Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jablíčka z ráje: Skvělé recepty pro milovníky rajčat

Jablíčka z ráje: Skvělé recepty pro milovníky rajčat
ZDROJ: Apetit

Červená, žlutá, oranžová, oválná, třešňová, malinová, datlová – od doby objevení Ameriky dobyla rajčata naše zahrady i stoly. Vychutnáváme si je v salátech, v omáčkách, s masem, v koktejlech nebo jen tak

Rajčatům nedělá dobře chlad. Uchováváním v lednici prodloužíte jejich použitelnost, ale ztratí na chuti. Skladujte je proto raději mimo lednici a snězte co nejdříve.

  • Rajčata pocházejí z Jižní Ameriky. Pěstovali je již Mayové a do Evropy je přivezli mořeplavci. Ve Španělsku získaly oblibu velmi rychle, ve zbytku Evropy to nějakou dobu trvalo.
  • I tak se ale nakonec prosadila a dnes je základní rajčatová omáčka hlavním stavebním kamenem mnoha středomořských pokrmů.
  • Oblíbená jsou hlavně čerstvá, jako součást salátů, nebo v leču, omáčkách, případně zapečená.

Jezte rajčata, prospějete svému zdraví

Rajčata bohatá na vlákninu, mají nízký glykemický index. Ve 100 g je pouhých 27 kcal, takže je bez obav můžete zařadit i do redukčního jídelníčku.

  • Obsahují vitaminy a antioxidanty (lykopen a karotenoidy), které chrání buňky před volnými radikály, poškozením a stárnutím. Navíc podporují krvetvorbu a růst buněk.
  • Dvě deci rajské šťávy denně prý dokáže chránit organismus před mnoha (nejen) civilizačními chorobami.
  • Rajčata obsahují také draslík, který pomáhá vylučovat vodu z těla a snižovat krevní tlak. Kromě toho podporuje látkovou výměnu. 

Jak rajčata využít v kuchyni?

  • Můžete je připravovat ve formě salátů, velice dobrá je teplástudená rajská polévka.
  • Rajčata se skvěle hodí do salsy, tapenády na bruschettu.
  • Ve výčtu jídel nesmí chybět ani rajčatový chlebíček s cibulkou, doladěný strouhaným parmazánem.
  • Další možnosti, jak zpracovat letní úrodu? Vyzkoušejte rajčata se sýrem feta a oregánem, sicilské špagety, rajčatový salát s kozím sýrem a krutony, případně sýrový quiche s cherry rajčátky a bylinkami, klasiku salát Caprese.

Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food

Autor: Lucie Velek

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč