0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nadívané kalamáry

Nadívané kalamáry
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Nadívané kalamáry

4.5 / 5. Počet hodnocení: 6
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2636 kcal
Bílkoviny 208 g
Sacharidy 191 g
Tuky 113 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Touhle efektní specialitou se opravdu blýsknete! Nadívané kalamáry jsou skvělou alternativou, jak připravit tyto mořské plody, pokud se chcete vyhnou smažení. 

 

Suroviny

kalamáry 600 g
malé, očištěné
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
salát
míchaný
citron
klínky, k podávání
Na nádivku
olivový olej 2 PL
na pokapání před pečením
česnek 2 stroužky
na plátky
chilli paprička 1 ks
ančovičky (konzerva) 3 ks
nasekané
mandle loupané 2 PL
na nudličky
strouhanka 1 hrnek
čerstvá (nahrubo rozmixovaná bageta)
sýr 4 PL
pecorino / parmazán
citronová kůra 1 ČL
strouhaná
petrželka 1 hrnek
nahrubo nasekaná

Postup

1

Na nádivku ve velké pánvi na oleji zpěňte česnek a chilli asi 30 sekund. Pak přidejte sardelky a mandle a míchejte ještě chvilku, až se sardelky začnou rozpouštět. Přisypte strouhanku, zamíchejte, vypněte a nechte vychladnout. Vmíchejte zbylé přísady, případně dosolte, ale nebude to nejspíš potřeba, sardelky i pecorino jsou dost slané.

2

Troubu předehřejte na 190°C. Lžičkou naplňte kalamáry a na konci spíchněte párátkem. Nepřeplňte je, popraskaly by.

3

Rozložte je v jedné vrstvě do pekáče a kolem rozložte odříznutá chapadélka. Osolte, opepřete a pokapejte olejem. Posypte zbylou nádivkou.

4

Pečte nepřiklopené 15–20 minut, až se naplněná tělíčka nafouknou a lehce zezlátnou. Chcete-li, můžete je teď na chvilku strčit pod gril, aby zezlátla více. Podávejte na lístcích salátu a doplněné klínky citronu. 

5

PŘÍPRAVA KALAMÁRŮ KROK ZA KROKEM

  • Jednoduše tahem rozdělte hlavonožce za hlavou napůl, přičemž vytáhněte i vnitřnosti.
  • Nahmatejte a tahem vyjměte ‚sépiovou‘ kost. Případně vytlačte i ‚tukovou‘ část.

čistění a příprava kalmárů

  • Potom pomalým tažením směrem od řezu sloupněte ‚kůži‘. (Lze to udělat i tupou stranou nože na prkýnku.)
  • Můžete odstranit i manévrovací ‚ploutve‘, ale není to nutné. Zevnitř i zvenku opláchněte.

odstranění ploutví

  • Hlavu přímo za očima odřízněte od chapadel a vyhoďte (stejně jako vnitřnosti).
  • Část s chapadla obraťte a odstraňte z ní ‚zobáček‘. Očištěná chapadla opláchněte. 

čistění chapadel

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/8

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč