Existuje větší podzimní slast než jádra vlašských ořechů, která se dají ještě loupat? Snad jen, když je zkombinujete s tímhle pečeným sýrem s fíky!
Suroviny
1 Troubu předehřejte na 200°C. Každý z fíků nařízněte shora do křížku skoro až dolů, ale nedokrajujte. Fíky mírně rozevřete. Pak je vyrovnejte v jedné vrstvě řezem nahoru na plech, do pekáčku nebo zapékací mísy velké tak, aby se k nim vešel i sýr (ale zatím ho nechte stranou).
2 Promíchejte ocet a víno či hroznový mošt, osolte, opepřete a směsí polijte fíky. Posypte je tymiánem a nakonec pokropte medem. Pečte 15–20 minut, až fíky změknou a začnou být lepivé.
3 Fíky posypte ořechy a přidejte k nim celý sýr a pečte ještě zhruba 5 minut. Podávejte s čerstvým pečivem na vytírání šťávy a rozpečeného sýra.