Pečený sýr s fíky a vlašskými ořechy

Pečený sýr s fíky a vlašskými ořechy

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do 10 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1553 kcal
Bílkoviny 39 g
Cukr 195 g
Tuky 59 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Existuje větší podzimní slast než jádra vlašských ořechů, která se dají ještě loupat? Snad jen, když je zkombinujete s tímhle pečeným sýrem s fíky!

Suroviny

fíky 6 ks
zralé
2 PL
sherry ocet dobrý, lze nahradit malinovým
víno červené 100 ml
dobré, (nebo červeného hroznového moštu)
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
tymián 5 snítka
natrhané
med 4 PL
tekutý
vlašské ořechy 50 g
rozplené
camembert 1 ks
celý, (nebo jiný větší sýr s bílou plísní)
pečivo
čerstvé (bageta, ciabatta), k podávání

1 Troubu předehřejte na 200°C. Každý z fíků nařízněte shora do křížku skoro až dolů, ale nedokrajujte. Fíky mírně rozevřete. Pak je vyrovnejte v jedné vrstvě řezem nahoru na plech, do pekáčku nebo zapékací mísy velké tak, aby se k nim vešel i sýr (ale zatím ho nechte stranou).

2 Promíchejte ocet a víno či hroznový mošt, osolte, opepřete a směsí polijte fíky. Posypte je tymiánem a nakonec pokropte medem. Pečte 15–20 minut, až fíky změknou a začnou být lepivé.

3 Fíky posypte ořechy a přidejte k nim celý sýr a pečte ještě zhruba 5 minut. Podávejte s čerstvým pečivem na vytírání šťávy a rozpečeného sýra. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit