0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nadívané kalamáry

Nadívané kalamáry
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Nadívané kalamáry

5 / 5. Počet hodnocení: 5
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2636 kcal
Bílkoviny 208 g
Sacharidy 191 g
Tuky 113 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Touhle efektní specialitou se opravdu blýsknete! Nadívané kalamáry jsou skvělou alternativou, jak připravit tyto mořské plody, pokud se chcete vyhnou smažení. 

 

Suroviny

kalamáry 600 g
malé, očištěné
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
salát
míchaný
citron
klínky, k podávání
Na nádivku
olivový olej 2 PL
na pokapání před pečením
česnek 2 stroužky
na plátky
chilli paprička 1 ks
ančovičky (konzerva) 3 ks
nasekané
mandle loupané 2 PL
na nudličky
strouhanka 1 hrnek
čerstvá (nahrubo rozmixovaná bageta)
sýr 4 PL
pecorino / parmazán
citronová kůra 1 ČL
strouhaná
petrželka 1 hrnek
nahrubo nasekaná

Postup

1

Na nádivku ve velké pánvi na oleji zpěňte česnek a chilli asi 30 sekund. Pak přidejte sardelky a mandle a míchejte ještě chvilku, až se sardelky začnou rozpouštět. Přisypte strouhanku, zamíchejte, vypněte a nechte vychladnout. Vmíchejte zbylé přísady, případně dosolte, ale nebude to nejspíš potřeba, sardelky i pecorino jsou dost slané.

2

Troubu předehřejte na 190°C. Lžičkou naplňte kalamáry a na konci spíchněte párátkem. Nepřeplňte je, popraskaly by.

3

Rozložte je v jedné vrstvě do pekáče a kolem rozložte odříznutá chapadélka. Osolte, opepřete a pokapejte olejem. Posypte zbylou nádivkou.

4

Pečte nepřiklopené 15–20 minut, až se naplněná tělíčka nafouknou a lehce zezlátnou. Chcete-li, můžete je teď na chvilku strčit pod gril, aby zezlátla více. Podávejte na lístcích salátu a doplněné klínky citronu. 

5

PŘÍPRAVA KALAMÁRŮ KROK ZA KROKEM

  • Jednoduše tahem rozdělte hlavonožce za hlavou napůl, přičemž vytáhněte i vnitřnosti.
  • Nahmatejte a tahem vyjměte ‚sépiovou‘ kost. Případně vytlačte i ‚tukovou‘ část.

čistění a příprava kalmárů

  • Potom pomalým tažením směrem od řezu sloupněte ‚kůži‘. (Lze to udělat i tupou stranou nože na prkýnku.)
  • Můžete odstranit i manévrovací ‚ploutve‘, ale není to nutné. Zevnitř i zvenku opláchněte.

odstranění ploutví

  • Hlavu přímo za očima odřízněte od chapadel a vyhoďte (stejně jako vnitřnosti).
  • Část s chapadla obraťte a odstraňte z ní ‚zobáček‘. Očištěná chapadla opláchněte. 

čistění chapadel

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/8

Obchod Apetit