Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jablíčka z ráje: Skvělé recepty pro milovníky rajčat

Jablíčka z ráje: Skvělé recepty pro milovníky rajčat
ZDROJ: Apetit

Červená, žlutá, oranžová, oválná, třešňová, malinová, datlová – od doby objevení Ameriky dobyla rajčata naše zahrady i stoly. Vychutnáváme si je v salátech, v omáčkách, s masem, v koktejlech nebo jen tak

Rajčatům nedělá dobře chlad. Uchováváním v lednici prodloužíte jejich použitelnost, ale ztratí na chuti. Skladujte je proto raději mimo lednici a snězte co nejdříve.

  • Rajčata pocházejí z Jižní Ameriky. Pěstovali je již Mayové a do Evropy je přivezli mořeplavci. Ve Španělsku získaly oblibu velmi rychle, ve zbytku Evropy to nějakou dobu trvalo.
  • I tak se ale nakonec prosadila a dnes je základní rajčatová omáčka hlavním stavebním kamenem mnoha středomořských pokrmů.
  • Oblíbená jsou hlavně čerstvá, jako součást salátů, nebo v leču, omáčkách, případně zapečená.

Jezte rajčata, prospějete svému zdraví

Rajčata bohatá na vlákninu, mají nízký glykemický index. Ve 100 g je pouhých 27 kcal, takže je bez obav můžete zařadit i do redukčního jídelníčku.

  • Obsahují vitaminy a antioxidanty (lykopen a karotenoidy), které chrání buňky před volnými radikály, poškozením a stárnutím. Navíc podporují krvetvorbu a růst buněk.
  • Dvě deci rajské šťávy denně prý dokáže chránit organismus před mnoha (nejen) civilizačními chorobami.
  • Rajčata obsahují také draslík, který pomáhá vylučovat vodu z těla a snižovat krevní tlak. Kromě toho podporuje látkovou výměnu. 

Jak rajčata využít v kuchyni?

  • Můžete je připravovat ve formě salátů, velice dobrá je teplástudená rajská polévka.
  • Rajčata se skvěle hodí do salsy, tapenády na bruschettu.
  • Ve výčtu jídel nesmí chybět ani rajčatový chlebíček s cibulkou, doladěný strouhaným parmazánem.
  • Další možnosti, jak zpracovat letní úrodu? Vyzkoušejte rajčata se sýrem feta a oregánem, sicilské špagety, rajčatový salát s kozím sýrem a krutony, případně sýrový quiche s cherry rajčátky a bylinkami, klasiku salát Caprese.

Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food

Autor: Lucie Velek