícím potravinám, proto se vyplatí dodržovat několik zásad. U svého prodejce se vyptejte, který den se vozí čerstvé, a v ten den je kupte. Doma je uchovávejte v chladu, a to maximálně 24 hodin. Nejlepší je sníst je hned v ten samý den.
  • MUŠLE nejdříve prohlédněte a oddělte všechny otevřené. S každou otevřenou poklepejte – když se sama uzavře, můžete ji vrátit mezi nezávadné. Ty, které zůstanou otevřené, vyhoďte. Pak odtrhněte přečnívající vousky a mušle očistěte kartáčkem pod tekoucí vodou. Po tepelné úpravě je postup opačný – vyhoďte ty, které se neotevřely.
  • KREVETY pro náš recept kupte v celku. Nejdříve odlomte hlavu – pohybem v opačném směru, než je přirozené stočení krevety. Pak nožíkem nařízněte krunýř a odloupněte ho (můžete odříznout i ocásek) a nakonec vytáhněte střívko. Když získáte ten správný grif, jde loupání raz dva. Krevety pak opláchněte v ledové vodě a osušte.
  • OLIHNĚ, v gastronomii zvané také KALAMÁRY, jsou hlavonožci blízcí sépiím. Jejich maso je velmi měkké, bílé a lehce nasládlé. Kalamáry krájené napříč na kroužky se mohou péct či smažit, tuby bez chapadel se plní nádivkou a následně pečou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/8

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč